Ce aş schimba în Cluj
Clujul e un oraş frumos. Bănuiesc că nimeni nu mă va contrazice. E un oraş universitar, cu clădiri vechi şi monumente istorice, e un oraş care oferă multe posibilităţi celor care locuiesc în el sau îl vizitează. A fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi candidează şi pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Da, e oraşul nostru şi îl iubim, aşa cum este el, pentru că e al nostru. Dar, ca orice lucru de pe lumea asta, are şi părţi bune şi părţi mai puţin bune. Şi despre aceste părţi mai puţin bune, ca să nu fim duri şi să le spunem chiar rele, o să vă vorbesc (scriu) în continuare.
În primul rând, haideţi să aruncăm o privire spre strada Eroilor. Ce vedem? Desigur, multe terase. Şi magazine. Şi multe maşini parcate. Şi desigur, e foarte normal ceea ce vedem. Dar asta e tot? Nu chiar, ne-a scăpat ceva. În jurul teraselor vedem doar betoane. Oriunde priveşti, doar betoane şi asfalt. În stânga, betoane. În dreapta, betoane. Înainte, betoane. A, şi asfalt, să nu uităm. Unii s-ar putea să ne amintească faptul că pe Eroilor mai există şi copaci. Da, există, nu neg. Dar, săracii, vai de capul lor, nu ţin umbră nici cât să îmi acopere vârful degetului de la picioare. Sunt rahitici, ce să le faci. Rolul lor se poate observa iarna, când sunt împodobiţi, vorba aia, ca un pom de Crăciun. Într-o epocă în care toată lumea e disperată după spaţii verzi, verdeaţă, natură etc., noi avem în centrul Clujului betoane. Drept să vă spun, nici nu mă atrage să stau la terasele de pe Eroilor. Şi nici umblatul pe această stradă nu e prea plăcut, când afară sunt 40 de grade. Sincer, îmi plăcea mai mult cum arăta Eroilor înainte. Ca să nu mai zic şi de Piaţa Unirii. Dar să spunem că aici se acceptă lipsa spaţiilor verzi, că se organizează concerte, diverse evenimente şi e nevoie de spaţiu. Deşi cred că nu ar fi protestat nimeni dacă în centrul Clujului am fi avut o oază verde şi la concerte am fi stat direct pe iarbă. Revenind, cred că nici eroii noştri nu ar fi prea mândri de strada căreia i-au împrumutat numele. Verdeaţă, oameni buni, verdeaţă!
În al doilea rând, o problemă ar fi cu bicicliştii, de fapt cu pistele pentru biciclişti, ca să fiu mai exactă. De ce ar fi o problemă? Fiindcă la noi nu există încă un „cult” al bicicletelor, ca să spun aşa. Avem piste. Teoretic. Practic, toată lumea circulă pe ele, mai puţin bicicliştii. Unele s-au şi şters de pe asfalt. Nu există un statut clar al posesorilor de biciclete, sunt pietoni, respectă regulile de circulaţie ale maşinilor, nu prea se ştie. Bicicliştii nu prea sunt respectaţi, cel puţin în Cluj. Oamenii circulă pe pistele lor fără nicio grijă. Şi eu am păţit de multe ori să mă trezesc mergând pe banda pentru biciclişti, aproape fără să îmi dau seama. Da, e adevărat, unii biciclişti sunt mai agresivi, înjură, se întâmplă accidente. Uneori, le dai dreptate. Cum să meargă ei liniştiţi cu bicicleta, când la tot pasul dau de tineri plimbându-se alene pe piste, mame cu copii, elevi, studenţi etc. Nu mă exclud nici eu. Doar am spus că le încalc teritoriul fără să realizez. Bine, bine, acum o să mă întrebaţi că totuşi, ce aş schimba aici? Că atitudinea oamenilor e cam greu de schimbat. Ei bine, nişte piste separate cred că ar fi soluţia. Să existe benzi speciale numai pentru biciclişti (există şi acum), DAR să fie îngrădite, efectiv separate de restul trotuarului sau drumului. De exemplu, strada Horea. Oricum trotuarul e prea mare. S-ar putea tăia din trotuar şi s-ar putea face o bandă specială. Pe Eroilor, că tot pomeneam de ea, s-ar putea îngrădi frumos pista. Poate nu neapărat un gard din metal, un gărduleţ elegant, nişte ghivece cu flori, se găsesc idei. Sunt convinsă că astfel s-ar evita multe situaţii neplăcute. A, şi nu, nu sunt posesoare de bicicletă. Nici măcar nu ştiu să mă dau pe bicicletă (dar asta rămâne între noi).
Şi în al treilea rând, TIFF-ul. Probabil vă întrebaţi ce am cu el. În principiu, nimic. Doar că perioada în care se ţine nu prea îmi convine. De ce vara?! De ce vara, când mai sunt nu ştiu câte evenimente înainte sau după sau chiar în acelaşi timp cu TIFF-ul? De ce vara, când e SESIUNEA?! Încerc să descopăr motivele şi da, sunt câteva, însă la studenţi nu se gândeşte nimeni? Fix când e sesiunea de vară trebuie să aibă loc şi evenimentele majore din Cluj. Înţeleg că vine lume multă chiar şi în aceste condiţii, dar nu vă daţi seama ce chin e uneori pentru noi, studenţii. Vedem afişele prin oraş, ne ia valul, suntem entuziasmaţi, da,da, mergem şi apoi… mda, avem de învăţat. Ce-aţi spune dacă TIFF-ul ar fi cândva toamna? Dacă ţin bine minte, la un moment dat s-a mai pus problema asta şi pare-mi-se că majoritatea au votat să rămână tot vara. Probabil sondajul s-a făcut tot vara, când studenţii erau iarăşi în sesiune sau erau plecaţi deja din Cluj. Nu mai faceţi niciun sondaj. Faceţi direct un experiment. Într-un an, de ce nu anul viitor, mutaţi TIFF-ul toamna. Să vedem ce se întâmplă. Dacă nu merge, anul următor îl mutaţi la loc vara şi nu mai comentez nimic. Dacă Peninsula s-a putut muta la Cluj, de ce nu s-ar muta şi TIFF-ul toamna? Normal că au fost proteste şi tot felul de comentarii şi aşa ar fi şi în cazul TIFF-ului, dar oameni buni, fiţi mai deschişi la minte! Mai trebuie experimentat din când în când.
Cam acestea ar fi lucrurile pe care le-aş schimba eu în Cluj. Poate ar mai fi şi altele, dar deocamdată mă rezum la atât. Şi bineînţeles că nu vă cer să fiţi de acord cu mine. Puteţi să protestaţi. Aveţi tot dreptul. Dar vă cer doar să reflectaţi un pic. Să procesaţi, să rumegaţi ideile exprimate aici. Cine ştie, poate cineva le va lua în seamă. Poate cândva vor fi puse în aplicare.
P.S. Nu vi se pare ciudat, dar şi puţin amuzant faptul că noi numim oraşul nostru „Cluj” în loc de
„Cluj-Napoca”? Că până la urmă Cluj e judeţul, nu oraşul în sine. Napoca e numele vechii cetăţi. Poate că şi asta aş schimba, să îi spunem oraşului pe numele complet.
Un articol de: Saramet Izabella