Se restaurează Castelul Bánffy din Răscruci: vești despre lucrări

de | | 3 Minute

Vești despre Castelul Bánffy din Răscruci

Proiectul de restaurare a Castelului Bánffy din Răscruci trece în următoarea etapă! Informații despre situația castelului, dar și imagini din trecut și din viitor (simulare), găsiți mai jos.

După o perioadă prelungită dedicată înscrierii de oferte pentru execuția lucrărilor de reabilitare, Consiliul Județean Cluj anunță faptul că documentația acestora urmează să fie evaluată. Ulterior, încep lucrările de restaurare propriu-zise.

Au fost depuse 3 oferte pentru proiectul de restaurare

Execuția lucrărilor de restaurare și conservare a Castelului Bánffy din Răscruci a fost scoasă la licitație de către Consiliul Județean Cluj încă din noiembrie 2018. Termenul de depunere a ofertelor era anunțat atunci ca fiind 29 noiembrie 2018. Din păcate, însă, proiectul nu a avut la momentul respectiv nici un ofertant, iar Consiliul Județean Cluj a republicat anunțul, cu extinderea termenului limită de depunere a ofertelor.

„Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt, această perlă arhitecturală a Clujului să fie redată circuitului turistic, astfel încât vizitatori din toate colțurile țării și ale lumii să se poată bucura de un monument istoric cu adevărat unic. Ceea ce e însă extrem de important, și insist asupra acestui aspect, e ca firmele ce se vor înscrie în competiție să aibă capacitatea necesară realizării unei lucrări de o asemenea finețe, specifice unui monument istoric supus unor reguli extrem de stricte.”– declara la momentul respectiv Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Astfel, în iunie 2020, Consiliul Județean anunță primirea a trei oferte din partea firmelor interesate de proiectul de restaurare a ansamblului monument istoric din Răscruci, precum și a parcului-monument de lângă castel.

Ce se întâmplă în perioada următoare? 

Următorul pas este verificarea documentației ofertelor, din punct de vedere tehnic și financiar, de către comisia de evaluare. Decizia de atribuire va ține cont de raportul calitate-preț » ponderea prețului va fi de 60%, respectiv ponderea factorului tehnic va fi de 40%.

Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, acestea trebuie realizate în termen de 24 de luni. Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 29.306.279,14 fără TVA. Din această sumă,19.296.310,51 lei reprezintă valoarea lucrărilor finanțate din fonduri europene ca urmare a proiectului câștigat de Consiliul Județean Cluj în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Din trecut, spre viitor… | Fotografii Castelul Bánffy din Răscruci 

Proiectul de restaurare își propune să pună în valoare atât ansamblul monument istoric (castelul în sine), cât și parcul-monument din jurul său. Castelul Bánffy din Răscruci a îndeplinit, cel mai recent, funcția de școală. În urma lucrărilor de restaurare și conservare, acesta se va transforma într-un Centru Cultural important la nivel județean, respectând standarde ridicate de finisare și dotare.

Potrivit proiectului, castelul va deveni gazda unor evenimente culturale și va fi deschis pentru vizitarea de către publicul larg.

Articol recomandat – dacă doriți să aflați mai multe despre istoria castelului:

Noi l-am vizitat în 2018. Iată câteva imagini, inclusiv din interior: 

Reabilitarea Castelului Bánffy din Răscruci

casele-nobililor-transilvaneni-castelul-banffy-din-rascruci

casele-nobililor-transilvaneni-castelul-banffy-din-rascruci

casele-nobililor-transilvaneni-castelul-banffy-din-rascruci

Și o imagine din trecut… 

Casele nobililor transilvaneni Castelul Banffy din Răscruci


Sursă informații: Biroul de presă Consiliul Județean Cluj
Fotografii 2018: Cluj.com (Iulia Marc & Veronica Onea)