Cascada Valul Miresei – Rachitele
I. Tipul Traseului:
Acest traseu este recomandat pentru orice categorie de vârsta, dar anumite trasee necesita experienta si echipament adecvat. Starea drumului este buna.
Cai de acces în zona:
1.Din Cluj-Napoca, prin Huedin: 81 km;
2.Din Huedin: 31 km;
Benzinarie: Sâncrai;
Durata traseului: o zi, mai multe sau chiar concediu;
II. Activitati de agrement:
- pescuit, parapanta, speologie, alpinism, drumetii, ATV-uri, echitatie, ski;
Restaurante: Pensiuni cu restaurant propriu;
Unitati de productie alimentara: patiserie si brutarie în Rachitele;
III. Descrierea traseului:
Acesta este probabil cel mai frumos traseu care poate fi parcurs în decursul unei zile împreuna cu familia. Pornind de la Huedin se deschide un tărâm de basm – Munții Apuseni. Situat în comuna Margau, din centrul satului Rachitele drumul face dreapta, pe Valea Stanciului (drum forestier practicabil cu orice tip de autoturism, dar iarna se recomanda, pentru cei care nu au destul de multa experienta la condus, sa apeleze la un localnic care sa ii transporte). Dupa circa 6 km, trecând prin Cheile Vaii Stanciului, cu pereti cu înaltimi cuprinse între 10 m si 40 m în care sunt amenajate numeroase trasee de escalada, putem admira una dintre cele mai frumoase cascade ale Transilvaniei, cascada Valul Miresei.
Cascada este asezata la granita cu parcul natural Muntii Apuseni si ofera privelisti extraordinare atât vara cât si iarna. Este formata din trei trepte de 5 m, 8 m si 34 m, iar apa se împrastie în evantai, dând senzatia unui val de mireasa; de aici provine si legenda ca o mireasa ar fi cazut în cascada, iar valul i-ar fi ramas agatat de stânci. În drum spre cascada puteti admira Bisericile monument istoric din satele Ciuleni si Margau.
De la cascada, amatorii de drumetii pot urca pe jos, pe un traseu marcat la Lespezile Albe, unde exista un punct panoramic asupra întregii vai si inclusiv a Masivului Vladeasa. Turistii echipati corespunzator, experimentati sau însotiti de ghid autorizat pot sa urmeze numeroasele trasee care urca pe masivul Vladeasa, sau pot vizita pesterile turistice neamenajate, însa doar însotiti de persoane autorizate.
IV. Obiective turistice din zona:
Pasionatii de literatura si poezie îl pot cunoaste pe Teofil Rachiteanu, unul dintre cei mai mari poeti ai Muntilor Apuseni, care într-o poiana, la circa 500 de metri de cascada, are o casa de lemn traditionala, cu lampas în loc de curent, unde marii poeti si scriitori ai românilor au înnoptat de-a lungul anilor. Cu mare drag, domnul Rachiteanu va va povesti de toti acestia. Teofil Rachiteanu locuieste lânga dispensarul satului. Îl puteti contacta la numarul: 0264 277 810.
În Scrind Frasinet, Baciul Todor are un bar mic si simpatic cu o fântâna în interior unde berea si sucurile
sunt tinute la rece.
Amatorii de pescuit cu permise valabile pot sa pescuiasca în sezonul legal pe vaile comunei. Din Rachitele, pentru cei care doresc sa îsi extinda sejurul se poate ajunge în Padis prin Doda Pili, sau, daca detin masina de teren, tot prin Doda Pili sau Ic Ponor se poate ajunge la Ghetarul de la Scarisoara.
Recomandat de Transilvania All Inclusive