Cadouri de Crăciun: o listă cu idei & recomandări speciale (prietenii să nu citească!)

de | | 7 Minute

Idei și recomandări de cadouri de Crăciun (o listă în lucru)

Mi-am amintit cât de copleșitor de frumoasă și palpitantă este căutarea unor cadouri de Crăciun potrivite pentru cei dragi. O căutare făcută, însă, cu intenție și atenție. Când le faci loc umanilor din viața ta la tine-n suflet și toate reclamele sponsorizate ce te asaltează prin online încep să capete o direcție și un sens (trăiască retargeting-ul). Când șosetele acelea cu design de „vulpică” nu mai sunt încă un ad enervant, ci o conexiune imediată cu un om pe care, poate, nu l-ai văzut de-o vreme.

Am descoperit prea mulți producători locali în ultima perioadă, prea multe proiecte inedite, prea mulți ilustratori talentați, prea multe site-uri „drăguțe” și afaceri românești pentru a le păstra într-un Excel doar de mine știut. Și cum, pe măsură ce se apropie Crăciunul, dau târcoale tot mai des prin ograda lor, m-am gândit că aș putea să fac o listă. Îmi plac listele. Le-am invitat și pe colegele mele, Izabela și Alexandra, să contribuie. Așa că nu vom publica mai multe articole, ci vom reveni aici cu actualizări, iar cele mai recente idei de cadouri de Crăciun și recomandări le afișăm la început – nu la final. Să fie cu folos și cu bucurie! 🙂


Precious Circuit

O recomandare de suflet e Precious Circuit, echipa a doi tineri care prelucrează deșeuri electrice și le transformă în artă de purtat la gât, în urechi sau pe haine. Ei ne pun la dispoziție o formă de artă sustenabilă interesantă și creativă care ar bucura în prag de sărbătoare orice pasionat de tehnologie și nu numai. 

În plus, am observat că au făcut chiar și-un tablou de perete din piese electronice reciclate, așa că nu se știe ce piese unice mai poți găsi la ei în funcție de când găsești articolul nostru 🙂. 

Le găsești produsele pe site și pe Instagram.

 Cadouri-de-Craciun-o-lista-cu-idei-recomandari-speciale-prietenii-sa-nu-citeasca-precious-circuit-1 Idei-si-recomandari-de-cadouri-de-Craciun-o-lista-in-lucru-precious-circuit

adouri-de-Craciun-o-lista-cu-idei-recomandari-speciale-prietenii-sa-nu-citeasca-precious-circuit-3

Old Furniture Transilvania

Pe cei care se ocupă de Old Furniture Transilvania îi urmărim pe rețelele de socializare de mai mulți ani. Fiind vorba de mobilier vechi din zona Transilvaniei, recondiționat cu minime intervenții, ne-am tot gândit și răzgândit dacă să includem inițiativa pe această listă (poate fi dificil să pui sub bradul de Crăciun un dulap). Obiectele de mobilier care ocupă rolul principal în postările lor se vând oricum ca pâinea caldă (în secunda doi), însă mica afacere din Mediaș ne pune la dispoziție și obiecte de dimensiuni mai reduse: carafe, tăvi, sănii (!), scaune, lăzi de zestre, butoaie, oale și vase ceramice, pătuțuri pentru copii, coșuri din nuiele etc. Ne-am îndrăgostit de toate lucrurile acestea vechi, aduse la viață. Poate-ți face și ție ceva cu ochiul; doar să fii pe fază!

Cadouri-de-Craciun-o-lista-cu-idei-recomandari-speciale-prietenii-sa-nu-citeasca-old-furniture-transilvania-1

Cadouri-de-Craciun-o-lista-cu-idei-recomandari-speciale-prietenii-sa-nu-citeasca-old-furniture-transilvania-2

Cristina Frei

Cadouri pentru suflet crează și Cristina Frei. Se poate să-i fi văzut creațiile pe vitrinele diferitelor localuri de prin Cluj sau alte orașe fără să știi că ea a pictat magie pe sticlă. Atât de multe lucrușoare faine se găsesc în shop-ul Cristinei, încât îmi e greu să vă spun ce face. 

Găsiți de toate, pentru toate sufletele, mici sau mari: calendare, agende, cartoline cu mesaje și ilustrații deosebite, decorațiuni, stickere, bijuterii, broșe, traiste… Mai bine mergeți pe site sau pe Instagram și convingeți-vă singuri. 

Idei-si-recomandari-de-cadouri-de-Craciun-o-lista-in-lucru-cristina-frei-1

 Idei-si-recomandari-de-cadouri-de-Craciun-o-lista-in-lucru-cristina-frei-2

Terrawell

Terrawell este unul dintre magazinele noastre preferate, pe care nu-l vizităm însă pe cât de frecvent ne-ar plăcea. Găsim aici produse fără plastic, zero waste, multe produse vegane – netestate pe animale. De ce adăugăm magazinul pe o listă cu idei de cadouri de Crăciun? Pentru că le poți face o bucurie acelor oameni dragi din viața ta care-și doresc să ducă o viață mai în armonie cu natura și mai cu atenție la impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător. Îți vor fi recunoscători. Să-ți schimbi comportamentele de consum nu-i chiar atât de simplu, așa că orice sprijin va fi binevenit. Terrawell poate fi vizitat online (terrawell.roFacebookInstagram), dar și fizic, pe str. Bvd. 21 Decembrie 1989, nr. 38.

Cadouri de Craciun - Terrawell Cadouri de Craciun - Terrawell

Blue Petal – Handcrafted Porcelain

Minunățiile realizate în atelierul Blue Petal le-am tot zărit (și pus în piept, apoi) în anii trecuți în târgurile din Cluj, de Mărțișor. Curiozitatea ne-a mânat să-i căutăm în mediul online (vezi site și Facebook) și mare ne-a fost bucuria să descoperim o varietate de produse – de la magneți, bijuterii și accesorii, căni, bomboniere, vaze și ghivece, până la mărțișoare și, desigur, ornamente de Crăciun. Produsele sunt unicate, realizate din porțelan fin, lucrate și pictate manual înainte de ardere.

Cadouri de Craciun - Blue PetalCadouri de Craciun - Blue Petal

My romanian store

Dacă ai oameni dragi care iubesc arta românească autentică, aruncă o privire pe la my romanian store. Vei găsi aici obiecte din ceramică (Baia Mare, Horezu, Cucuteni, Corund), ii țesute manual, covoare, fețe de masă, carpete, măști tradiționale, macrame, felicitări, precum și îmbrăcăminte și accesorii moderne. Toate produsele sunt realizate de meșteri români consacrați, precum și de tineri designeri români care pun arta tradițională într-o nouă perspectivă modernă (vezi rubrica „Accente urbane” și nu numai).

Idei-si-recomandari-de-cadouri-de-Craciun-o-lista-in-lucru-my-romanian-store-3

Idei-si-recomandari-de-cadouri-de-Craciun-o-lista-in-lucru-my-romanian-store-2

Idei-si-recomandari-de-cadouri-de-Craciun-o-lista-in-lucru-my-romanian-store-1

Învie Tradiția

Ne bucurăm că există astfel de inițiative, precum „Învie Tradiția” care își propun ca pe lângă nostalgie, să treacă și la acțiune. Produsele tradiționale românești din casele românilor de altădată ajung astfel în casele celor de acum, meșteșugarii locali reușind să păstreze tradițiile și să le transmită mai departe. Găsim în magazinul „Învie Tradiția” obiecte tradiționale din ceramică și lut, produse din lemn sau din piele, mobilier și decorațiuni, port tradițional, dar și produse moderne (tricouri, bluze), în care lumea satului, a basmelor populare și miturilor românești este reinterpretată și adusă mai aproape de noi.

invie traditia cadouri de craciun invie traditia cadouri de craciun 2

invie traditia cadouri de craciun 3

Codria

Așa cum sugerează și denumirea proiectului, Codria este o poveste a lemnului. Ne este oferită sub formă de coliere, cercei, butoni, broșe, insigne, magneți, semne de carte, figurine și kit-uri de creație, dar și ornamente și globuri personalizate din lemn, ce pot deveni toate excelente cadouri de Crăciun. Codria e de găsit pe Facebook CODRIA sau pe codria.ro.

Codria - Cadouri de Craciun

Codria - Cadouri de Craciun

Codria - Cadouri de Craciun

Mica Cera

Din lut și din culoare, iau naștere căni, farfurii, boluri și pahare de-o frumusețe aparte. Nu lipsesc nici decorațiunile de Crăciun sau bijuteriile din portofoliul Mica Cera. Dacă aveți în viața voastră oameni care știu să prețuiască astfel de obiecte, pentru fragilitatea, eleganța și calitatea lor, aruncați o privire pe Facebook Mica Cera sau direct pe site-ul micacera.ro.

Mica Cera cadouri

Mica Cera

Lampadaria Design

O parte din echipa Cluj.com deține deja pernuțe realizate de Lampadaria. Ne-au cucerit simplitatea și eleganța design-ului, dar și cuvintele bine alese. Noi avem Creativitate, Liniște și Bucurie. Pentru că în orice moment al zilei ne prinde bine câte-un astfel de memento. Însă nu despre pernuțele noastre voiam să vă spunem. Veți găsi și tablouri, lămpi, traverse pentru masă, huse pentru cărți, săculeți pentru vin, săculeți de călătorie, huse pentru laptop, jucării sau măști textile – toate concepute și lucrate manual în atelierul Lampadaria Design din Cluj-Napoca.

Lampadaria Design

Lampadaria Design

Teaz.ro

Credem că o fi un soi de paradis al iubitorilor de ceaiuri. Întâi fost o ceainărie, acum Teaz.ro este un spațiu în care găsești de toate: de la felurite sortimente de ceaiuri și tizane, până la toate accesoriile la care te-ai putea gândi – căni, ceainice, cupe și cești chinezești, tăvi speciale pentru ritualul ceaiului, filtre și infuzoare, accesorii pentru matcha și maté, condimente și gift packs (în caz că nu știi de unde să începi). De urmărit și pe Facebook Teaz TeaShop.