Cadouri de Crăciun: o listă cu idei & recomandări speciale (prietenii să nu citească!)

de | | 7 Minute

Idei și recomandări de cadouri de Crăciun (o listă în lucru)

Mi-am amintit cât de copleșitor de frumoasă și palpitantă este căutarea unor cadouri de Crăciun potrivite pentru cei dragi. O căutare făcută, însă, cu intenție și atenție. Când le faci loc umanilor din viața ta la tine-n suflet și toate reclamele sponsorizate ce te asaltează prin online încep să capete o direcție și un sens (trăiască retargeting-ul). Când șosetele acelea cu design de „vulpică” nu mai sunt încă un ad enervant, ci o conexiune imediată cu un om pe care, poate, nu l-ai văzut de-o vreme.

Am descoperit prea mulți producători locali în ultima perioadă, prea multe proiecte inedite, prea mulți ilustratori talentați, prea multe site-uri „drăguțe” și afaceri românești pentru a le păstra într-un Excel doar de mine știut. Și cum, pe măsură ce se apropie Crăciunul, dau târcoale tot mai des prin ograda lor, m-am gândit că aș putea să fac o listă. Îmi plac listele. Le-am invitat și pe colegele mele, Izabela și Alexandra, să contribuie. Așa că nu vom publica mai multe articole, ci vom reveni aici cu actualizări, iar cele mai recente idei de cadouri de Crăciun și recomandări le afișăm la început – nu la final. Să fie cu folos și cu bucurie! 🙂


@old_furniture_transilvania

Pe cei care se ocupă de Old Furniture Transilvania îi urmărim pe rețelele de socializare de mai bine de un an. Fiind vorba de mobilier vechi din zona Transilvaniei, recondiționat cu minime intervenții, ne-am tot gândit și răzgândit dacă să includem inițiativa pe această listă (poate fi dificil să pui sub bradul de Crăciun un dulap). Obiectele de mobilier care ocupă rolul principal în postările lor se vând oricum ca pâinea caldă (în secunda doi), însă mica afacere din Mediaș ne pune la dispoziție și obiecte de dimensiuni mai reduse: carafe, tăvi, sănii (!), scaune, lăzi de zestre, butoaie, oale și vase ceramice, pătuțuri pentru copii, coșuri din nuiele etc. Ne-am îndrăgostit de toate lucrurile acestea vechi, aduse la viață. Poate-ți face și ție ceva cu ochiul; doar să fii pe fază!

Old Furniture Transilvania Medias Old Furniture Transilvania Medias

@saniziene

Sânizienele sunt, simplu spus, vaze cu sâni; la fel ca sânii femeilor, vin în forme, mărimi și culori diferite. Aduc și un mesaj: acela al acceptării de sine. Poate că la o primă vedere îți vor părea ciudate acest vaze, cești sau ghivece reciclate și transformate, însă – poate tocmai de aceea – semnificația lor este una de care societatea românească are (încă) mare nevoie. Ne place mult acest proiect și, dacă ai în viața ta pe cineva care ar rezona cu mesajul adus de sâniziene, poate acesta e cadoul potrivit. Important: următoarele vânzări de sâniziene se anunță cu 24 de ore înainte printr-un Story, pe contul de Instagram, funcționând pe principiul „primul venit, primul servit”. Și mai important: toți banii obținuți în urma vânzărilor reprezintă donații pentru Centru COMMA – un spațiu sigur, în care supraviețuitoarele violenței sexuale primesc sprijin, terapie individuală și de grup, în mod gratuit și anonim.

Saniziene Vaze Reciclate Artist Cluj (1) Saniziene Vaze Reciclate Artist Cluj (1)

Terrawell

Terrawell este unul dintre magazinele noastre preferate, pe care nu-l vizităm însă pe cât de frecvent ne-ar plăcea. Găsim aici produse fără plastic, zero waste, multe produse vegane – netestate pe animale. De ce adăugăm magazinul pe o listă cu idei de cadouri de Crăciun? Pentru că le poți face o bucurie acelor oameni dragi din viața ta care-și doresc să ducă o viață mai în armonie cu natura și mai cu atenție la impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător. Îți vor fi recunoscători. Să-ți schimbi comportamentele de consum nu-i chiar atât de simplu, așa că orice sprijin va fi binevenit. Terrawell poate fi vizitat online (terrawell.roFacebookInstagram), dar și fizic, pe str. Bvd. 21 Decembrie 1989, nr. 38.

Cadouri de Craciun - Terrawell Cadouri de Craciun - Terrawell

Blue Petal – Handcrafted Porcelain

Minunățiile realizate în atelierul Blue Petal le-am tot zărit (și pus în piept, apoi) în anii trecuți în târgurile din Cluj, de Mărțișor. Curiozitatea ne-a mânat să-i căutăm în mediul online (vezi site și Facebook) și mare ne-a fost bucuria să descoperim o varietate de produse – de la magneți, bijuterii și accesorii, căni, bomboniere, vaze și ghivece, până la mărțișoare și, desigur, ornamente de Crăciun. Produsele sunt unicate, realizate din porțelan fin, lucrate și pictate manual înainte de ardere. În această perioadă, până pe 31 decembrie, Blue Petal se află în Târgul de Crăciun Cluj-Napoca (zilnic, între orele 11:00 – 21:00).

Cadouri de Craciun - Blue PetalCadouri de Craciun - Blue Petal

my romanian store

Dacă ai oameni dragi care iubesc arta românească autentică, aruncă o privire pe la my romanian store. Vei găsi aici obiecte din ceramică (Baia Mare, Horezu, Cucuteni, Corund), ii țesute manual, covoare, fețe de masă, carpete, măști tradiționale, macrame, felicitări, precum și îmbrăcăminte și accesorii moderne. Toate produsele sunt realizate de meșteri români consacrați, precum și de tineri designeri români care pun arta tradițională într-o nouă perspectivă modernă (vezi rubrica „Accente urbane” și nu numai).

my romanian store cadouri de craciun 1

my romanian store cadouri de craciun 1

my romanian store cadouri de craciun 1

Învie Tradiția

Ne bucurăm că există astfel de inițiative, precum „Învie Tradiția” care își propun ca pe lângă nostalgie, să treacă și la acțiune. Produsele tradiționale românești din casele românilor de altădată ajung astfel în casele celor de acum, meșteșugarii locali reușind să păstreze tradițiile și să le transmită mai departe. Găsim în magazinul „Învie Tradiția” obiecte tradiționale din ceramică și lut, produse din lemn sau din piele, mobilier și decorațiuni, port tradițional, dar și produse moderne (tricouri, bluze), în care lumea satului, a basmelor populare și miturilor românești este reinterpretată și adusă mai aproape de noi.

invie traditia cadouri de craciun invie traditia cadouri de craciun 2

invie traditia cadouri de craciun 3

Christmas Designs by Nyko

Coronițele de Crăciun au puterea de a aduce spiritul festiv în casele tuturor. Sunt un cadou perfect pentru o persoană dragă sau, de ce nu, o piesă statement pentru propria locuință! Atunci când acestea sunt lucrate de mânuțele talentate ale Nicoletei Apostu, putem fi siguri că ne vom bucura de un accesoriu handmade unicat, personalizat în funcție de propriile dorințe și gusturi. Creațiile sale, realizate din pasiune, sunt expuse într-un album generos, pe pagina ei de Facebook, acolo unde poate fi și contactată.

Cadouri de Crăciun - Coronițe

Cadouri de Crăciun_Coronițe 2

Croșetuța

Căciuli, mănuși și bentițe frumos colorate, dar și coliere, plăntuțe, sacoșe și poncho-uri ce amintesc de viețuitoarele din pădure, toate sunt cu migală croșetate și gata să ne ofere o iarnă pufoasă și călduroasă. Pe Croșetuța o putem găsi pe Facebook Croșetuța sau pe Breslo.ro/CrosetutaCJ.

Crosetuta Cadouri de Craciun

Crosetuta Cadouri de Craciun

Crosetuta Cadouri de Craciun

Codria

Așa cum sugerează și denumirea proiectului, Codria este o poveste a lemnului. Ne este oferită sub formă de coliere, cercei, butoni, broșe, insigne, magneți, semne de carte, figurine și kit-uri de creație, dar și ornamente și globuri personalizate din lemn, ce pot deveni toate excelente cadouri de Crăciun. Codria e de găsit pe Facebook CODRIA sau pe codria.ro.

Codria - Cadouri de Craciun

Codria - Cadouri de Craciun

Codria - Cadouri de Craciun

Mica Cera

Din lut și din culoare, iau naștere căni, farfurii, boluri și pahare de-o frumusețe aparte. Nu lipsesc nici decorațiunile de Crăciun sau bijuteriile din portofoliul Mica Cera. Dacă aveți în viața voastră oameni care știu să prețuiască astfel de obiecte, pentru fragilitatea, eleganța și calitatea lor, aruncați o privire pe Facebook Mica Cera sau direct pe site-ul micacera.ro.

Mica Cera cadouri

Mica Cera

Lampadaria Design

O parte din echipa Cluj.com deține deja pernuțe realizate de Lampadaria. Ne-au cucerit simplitatea și eleganța design-ului, dar și cuvintele bine alese. Noi avem Creativitate, Liniște și Bucurie. Pentru că în orice moment al zilei ne prinde bine câte-un astfel de memento. Însă nu despre pernuțele noastre voiam să vă spunem. Veți găsi și tablouri, lămpi, traverse pentru masă, huse pentru cărți, săculeți pentru vin, săculeți de călătorie, huse pentru laptop, jucării sau măști textile – toate concepute și lucrate manual în atelierul Lampadaria Design din Cluj-Napoca.

Lampadaria Design

Lampadaria Design

Teaz.ro

Credem că o fi un soi de paradis al iubitorilor de ceaiuri. Întâi fost o ceainărie, acum Teaz.ro este un spațiu în care găsești de toate: de la felurite sortimente de ceaiuri și tizane, până la toate accesoriile la care te-ai putea gândi – căni, ceainice, cupe și cești chinezești, tăvi speciale pentru ritualul ceaiului, filtre și infuzoare, accesorii pentru matcha și maté, condimente și gift packs (în caz că nu știi de unde să începi). De urmărit și pe Facebook Teaz TeaShop.