Ca de weekend… Cum degustăm un vin?

de | | 3 Minute

Ca de weekend… Cum degustăm un vin?

Doamnelor, domnilor (cu vârste peste 18 ani, mai precis)… să ne luăm o clipă de răgaz și să ne concentrăm atenția pe un simplu pahar cu vin. Nu nu, deocamdată nu-l degustăm. Să începem cu începutul…

Ați desfăcut sticla?

Înainte de a o desface, luați-vă un scurt moment de lectură a etichetei vinului. Ar trebui în mod obligatoriu să există câteva elemente care să vă capteze interesul și cu care să descoperiți deja puțin din povestea lui:

  • Anul
  • Producătorul
  • Brandul de vin
  • Abrevierile de proveniență și, implicit, de calitate:
    DOC – CMD: Denumire de Origine controlată – Cules la Maturitate Deplină
    DOC-CT: Denumire de Origine Controlată – Cules Târziu
    DOC-CIB: Denumire de Origine Controlată – Struguri Culeși la Înnobilarea Boabelor
    IG: Vin cu Indicație Geografică
  • Soiul
  • Restul de zahăr rezidual, mai precis cât e de sec sau de dulce:
    Sec
    Demisec
    Demidulce
    Dulce
    Licoroase

Gata? Puteți desface sticla. Elegant, tăiați capișonul chiar sub buza gâtului de la sticlă. Introduceți tirbușonul cu atenție, obligatoriu în mijlocul dopului, învârtiți ușor până la ultima sferă a tirbușonului, pe care o lăsați afară. Încercați să nu învârtiți sticla, doar tirbușonul. Îndepărtați dopul cu cât mai puțin sunet, puteți să apucați dopul cu degetele când acesta este în proporție de 90% scos și să faceți ultima manevră subtil, cu mâna.

OK, deja trecem la lucruri serioase. Cum degustăm un vin, așadar?

Turnați în pahar la mai puțin de jumătate din capacitatea lui. Nu țineți paharul de cupă, doar de picior. Știați asta deja, nu? 🙂 Asigurați-vă că vinul este la temperatura potrivită de servire:

Albe, rose, spumante: 5 – 12 grade
Roșii: 12 – 18 grade, în funcție de cât de ușoare sau de corpolente sunt.

Când degustăm un vin, cu răbdare și respect pentru cel care l-a produs, ne activăm trei simțuri: vizual, olfactiv, gustativ. Ba unii ar spune că și simțul tactil participă la degustare, când simțim cu palatul gurii nivelul de onctuozitate. Fiecare cu nivelul lui de conștiență asupra acestor simțuri, respectiv cu propria capacitate de apreciere și asociere.

garagefoodclub

Vizual?

Da, luați paharul cu vin, înclinați-l la aproximativ 45 de grade, preferabil dedesubtul unei suprafețe de culoare albă, să puteți analiza corect vinul. Uitați-vă la culoare, transparență și strălucire. Dacă nu e limpede sau strălucitor, e clar că ceva e în neregulă.

Un vin alb ar putea avea nuanțe de: galben, galben auriu, galben-verzui, alb-verzui.
Un vin rose poate fi: roz spre portocaliu, roz cu tente de gri, roz-țiclam, roz pal, roz-somon
Un vin roșu va fi, prin excelență: roșu aprins, vișiniu, rubiniu, cărămiziu, cu nuanțe închise spre maro sau violet.

Olfactiv?

Rotiți paharul puțin, permiteți-i vinului să-și elibereze aromele pentru dumneavoastră. Inspirați scurt, de mai multe ori. Încercați să vă focusați pe memoria voastră… a ce miroase vinul acesta? A fructe, a condimente, a flori? Iasomie, soc, pară, gutuie, măr, pepene, grepfruit, prună uscată? O întreagă lume de arome se desfășoară pentru voi în acel pahar. Încercați doar să fiți atenți cu adevărat la ce vă transmite.

Gustativ?

Aici intrăm pe tărâmul fabulos al papilelor gustative. Știți ce și unde simțim ceea ce simțim? Pe vârful limbii tronează gustul dulce, în lateral se simte gustul acru și sărat, iar la baza limbii se simte gustul amar. Interesant, nu?

Începem încetișor, cu o cantitate mică de vin, pe care n-o înghițim imediat, ci o plimbăm mai întâi în cavitatea bucală. Wow! Ce senzație… cum simțiți aciditatea vinului? Dar taninii? Nivelul de dulce îl percepeți la fel cum e indicat pe eticheta citită mai devreme? Cum simțiți corpolența vinului? E greoi, ușor? Cum e atacul, adică prima percepție? Dar echilibrul aromelor pe măsură ce degustați? Identificați aceleași arome pe care le-ați descoperit olfactiv mai devreme? Persistă aromele, ce impresie vă lasă la final? Răspunsurile vă aparțin în totalitate.

Felicitări, tocmai v-ați oferit o experiență de degustare așa cum se cuvine. Enjoy the wine! 🙂

wineexplorers