La masă cu bucătarul unui restaurant indian din Cluj

de | | 4 Minute

La masă cu bucătarul unui restaurant indian din Cluj

India este o ţară-regină a condimentelor.” – Krishna Bohat

După o scurtă peripeție prin centrul orașului și o pauză de masă ce s-a tot lăsat așteptată, ajungem în intersecția Barițiu – Regele Ferdinand cu poftă de mâncare și de relaxare.

În Palatul Baboș din Cluj, știm, vom găsi o mică Indie. Căci ce loc din lume poate fi mai potrivit pentru mâncare și relaxare decât India?

Și, după cum am aflat recent, vine un moment în viața fiecăruia dintre noi când vom încerca negreșit mâncarea indiană – pas deja îndeplinit cu succes. Apoi, îndată, vine și acel moment în care ne vom întreba de ce nu am făcut acest lucru mai devreme.

Cu astfel de gânduri intram la Gandhi, restaurant indian în inima Transilvaniei.

„India are aproape 2000 de condimente, este cea mai aromată dintre ţările lumii.” – K. Bohat

Nu am încercat mâncarea indiană mai devreme în viață deoarece, la fel ca mulți alți oameni, trăiam cu impresia că e picantă. Iar dacă mâncarea picantă nu îți surâde, evident că o eviți.

Azi ne-am așezat la masă, la Gandhi, în rol de privilegiați. Bucătarul restaurantului indian va discuta puțin cu noi despre mâncarea indiană.

Chef Md. Monirul Islam se așează zâmbind la masa noastră. E plin de energie, dar una ce îți transmite calm și bucurie deopotrivă. Pare încântat să discute cu noi despre ceea ce face, despre condimente, despre aromele Indiei și mâncarea delicioasă pe care o prepară zi de zi pentru clienții ce trec pragul restaurantului indian.

Chef Ali Md Lukman și Head Chef Monirul Islam

La masă cu bucătarul unui restaurant indian din Cluj (4)

Diferența dintre picant și condimentat

Tânărul bucătar ne explică niște noțiuni simple, de bază, dar care stau la baza multor confuzii. Orice mâncare din meniul restaurantului poate fi picantă sau foarte puțin / deloc picantă, în funcție de preferințele clientului. Contează ingredientele și cantitatea folosită, precum și condimentele alese.

Monirul ne confirmă: în India se mănâncă foarte picant. Acest lucru se reflectă și aici în Cluj când vine vorba de clienții de origine indiană. Odată ajunși la Gandhi, aceștia vor prefera preparatele cu mult mai picante decât media.

În schimb, bucătarul ne explică importanța condimentelor care dau aromă și savoare mâncării. Căci mâncarea indiană este, în primul rând, aromată și condimentată. Da, unele condimente pot fi iuți, picante, altele însă dau mâncării doar savoare și arome îmbătătoare.

Cardamom, anason stelat, caju, tamarin și turmeric (curcumă), ghimbir, chilly, clasica ceapă, scorțișoară, piper alb sau negru, foi de dafin sau cuișoare, toate își aduc contribuția la o adevărată experiență culinară indiană.

La masă cu bucătarul unui restaurant indian din Cluj (4)

Ce preferă clujenii?

Fiind cea mai potrivită persoană să ne răspundă curiozităților, Chef Monirul Islam ne spune că publicul clujean se împarte destul de egal între preferințe picante și mai puțin picante. 50/50, spune el.

Dacă ești client nou, poți solicita, desigur, recomandări de la chelneri, specificând ce preferințe ai.

La masă cu bucătarul unui restaurant indian din Cluj (4)

Chef Monirul Islam ne spune încântat că se poate comanda și în afara meniului, dacă faci acest lucru în avans (pentru a putea pregăti ingredientele din timp). E plăcut când vezi oameni pasionați de ceea ce fac, iar bucuria cu care bucătarul de la Gandhi vorbește despre savoarea și aromele mâncării indiene e molipsitoare.

Apar cazuri în care oameni care au călătorit în India și s-au îndrăgostit de un anume fel de mâncare, pornesc apoi în căutarea lui prin restaurantele clujene și ajung la Gandhi. La cerere, bucătarii de aici pot prepara mâncarea dorită, la fel, dacă e solicitată dinainte.

Când guști mâncare indiană pentru prima dată... - Vizită la restaurantul indian Gandhi Cluj

***

Părăsim Gandhi cu mintea relaxată. După o călătorie ghidată prin țara condimentelor alături de un expert în domeniu, apreciem și mai mult savoarea mâncării indiene. Ți-o recomandăm și ție cu drag!

Contact Gandhi Cluj

Adresa: Str. Regele Ferdinand, nr. 38 (Palatul Baboș)
Telefon: +40 364 110 877
Email: [email protected]
Website
Facebook

Orar:
Luni-Vineri: 11:00 – 23:00
Sâmbătă-Duminică: 13:00 – 23:00
Meniul de prânz: Luni-Vineri: 11:00 – 15:00.

La masă cu bucătarul unui restaurant indian din Cluj (4)