Incursiune în bucătăria restaurantului Livada – INTERVIU

de | | 4 Minute

Despre ingrediente și culori cu Chef Deak István » Incursiune în bucătăria restaurantului Livada

Ca oameni curioși și pofticioși, cărora ne place să explorăm Clujul culinar, avem tot soiul de curiozități. De exemplu, cum se creează un meniu, acest concept central al unei experiențe culinare la un restaurant? Sau care sunt sursele de inspirației ale unui chef responsabil de bucătăria unui îndrăgit restaurant clujean? Care sunt recomandările din meniu ale chef-ului, ce sfaturi are pentru noi și bucătăria noastră de-acasă? Și altele asemănătoare.

Ne-am bucurat așadar să găsim astfel de răspunsuri de la Chef Deak István – responsabil de aromele din meniul restaurantului Livada. Aflat pe strada Clinicilor, restaurantul este unul dintre cele mai apreciate în rândul clujenilor și turiștilor deopotrivă, atât pentru terasa și livada cu pomi care îl consacrează, cât și pentru o ambianță unică, ospitalitate și preparate culinare desăvârșite.

Cluj.com » În România, abilitățile de a găti obișnuiau să se învețe în familie, din generație în generație. Acest lucru a cam dispărut în prezent. Ce anume te-a îndreptat pe tine înspre bucătărie și cum s-a născut această pasiune?

Chef Deak István: Pe mine fix acest lucru m-a îndreptat înspre gătit, spre bucătărie: încă de când eram copil, am văzut această pasiune când se gătea în familie. Astfel că pasiunea mea s-a născut din dorința de a „nimeri” acele gusturi autentice ale copilăriei. Mă consider norocos că am moștenit abilitatea de a găti gustos de la mama, precum și pentru că faptul că în familia noastră se vorbește despre mâncare și gătit non-stop. Faptul că am făcut liceul și facultatea în alt oraș, m-a determinat să încep să gătesc singur (sau, mai bine zis, cu îndrumare prin telefon) încă din anii adolescenței.

Cluj.com » Spune-ne mai multe despre parcursul tău profesional sau despre acele experiențe care consideri că te-au format ca bucătar.

Chef Deak István: Am avut norocul să lucrez cu bucătari de la care am învățat multe, precum am avut ocazia să lucrez în bucătăriile unor restaurante apreciate. Am învățat foarte multe tehnici și acasă, în bucătăria mea, încercând rețete simple și complexe până îmi ieșeau perfecte. Faptul că am primit o solicitare de a îndeplini poziția de bucătar șef, după o perioadă relativ scurtă în domeniu, m-a motivat foarte mult și m-a făcut să-mi încerc limitele în fiecare zi.

Cluj.com » În prezent, îi încânți culinar pe cei care trec pragul restaurantului Livada. Ce anume din conceptul culinar de aici crezi că diferențiază restaurantul în spațiul gastronomic clujean?

Chef Deak István: Conceptul nostru culinar se bazează pe rețete cunoscute, dar reinterpretate într-un stil modern, urmărind trendurile actuale. Folosim ingrediente proaspete, suntem în procesul de a căuta furnizori locali pentru fiecare rețetă în parte.

Cluj.com » La ce tentații culinare să se aștepte clujenii și turiștii care trec pragul restaurantului Livada? Cum ai gândit meniul?

Chef Deak István: Meniul este compus pentru toate gusturile, într-un stil lejer și prietenos. Am conceput rețete sănătoase și pentru copii și vegetarieni. Conceptul de bază al meniului a pornit de la ideea că ieșitul în oraș este o oportunitate de socializare și am dorit ca mâncarea să vină în ajutorul grupurilor în conectare. Așadar oferim clienților restaurantului Livada posibilitatea food sharing-ului.

Cluj.com » Ne poți oferi câteva recomandări din meniu, inclusiv pentru cei ca noi, care adoră dulciurile?

Chef Deak István: Continuând ideea de mai sus, recomand de a împărți un humus sănătos cu lipie făcută în casă, chips de țelină și ceapă murată sau bibanul de mare cu rizotto de mazăre. Iar pentru iubitorii de dulciuri recomand să guste clasicul profiterol umplut cu cremă fină de vanilie și sos de ciocolată.

Cluj.com » Ce te inspiră în crearea preparatelor, de unde îți vin ideile în crearea meniului?

Chef Deak István: Mă îndrumă întotdeauna ingredientele și culorile lor, și mă inspir din cuvintele faimosului Marco Pierre White: „Mama Natură este artistul, noi doar suntem bucătarii.”

Cluj.com » Mulți dintre noi avem adesea mici „blocaje” creative în bucătărie. Nu știm ce să gătim, poate e chiar o activitate care uneori… ne displace. Ai putea să ne oferi câteva sfaturi, să le zicem, orientative? Cum vede un bucătar profesionist gătitul – însă ca activitate cotidiană, în afara bucătăriei restaurantului?

Chef Deak István: Eu recomand să facem o plimbare în piețele locale și să găsim ingredientele de sezon. Ajută foarte mult planificarea meniului pentru toată săptămâna, căci așa putem evita lapsusurile zilnice în fața frigiderului deschis. Gătitul rămâne o pasiune și când mă întorc acasă, dar standardele și complexitatea rețetelor făcute acasă nu se compară cu cele din restaurante.

Cluj.com » Din experiența de până acum, ce ne poți spune despre gusturile clujenilor și ale clienților Livada?

Chef Deak István: Oamenii sunt din ce în ce mai deschiși pentru lucruri noi, încearcă și explorează cu mare curiozitate orice noutate apărută în oraș.