Brisas, localul cu mâncăruri sănătoase în care dai nas în nas cu împărați romani

de | | 2 Minute

Brisas, localul în care dai nas în nas cu împărați romani

Ut Sis Nocte Levis, Sit Cena Brevis – Dacă vrei să dormi bine, mănâncă devreme”, proverb roman în limba latină

O dimineață de toamnă cu mult zgomot prin centrul orașului. În timp ce dibuiesc adresa la care trebuie să ajung pe strada Napoca, numărul 9, o alarmă de la vreo mașină ori magazin din vecinătate sună necontenit.

Parcurg niște scări și înainte de a deschide ușa restaurantului Brisas Food dau nas în nas cu împăratul roman Hadrian, ce mă privea de pe o monedă modelată priceput, la dimeniuni mai mari. „Ce dimineață!”, îmi zic și uit de alarmă căci sunt conectată cu un alt timp.

Brisas, localul în care dai nas în nas cu împărați romani 3

Alături zăresc o plachetă cu o inscripție ce îmi spune că aici, în această clădire, s-a descoperit fragmentul sudic al zidului cetății Minicipiului Napoca Aelium, ridicat în timpul împăratului Hadrian.
Intru în restaurant, iar sentimentul plăcut îmi revine văzând vitraliile având ca însemn pe același împărat roman. Nu e multă lume, pentru că este dimineață, iar orele de vârf sunt atunci când angajații de la instituții și firme din centru vin să ia masa.

Și cel fel de mâncare s-ar potrivi cu un asemenea local cu o poveste așa de frumoasă ce coboară până la romani”, mă întreb în sinea mea, în timp ce la masă se așează femeia care conduce toată munca la Brisas Food, Hajnal.

Avem mâncare gătită ca și acasă. Nu vindem fast food. Rețetele sunt de casă. Spanacul îl gătim zilnic, cu lapte și nu cu lapte praf din cutie. Cartofii sunt de la țară, foarte sănătoși, spune antreprenorul clujean.

Au hotărât să cultive cartofi deoarece cei cumpărați de pe piață, din import, jumătate se stricau în magazie. Nu numai că se pierdeau o bună parte din ei, dar și calitatea lor lăsa de dorit. Acum, deși este un efort în plus în ceea ce privește cultivarea cartofilor, e un câștig mare pentru preparatele din restaurant. Sunt mai gustoase și sănătoase.

În localul sub care săpăturile au scos la lumină, după sute de ani, o parte din zidul roman al lui Hadrian, se servesc mâncăruri tradiționale ardelenești, proaspete și sănătoase, iar ingredientele de bază sunt produsele locale. Așa se face că Brisas Food are clienți fideli care vin în fiecare zi să servească masa, iar cei care intră pentru prima oară revin, apreciind meniul bogat, preparatele gustoase, dar și ambianța plăcută.

Pentru cititorii pofticioși nu ar mai fi de spus decât câteva vorbe în latină: „Ut Sis Nocte Levis, Sit Cena Brevis – Dacă vrei să dormi bine, mănâncă devreme”, „la Brisas Food”, îndrăznesc să mai adaug eu.

Brisas, localul în care dai nas în nas cu împărați romani 2