Biserici de lemn din Cluj: martori ai trecerii vremurilor | Partea II

de | | 3 Minute

Biserici de lemn din Cluj: martori ai trecerii vremurilor | Partea II

În adâncurile peisajului rural al județului Cluj se ascund comori de neprețuit, fiecare cu propria sa poveste și farmec. Bisericile de lemn din Cluj, mărturii ale credinței și meșteșugului tradițional românesc, împletesc trecutul și prezentul într-o simfonie a timpului. 

În acest al doilea articol al seriei noastre, vom descoperi alte 5 biserici de lemn din Cluj, fiecare cu propriul său caracter și frumusețe, aducând astfel la lumină povești nespuse și păstrate cu grijă în inima județului.

Biserici de lemn din Cluj: martori ai trecerii vremurilor | Partea I

Tăuți

Pe Lista Monumentelor Istorice se înscrie și Biserica Ortodoxă de Lemn din Tăuți. Conform tradiției orale, această bijuterie arhitecturală datează din 1796, iar inscripția găsită în naos atestă faptul că pictura a fost realizată în 1829 de către Dimitrie Ispas și fiul său, Ion, din Gilău. 

Recent, între anii 2003-2005, pictura a fost restaurată cu grijă, dezvăluindu-și frumusețea originală. 

O particularitate notabilă a acestui lăcaș este faptul că este printre puținele biserici de lemn din Transilvania în care pictura originală s-a păstrat aproape intactă, iar slujbele religioase se desfășoară neîntrerupt de la înființare și până în prezent.

tauti Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea II

Stolna

Ridicată în anul 1730 și având hramul „Sfânta Paraschiva”, biserica de lemn din Stolna, comuna Săvădisla, este un veritabil monument istoric înregistrat pe Lista Monumentelor Istorice. 

În interior, pictura murală a absidei altarului și a iconostasului, caracterizată prin culori restrânse, ne amintește de trecerea vremii și de evoluția artei religioase. Decorațiile de pe intrările în pronaos și naos, precum și urmele unei picturi reprezentând un arhanghel, adaugă un farmec aparte acestui lăcaș de cult.

stolna Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea II

Bucea

Situată în comuna Negreni, Biserica de Lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Bucea, construită în 1791, emană o aură de solemnitate și liniște. Această biserică din lemn impresionează prin decorul său cu motive geometrice și spirale, iar interiorul său este îmbogățit cu o pictură restaurată cu grijă, realizată conform unei inscripții de pe iconostas în 1880 de către Dionisie Iuga „cantor et zugravu de Nicola”.

bucea Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea I

Agârbiciu

Cu hramul „Sfânta Treime”, biserica de lemn din Agârbiciu, comuna Capusu Mare, este unul dintre cele mai vechi monumente religioase din zonă, datând din secolul al XVII-lea. Deși modestă în dimensiuni, această biserică este extrem de valoroasă datorită prezenței Tripticului din 1555, realizat de un pictor anonim și considerat una dintre cele mai valoroase opere din țară. 

Bogatul decor sculptat și pictura interioară completează povestea acestei biserici de lemn care a fost recent restaurată pentru a-și păstra farmecul autentic.

agarbiciu Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea II

Nicula

În incinta Mănăstirii Nicula se înalță Biserica de Lemn „Adormirea Maicii Domnului”, o bijuterie arhitecturală ce datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Inițial construită în Gostila, județul Sălaj, această biserică și-a găsit adăpostul în final la Nicula, înlocuind biserica veche distrusă în 1973. 

Decorurile bogate și istoria sa plină de împrejurări dificile o fac să strălucească mereu în lumina pelerinajelor la această mânăstire. manastirea-nicula Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea II.3

Fiecare biserică din lemn este un monument unic, îmbinând în mod armonios credința, arta și meșteșugul tradițional. Aceste monumente nu sunt doar simple construcții, ci adevărate cărți deschise ale trecutului, care ne invită să ne conectăm cu rădăcinile noastre și să prețuim moștenirea spirituală lăsată de strămoșii noștri. 

În timp ce admirăm aceste minuni arhitecturale, să nu uităm să le protejăm și să le îngrijim cu grijă, astfel încât ele să rămână pentru generațiile viitoare ca mărturii vii ale bogăției culturale și spirituale a județului Cluj.

Mai multe despre Bisericile de lemn din județul Cluj găsiți în broșura publicată de Tradiții Clujene și în alte articole de pe cluj.com