Biserici de lemn din Cluj: martori ai trecerii vremurilor | Partea I

de | | 3 Minute

Biserici de lemn din Cluj: martori ai trecerii vremurilor | Partea I

În satele județului Cluj se ascund comori arhitecturale de o frumusețe rară: bisericile de lemn. Cu o istorie ce se întinde pe parcursul a secole întregi, aceste edificii sacre nu doar încântă ochiul, ci și povestesc istorii ale comunităților care le-au ridicat. De la ceremonii de botez până la triste procesiuni funerare, aceste biserici au fost mărturii ale vieții și spiritualității poporului român.

Vă prezentăm azi cinci dintre ele, însă în patrimoniul județului Cluj se găsesc 77 de biserici de lemn vechi. Acestea sunt incluse pe Lista Monumentelor Istorice, iar cele mai vechi datează încă din secolul al XVII-lea, majoritatea fiind însă ridicate pe parcursul secolului următor. 

Biserici de lemn din Cluj: martori ai trecerii vremurilor | Partea II

Aghireșu

Ridicată în 1780, Biserica de Lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Aghireșu își întâmpină vizitatorii cu un turn clopotniță impresionant, înconjurat de patru turnulețe fială care flachează coiful tirnului principal. Deși a fost transferată din Văleni în 1931, frumusețea ei este una ce se îmbină perfect cu peisajul în care se află astăzi. 

Înăuntru, pictura de la sfârșitul secolului al XVIII-lea răsfață ochiul cu nuanțe de roșu, verde și gri, aducând o notă de solemnitate și reverență în atmosferă.

aghireșu Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea I

Ciucea

Biserica din Ciucea o găsim în interiorul Muzeului Memorial „Octavian Goga”. Istoria sa se întinde până în anul 1575, dar stilul său arhitectural este ferm ancorat în secolul al XVIII-lea. Decorul său sculptat și pictura murală subțiază limitele dintre timpuri, invitând vizitatorii să descopere tainele unei epoci apuse.

ciucea Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea I

Vechea

În comuna Chinteni se ridică o mărturie a credinței și măiestriei meșterilor de odinioară. Biserica din Vechea, datând din 1726, poartă în fiecare bârnă de stejar povestea unei vremuri demult apuse. Decorul său sculptat, simetric și plin de simboluri, încântă privirile celor ce o cercetează, iar pictura murală, chiar și în starea sa deteriorată, dezvăluie urmele unor mâini pricepute și devotate artei.

vechea Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea I

Cizer

Cu o construcție ce datează din 1773, biserica de lemn din Cizer este una dintre cele mai impresionante opere ale artei lemnului din Transilvania. Planul său evoluat pe trei laturi și decorul sculptat îi conferă o eleganță aparte, iar pictura interioară, restaurată recent, readuce la viață strălucirea unei epoci apuse.

Biserica a fost adusă în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” în anul 1968, iar de atunci este proprietatea Muzeului Etnografic al Transilvaniei. 

romulus viua cizer Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea I

Bucea

Pe culmea unui deal din comuna Negreni se înalță biserica din Bucea, construită în 1791. Decorată cu motive geometrice și spirale, aceasta păstrează în fiecare detaliu urmele credinței și meșteșugului poporului român. Restaurată cu grijă și devotament, astăzi strălucește în toată splendoarea sa, oferind mărturie despre continuitatea spirituală a unei comunități.bucea Biserici de lemn din Cluj martori ai trecerii vremurilor Partea I

Bisericile de lemn din Cluj nu sunt doar monumente istorice, ci ferestre către trecut și către tradiții și obiceiuri ale satelor românești, păstrate cu grijă și devotament de generații întregi. În fiecare bârnă sculptată și în fiecare frescă murmură un ecou al trecutului… Aceste locații ne invită să ne conectăm cu rădăcinile noastre și să prețuim înțelepciunea și frumusețea care au rezistat neclintite în fața trecerii timpului.

Mai multe despre Bisericile de lemn din județul Cluj găsiți în broșura publicată de Tradiții Clujene