Biserica de lemn din Bălcești

de | | < 1 Minute

Biserica de lemn din Bălcești

În satul Bălcești există o frumoasă biserică din lemn, datând din 1751, care poartă hramul Înălțarea Sfintei Cruci și care este monument istoric. Slujba se ține aici tot la a patra duminică, preotul având în responsabilitate mai multe sate.

Biserica se află pe locul actual din anul 1936, când a fost strămutată din Mănăstireni (la vremea aceea Mănășturu Românesc) unde fusese inițial construită de meșterul Ioan Tot Săotanu. Înaintea strămutării, pe acest loc exista doar o clopotniță.

Ancadramentul ușii din pridvor este bogat decorat cu modele geometrice și florale, pe partea superioară fiind, în alfabet chirilic, datele edificării bisericii în Mănășturu Românesc, în anul 1751.Este construită din bârne bine cioplite de stejar, îmbinate în coadă de rândunică și cheotoare dreaptă, cu grinzile de la bază fixate pe o fundație de piatră.

Vechile și prețioasele icoane care făceau parte din patrimoniul mobil al bisericii de lemn au rămas la biserica nouă din Mănăstireni. Pe unele din aceste icoane sunt trecute numele donatorilor și ale zugravilor: Gheorghe Zugravul un cunoscut pictor muralist și de icoane în stil postbrăncovenesc și Simeon Silaghi Zugravu, însemnat pictor muralist și pictor de icoane pe lemn ce a împodobit cu talentul său veritabil aproape treizeci de biserici de lemn sau de zid din Munții Apuseni, Zarand, Banat, Bihor, Sălaj, de pe văile Someșului și Mureșului.

Biserica de lemn din Bălcești reprezintă un obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel.Multumim voluntarilor noștri Gigi Țepuș, Daniela Stănoiu și Mureșan Laura pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor.