Birouri alternative: spații de coworking în Cluj
În viitor vom munci în spații de coworking. Asta afirmă specialiștii care studiază fenomenul ajuns destul de popular în statele din Occident. Mișcarea coworking a apărut în San Francisco, în 2005, promotorul acesteia fiind Brad Neuberg.
Curentul promovează ideea de spațiu liber de activitate, comunitatea de interese și comunicarea. De atunci și până acum, definiția conceptului a rămas nealterată și s-a impus activ în viața multor angajați și liber profesioniști din întreaga lume. Un spațiu de coworking este definit în general ca un spațiu în care oamenii se întâlnesc ca să muncească într-o atmosferă prietenoasă, în limitele unui program flexibil pe care ei singuri și-l stabilesc. Este un birou, doar că puțin mai mare, cu bucătărie, cafenea, terasă și chiar bibliotecă. Principalul avantaj al acestui spațiu este generat de prețul scăzut al închirierii, mult mai mic decât cel al unui birou, și de posibilitatea de a stabili parteneriate de afaceri, fiind și un spațiu dedicat socializării.
Fenomenul coworking la Cluj
Timid dar cu pași siguri, acest curent a pătruns și în orașul Cluj-Napoca. Acesta este susținut mult de comunitatea de IT-iști, care oferă premisa răspândirii coworkingului ca mod de abordare a activității profesionale, și de antreprenorii care-și dezvoltă aici afacerea. La o cercetare mai atentă, am constatat că există destul de multe spații drăguțe de coworking, fapt ce sugerează că acest concept se dezvoltă la unison cu orașul, pe aceeași direcție strategică.
Un alt aspect care merită menționat, credem noi, este cel legat de amplasarea hub-urilor. Locația ar putea descuraja, în anumite cazuri, deplasarea liber profesioniștilor în zonele periferice ale orașului însă, chiar și în aceste condiții, vizitatori sunt, socializare de asemenea.
The Guild Hall
Toamna anului 2018 a aduce clujenilor un nou spațiu. Fiind un loc liniștit, decorat modern și având o atmosferă confortabilă, spațiul îți permite o bună concentrare asupra muncii intelectuale. Spațiul dispune și de săli de conferințe, de 10, 20 și 70 locuri. Acestea sunt dotate cu display-uri mari, video proiector, boxe și microfoane. Mai mult decât atât, The Guild Hall îți pune la dispoziție peste 100 de jocuri, de diferite complexități, deschise la locație. Tot ce trebuie să faci e să ceri jocul pe care dorești să îl încerci, sau să rogi personalul să îți recomande unul.
Cluj Hub
Hub-ul a apărut în 2013 cu scopul de a servi drept rampă de lansare pentru startup-urile din Cluj și pentru organizarea evenimentelor. Între timp, hub-ul a devenit și un minunat incubator de afaceri care promovează spiritul liber al antreprenorilor clujeni dornici să se afirme pe piață. În noul sediu al acestui birou alternativ, gânditorii creativi cu idei inovative vor găsi inspirația, oameni cu idei frumoase, Wi-Fi la discreție, ceai, cafea, și multe alte facilități.
Photo Hub
În toamna anului 2017 s-a deschis primul spațiu de coworking din țară dedicat fotografilor. Organizat pe o suprafață de peste 100 de metri pătrați, spațiul oferă tinerilor creatori un studio clasic, care dispune de o gamă variată de facilități, o cameră cochetă potrivită pentru ședințele foto dar și pentru întâlnirile cu clienții, spații de birou, o terasă și curte.
Atelierul Digital Hub
Hub-ul a apărut ca o platformă menită să faciliteze întâlnirea și comunicarea tinerilor antreprenori. Dezvoltat sub egida Atelierului Digital – programul de instruire în mediul online desfășurat de Google România – hub-ul propune clujenilor un spațiu potrivit pentru dezvoltarea unei afaceri și desfășurarea evenimentelor business.
Cluj Cowork
Aventura Cluj Cowork a început în anul 2011, atunci când Robbert a decis să deschidă un spațiu dedicat liber profesioniștilor și ONG-urilor, perfect încadrat în specificul local. În cele 9 camere ale acestui spațiu de coworking se găsesc birouri, săli de conferințe și de întâlnire, pe scurt, tot ce este necesar pentru ca să-ți dezvolți o afacere de succes.
Zain Studio
Lansat la 1 ianuarie 2015, Zain Studio s-a deschis din dorința de a iniția un dialog între specialiștii din industriile creative și, în special, între comunitatea designerilor clujeni. Hub-ul este o platformă profesională a comunității creative din Cluj, având ca punct de reper fenomenul designului românesc. Studioul promite experiențe frumoase și multe chestii artistice, inovatoare.
ScoutHouse
Dacă vrei să încerci ceva diferit, încearcă o anticafenea. Conceptul este destul de puțin cunoscut la noi în țară, chiar dacă oferă o experiență cu adevărat inedită. ScoutHouse funcționează din toamna anului 2016, iar sutele de vizitatori care i-au trecut pragul până acum, confirmă că acolo este plăcut și merită să mergi măcar o dată.
4cowork
Acest hub este la fel ca și orașul – oferă diverse oportunități de dezvoltare. Organizat pe 3 niveluri, cu facilități și dotări speciale, menite să răspundă tuturor cerințelor dezvoltatorilor și tinerilor antreprenori, 4cowork se numără printre spațiile de coworking din Cluj care oferă resurse nelimitate de îmbunătățire a performanțelor profesionale.
Dacă v-am făcut dornici să experimentați o zi la un birou alternativ, în Cluj, puteți face acest lucru cu cea mai apropiată ocazie. Investiția pentru un astfel de spațiu variază între 25 și 45 de lei pe zi. Însă, de asemena, puteți participa la evenimentele care se desfășoară în aceste spații, ca să vă faceți o idee generală iar apoi să alegeți dacă reveniți sau nu.