Biomecanica piciorului. Momentul să ne luăm în serios mersul

de | | 4 Minute

Biomecanica piciorului. Sau despre cum e momentul să ne luăm în serios mersul

Disclaimer: Acest material este conceput de o persoană care a parcurs nu mai puțin de 960 de kilometri pe jos într-o peripeție intitulată Camino de Santiago, pe ruta Irun – Santiago de Compostella – Finisterre – Muxia, în nordul Spaniei. Cu alte cuvinte, acest material este realizat de o persoană care înțelege foarte bine durerile la nivelul piciorului sau durerile de coloană cauzate de un mers anevoios.

Adevărul incomod, astăzi, este că, deși ne-ar plăcea, nu avem suficientă grijă de organismele noastre. Suntem relativ atenți la micile detalii care, neglijate în timp, duc la afecțiuni grave, disfuncționalități, dureri, imobilități. Sună grav, din păcate. Dar adevăruri de acest gen există tocmai pentru a ne înfrunta cu deschidere comoditățile și pentru a acționa din timp asupra eventualelor probleme de sănătate. Și totul începe pas cu pas. La propriu.

A fi prevăzător și a acționa preventiv înseamnă…

Un copil căruia i se permite să calce desculț pe nisip, pământ, iarbă, pe orice suprafață naturală și moale, va avea ocazia să-și dezvolte mai ușor un mers corect, sănătos. Dacă are o afecțiune indezirabilă precum cea denumită platfus, cu cât merge mai repede la specialiști să i se atribuie un tratament corespunzător, cu atât mai repede va avea șansa să se recupereze și să calce „pregătit pentru viață”.


Un adult care n-a sesizat, în toți anii lui de creștere, că are un obicei greșit în mers sau care nu dă curs unor semnale transmise de corpul tensionat va suferi, în timp, dureri mai mult sau mai puțin grave la nivelul genunchilor, șoldurilor, coloanei vertebrale și nu numai. Asta dacă nu întreprinde nicio acțiune profilactică, dacă nu se consultă cu clinici specializate în acest sens.

Biomecanica piciorului. O scurtă explicație

Pe lângă faptul că sunt extrem de simpatici și binevoitori, specialiștii de la Kinetic Sport & Medicine, o clinică renumită de recuperare medicală și sportivă recent deschisă și în Cluj-Napoca, m-au surprins astăzi cu un adevăr ușor incomod.

Printr-o evaluare performantă, statică și dinamică, a felului în care calc, au stabilit în amănunt că există un dezechilibru în postura picioarelor mele, că rulajul pe care-l fac cu piciorul drept este defectuos (voi explica imediat ce presupune asta), că pun presiune puternică pe călcâiul meu stâng, că este posibil să dezvolt scolioză, că deja se instalează monturi la antepiciorul drept. Suficiente adevăruri care să mă pună pe gânduri; și sunt relativ tânără.

Dacă toate aceste obiceiuri nesănătoase s-ar putea rezolva ușor printr-o conversație cu un specialist care să-ți explice clar ce e în neregulă și ce trebuie făcut, de ce nu ne facem un obicei proactiv din a ne corija obiceiurile nesănătoase?

La Kinetic S&M, când intri, ți se face imediat o evaluare inițială obligatorie cu ajutorul căreia fiecare pacient primește un program de tratament personalizat. Una din ramurile importante în kinetoterapie, pe care clinica Kinetic Sport & Medicine le asigură, este tocmai această biomecanică a piciorului. Este vorba de o analiză denumită PosturoScan prin care terapeuții stabilesc ce dereglări există la nivelul piciorului și determină tratamente utile cu ajutorul talonetelor (susținători plantari). Sunt singurii din România care oferă serviciul de realizare pe loc a suporților plantari, cu aparatură performantă, contribuind astfel la rezolvarea sau amânarea multor probleme grave de sănătate din registrul coloanei vertebrale, șoldurilor sau genunchilor.


Talonetele sunt niște tălpici profesionale confecționate din piele care se montează în interiorul încălțămintei purtate frecvent. Practic, se ia amprenta piciorului pe un aparat specializat, terapeuții pun glezna pacientului în poziția corectă, se conturează amprenta corectată, ulterior taloneta se pune peste amprentă, iar la final piciorul vine peste suportul plantar și se ia forma ideală.

După un tratament de aproximativ două luni începe deja „reeducarea” piciorului, deoarece susținătorii plantari te obligă să faci rulajul corect. Din trei în trei luni se fac reevaluări pentru a confirma îmbunătățirile și se restructurează tratamentul până la corecția definitivă.

Ce înseamnă un rulaj corect?

Noi călcăm preponderent pe suprafețe dure. În timp, piciorul se deformează, articulațiile alunecă dinspre interior spre exterior, și astfel apar dezechilibre în organism. Rularea corectă a piciorului presupune să calci pe cele trei puncte de sprijin: călcâiul, metatarsianul 5 și metatarsianul 1. Adică atunci când călcăm, este recomandat să punem întâi călcâiul, pe urmă pingeaua (partea exterioară a labei piciorului) și la final degetele. Nimic mai simplu, în principiu. Doar că nu prea suntem conștienți de cum se distribuie greutatea noastră pe picioare, ce tendințe avem (inclusiv faptul că sunt stângace mă poate influența în rulajul incorect la piciorul drept, spre exemplu). De aceea este indicat să verificăm acuratețea pașilor noștri la profesioniști dispuși să explice și să corecteze din timp.


Toate aceste aspecte le-am descoperit într-o vizită de o oră, nu mai mult. Vorba clasică: I believe this is the beginning of a beautiful friendship.