Nu e obligatoriu, dar e frumos: 3 motive să îți iei bilet neobligatoriu la Jazz in the Park
Pe principiul că deși nu sunt obligatorii, putem facem multe lucruri frumoase pentru noi, pentru ceilalți și pentru comunitate, Jazz in the Park susține și în acest an o serie de proiecte sociale și culturale. Unul dintre cele mai prietenoase și îndrăgite festivaluri din Cluj devine pentru participanți un prilej de implicare și un mod prin care aceștia pot susține cu ușurință inițiative care transformă în bine comunitatea locală.
? Marius Mariș ◘ https://komiti.media/
Un festival despre prieteni și oameni dragi | #timeforfriends
Cea de-a șaptea ediție Jazz in the Park are loc în Parcul Central, în perioada 4-7 iulie 2019. Cu un lineup impresionant (vă spuneam recent despre ultimii artiști confirmați la festival) și o mulțime de activități muzicalo-recreative, festivalul își propune, în acest an, să pună accent pe timpul petrecut alături de prieteni și importanța interacțiunilor dintre noi toți, cei care participăm la festival. Accesul este liber la toate concertele.
„Jazz in the Park este cadrul în care oamenii se adună, iar Fondul e modul în care ei se implică”
Ne-a plăcut modul în care au prezentat organizatorii inițiativa, căci dincolo de a ne aduna în centrul orașului și de a interacționa plăcut unii cu ceilalți, sunt importante schimbările generate de aceste „întruniri”. Fondul Jazz in the Park nu este vreo noutate. El funcționează deja de câțiva ani. Cu fiecare nouă ediție Jazz in the Park, sunt selectate inițiative pe care festivalul își propune să le susțină financiar cu ajutorul comunității locale.
Meda Corovei, project manager Fondul Jazz in the Park, ne-a explicat motivele care i-au determinat în acest an să aleagă proiectele pe care le vor susține și importanța acestora pentru comunitate:
„Am căutat proiecte care să schimbe într-un fel vieți, să facă diferența la nivel de comunitate. Toate aceste trei proiecte au această componentă. Voucherul cultural permite oamenilor săraci să meargă la teatru, la film, la operă, sau să-și cumpere o carte, iar acest lucru le poate schimba modul în care percep lumea înconjurătoare; Terapie prin Artă este proiectul care schimbă o stare de spirit – aduce zâmbetul pe fața oamenilor bolnavi, iar Drama 5, prin cursurile sale de scriere dramatică, poate fi momentul în care un tânăr dramaturg găsește cadrul perfect pentru a se forma din punct de vedere profesional. Din aceste motive le considerăm relevante pentru comunitate.”
Din start, la modul general vorbind, motivul pentru a-ți cumpăra bilet neobligatoriu la Jazz in the Park este tocmai faptul că ai ocazia să susții cu un minim de efort astfel de proiecte sociale și culturale. Valoarea unui bilet neobligatoriu este de 20 de lei și îl poți achiziționa online de AICI sau direct de la standul Fondului Jazz in the Park din Parcul Central (4-7 iulie). Pe lângă satisfacția că ai făcut o faptă bună, organizatorii îți oferă o brățară de susținător și diverse reduceri la alte accesorii Jazz in the Park.
#1 Nu e obligatoriu, dar ai ocazia să oferi un „voucher cultural”
Un prim motiv pentru a-ți lua bilet neobligatoriu la Jazz in the Park este faptul că biletul tău neobligatoriu devine un bilet de acces la cultură pentru cineva care în mod normal nu își permite să participe la spectacole, concerte, cinema etc. „Voucherul cultural” este un proiect dezvoltat de Centrul Cultural Clujean, iar scopul inițiativei este aceea de a facilita accesul la viața culturală a orașului pentru acei clujeni care nu își permit financiar anumite activități culturale.
#2 Biletul tău neobligatoriu poate oferi altuia Terapie prin Artă
Ne-am bucurat nespus să găsim proiectul dezvoltat de Create.Act.Enjoy în rândul inițiativelor susținute de Fondul Jazz in the Park. E simplu: dacă îți iei un bilet neobligatoriu la Jazz in the Park susții echipa care, an de an, împarte zâmbete prin spitale. Proiectul „Terapie prin Artă” s-a extins în 2019 la nivel național, așa că mimii, clovnii, personajele de poveste și artiștii voluntari s-au asigurat că, cel puțin pentru o vreme, pacienții din spitalele din România… zâmbesc. Contribuind la Fondul Jazz in the Park, tot mai mulți pacienți se pot bucura de astfel de programe speciale.
#3 Susții dezvoltarea peisajului teatral actual din Cluj și din România
O altă mână de oameni frumoși care mișcă și dezvoltă viața culturală a Clujului sunt cei de la REACTOR de creație și experiment. Susținând Fondul Jazz in the Park, ai ocazia să le susții programul „Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică”. Practic, susții dezvoltarea dramaturgiei contemporane din România, căci în cadrul programului de rezidențe, tinerii dramaturgi, sub îndrumarea unor mentori, sunt ajutați să-și contureze identitatea, să își dezvolte o voce și să evolueze profesional. Îți cumperi un bilet neobligatoriu la Jazz in the Park și susții dezvoltarea peisajului teatral și cultural din țară.
Reluând ideea: nu e obligatoriu să contribui în vreun fel, dar chiar e frumos. Credem în toate proiectele incluse în Fondul Jazz in the Park și, de-a lungul anilor, am putut observa și evoluția ulterioară a artiștilor și inițiativelor care au prins avânt în urma susținerii primite din partea comunității.
În acest an, organizatorii și-au propus să strângă suma de 12.000 euro, din care 3000 euro vor fi oferiți proiectelor Drama 5 și Terapie prin Artă, iar restul proiectului „Voucherul cultural”.
Ce se va întâmpla cu Fondul în următorii ani?
„Fondul se dorește să devină, încet-încet, coloana vertebrală a acestui festival, un mecanism susținut de comunitatea locală și pe care să știe că se poate baza pentru diferite proiecte sociale sau culturale. Spre acest obiectiv se îndreaptă toate eforturile noastre de dezvoltare și sperăm să ajungem acolo în câțiva ani. Nu mulți. 🙂 ” – Meda Corovei, project manager Fondul Jazz in the Park.
Ne vedem, așadar, la Jazz in the Park! 🙂