Bijuteriile pot fi eco-friendly și da, par a fi scoase din file din poveste!
Într-o realitate cu temperaturi tot mai ridicate și o îngrijorare pentru mediu mult mai crescută față de anii trecuți, suntem nevoiți să căutăm soluții și alternative prin care putem contribui la protejarea planetei. Unii dintre noi, totuși, au pus în aplicare astfel de metode cu mult timp înainte ca acest lucru să devină un trend.
Din seria Artistul Altfel, azi facem o vizită în atelierul lui Carmen Orășanu, artista care de mai bine de un deceniu a contribuit prin creațiile sale la dezvoltarea scenei micilor artizani ai Clujului. Pe Carmen o urmărim de ceva timp și mereu ne bucură prezența ei la târgurile și evenimentele organizate prin Cluj care promovează artiștii locali și creativitatea.
Cu ocazia vizitei noastre în atelierul unde hârtia reciclată se pliază armonios pe pandantive unice, luând forma unor bijuterii care atrag atenția, am aflat care este secretul acestei metamorfoze.
Chiramó este numele sub care hârtia prinde noi forme și capătă o nouă valoare în mâinile lui Carmen. Este numele care îți propune o alternativă inedită: bijuterii din hârtie reciclată!
Pasionată de creațiile eco-friendly și mânată de dorința de a recicla într-un mod inedit și creativ, Carmen Orășanu transformă pliante, calendare, partituri și cărți în minunate podoabe de purtat la gât sau la urechi încă din 2010.
„M-a fascinat felul în care un material atât de comun precum hârtia se putea transforma în produse care, în mod tradițional, dețineau apanajul eleganței și al prețiozității, datorită materialelor rare din care erau confecționate. Am vrut să arăt că bijuteriile își pot păstra același statut chiar dacă materialul de bază este unul modest, efemer și, prin aceasta, mai prietenos cu natura și cu ritmul ei.”
Joaca lui Carmen cu mărgelele de hârtie a început în 2010 pe când se numea The Mistique Moth, iar de-a lungul anilor artista și-a dezvoltat stilul și metoda de creație prin care arta de a prelucra hârtia ajungea să fie purtată. La început făcea mărgele viu colorate și jucăușe pentru că folosea hârtie din reviste cu pagini colorate, însă cu timpul, stilul acesteia s-a îndreptat către lucrări mai mature, articulate în jurul unor concepte și în direcția unui stil minimalist, mai degajat.
Creațiile sale s-au bucurat și de aprecierea unui public internațional, artista participând mai mulți ani la rând la Florența la un eveniment dedicat artiștilor și artizanilor (Etsy Made in Italy).
Odată cu expunerea mai mare de care a avut parte, a luat naștere dorința de a dezvolta brandul sub o altă identitate. Astfel, din 2017 a luat naștere Chiramó. Un nou nume, dar aceeași idee și același scop: bijuterii create cu grijă pentru natură.
Mai departe, următorul pas în evoluția creațiilor sale a fost folosirea unei hârtii speciale, preparate de ea însăși în atelier. Este vorba despre o tehnică prin care hârtia este vopsită cu ajutorul plantelor.
„Această tehnică de vopsire a materialelor cu ajutorul plantelor era folosită în trecut, înainte de apariția pigmenților chimici. Procedeul constă în fierberea îndelungată a hârtiei împreună cu plantele și alte substanțe cu rol de fixare a pigmenților naturali. Apoi, după ce s-a răcit, hârtia trebuie spălată, lăsată la uscat, călcată cu fierul și abia apoi folosită pentru crearea bijuteriilor”, spune Carmen.
Caleidoscopilăria
Prin aceleași procese delicate trec și celelalte produse pe care le găsiți la Chiramó. Caleidoscopilăria este colecția de caleidoscoape la care Carmen a lucrat pe timp de pandemie. Toată perioada de stat în casă i-a oferit artistei oportunitatea să experimenteze pentru un timp mai îndelungat, de mai bine de jumătate de an, până să găsească formula care să funcționeze pentru caleidoscoape.
„A fost o perioadă mai degajată care mi-a oferit posibilitatea de a experimenta în tihnă diferite combinații de materiale și procedee de lucru până am ajuns la un produs de care am fost mulțumită, care să corespundă atât din punct de vedere tehnic cât și estetic.”
În final, când toate au fost puse la punct, Caleidoscopilăria a ieșit în lume la sfârșitul anului 2021.
„Caleidoscopilăria este locul în care vârsta nu există! Aici, din jocul luminii și al culorilor, al artei și a științei, se naște, în fiecare clipă, magia.”
Tot ceea ce reprezintă Chiramó a fost pentru Carmen un proces de autoînvățare. A descoperit ideea, a pus-o în practică și a exersat până și-a găsit stilul. Ideile îi vin de la materiale cu care lucrează și explorează hârtia până când aceasta își găsește scopul. Uneori păstrează materialele și ani de zile până când găsește ideea perfectă pentru ele, alteori, dacă apar blocaje în timp ce lucrează la bijuterii sau se îndepărtează de la ideea de la care a pornit, le lasă deoparte și așteaptă momentul potrivit până când descoperă un alt scop.
„Hârtia este contradictorie, provocatoare și modestă pentru că este efemeră.”
Create cu pasiune și cu atenție la detalii, produsele Chiramó nu sunt doar o formă de respect pentru natură prin care poți să îți exprimi personalitatea, ci sunt și o formă de artă prin care Carmen își expune sufletul publicului larg.
Pe Carmen o puteți găsi la târgurile de profil handmade din Cluj sau pe Facebook, Instagram sau site-ul Chiramó, de unde puteți și să achiziționați produsele.