O colecție deosebită de biciclete vechi românești și o „bibliotecă ciclistă”: OldBicycleRo

de | | 6 Minute

Biciclete vechi românești și o bibliotecă ciclistă

Întâi a fost pasiunea de colecționar pentru biciclete vechi românești, urmată îndeaproape, după cum era firesc, de nevoia de cunoaștere. Așa s-au pus bazele unei colecții impresionante de biciclete, trotinete și triciclete, completată de o inedită bibliotecă ciclistă. 

Cu Andrei S., inițiatorul proiectului OldBicycleRo, am avut primele interacțiuni în urmă cu vreo câțiva ani. Primeam atunci câteva imagini în care clujenii de altădată erau surprinși în deplasările lor cotidiene… pe două roți. Eleganța bicicliștilor, străzile aproape goale, aerisite și ideea unei colecții de biciclete vechi românești ne-au impresionat și ne-au rămas pitite într-un ungher al minții. Între timp, conceptul OldBicycleRo s-a dezvoltat, iar impresionanta colecție, pe care ne-am propus să o și vizităm cândva, este în prezent completată de o bibliotecă ciclistă. 

biciclete vechi cluj 1946
Cluj, anul 1946

Credem că marile idei și inițiative se nasc dintr-o pasiune ce arde nestinsă, nealterată. Și că aceste idei și pasiuni ale oamenilor din jurul nostru merită spuse mai departe, poate încurajate, poate luate drept model de perseverență și dedicație. 

Cum a început povestea: „Bicicleta Veche”

După cum explică chiar inițiatorul proiectului, valoarea unui obiect, a unei biciclete în acest context, stă inițial într-o sumă de bani. Să colecționezi ceva, în cea mai simplistă explicație, înseamnă să faci achiziții și să posezi. Probabil tocmai trecerea de la acest stadiu la cel în care ajungi să prețuiești cu adevărat obiectul, povestea acestuia și impactul său asupra oamenilor, stă la baza unei colecții în adevăratul sens al cuvântului. 

„În anul 2010, mai exact pe 28 august, OldBicycleRo a devenit un proiect, stârnit de amintirile din copilărie. Născut fiind în frumosul oraș Baia-Mare, unde am crescut și am copilărit, mi-am dorit la început o trotinetă, apoi o bicicletă. Însă prioritățile erau altele în acele timpuri, aspect de care nu îmi pare rău, căci au dezvoltat în mine dorințe. Visele devin realitate atunci când sunt „scrise” cu sinceritate. 

Încă de la nașterea ideii de proiect, mi-am dorit să descopăr și să dețin o parte din modelele de biciclete ale vremii de mult apuse. Astfel, în acești 10 ani, deloc puțini, m-am axat pe cercetarea, colectarea și păstrarea materialelor tipărite – și nu numai – având conținut ciclist. Ele dovedesc existența bicicletelor vechi românești.” 

fotografii clujeni
Cluj, anul 1953

După nici un an de la prima bicicletă achiziționată (un Pegas COMODA 3024, mixt, de culoare gri, fabricat în anul 1987), Andrei S. a pus bazele a ceea ce el frumos numește „sora cea mică” a colecției » Biblioteca ciclistă

„Mi-am dorit o colecție de biciclete vechi românești într-un număr cât mai mare, dar am considerat că nu este îndeajuns. Ar trebui ca generațiile viitoare, când vor privi una dintre bicicletele vechi, să se poată documenta despre trecutul ei, să citească despre ea, să se bucure de informațiile găsite.” 

56 de modele de biciclete, triciclete și trotinete vechi românești

După 10 ani de la înființare, proiectul OldBicycleRo înseamnă o colecție de 56 de modele de trotinete, triciclete și biciclete vechi românești – atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți. Cei care au copilărit în perioadele de fabricație și de popularitate ale acestor biciclete tresară poate cu emoție la auzul acestor mărci – Pegas, Tohan, Junior, Carpați sau Triciclu. 

biciclete vechi 1

biciclete vechi 1

bicicleta pionier

biciclete vechi 1

Să deții o astfel de colecție înseamnă mai mult decât simpla lor depozitare. Înseamnă dedicare, grijă și multă implicare.

„Ca în orice proiect de acest gen, e nevoie de implicare umană și de bani. Acest proiect m-a dezvoltat atât tehnic și intelectual, cât și emoțional. Am cunoscut mulți posesori de biciclete vechi ce mi-au povestit despre fiecare bicicletă în parte. Credeți-mă, dacă s-ar regiza un astfel de film, ar avea succes.”

biciclete vechi romanesti trotinete triciclete

tricicleta veche

triciclete vechi romanesti

Periodic, la fiecare șase luni, fiecare bicicletă, trotinetă sau tricicletă se bucură de tratamentul adecvat » sunt curățate, lustruite și beneficiază de întreținere mecanică. Am fost curioși să aflăm, totuși, care este cea mai îndrăgită bicicletă din colecție: 

„Una dintre cele mai îndrăgite biciclete este modelul Radiant din 1981 – anul nașterii mele.” – ne mărturisește Andrei S. 

„Bine te-am găsit în biblioteca amintirilor tale!”

În reconstituirea imaginii bicicletelor vechi din România, colecția de biciclete a fost completată pe parcursul ultimului deceniu de cărți tehnice și instrucțiuni de folosire, bonuri de ieșire din fabrică, certificate de garanție, cărți poștale, vechi reclame și pliante, cărți și reviste, fotografii și numeroase permise de circulație din trecut. Documentele care acum fac parte din biblioteca ciclistă OldBicycleRo sunt o fereastră inedită înspre trecut și înspre evoluția relației dintre oameni și acest mijloc de transport atât de îndrăgit. Dacă ar fi de menționat un document mai inedit din bibliotecă: 

„Întreaga bibliotecă ciclistă, aș putea spune, este inedită, dar ce mi-a atras atenția este un „Permis de circulație pentru bicicletă” din anul 1935, din Sibiu”. 


Autorizație de circulație pentru bicicleta Mifa – 15 August 1959, Cluj

Răsfoind biblioteca digitală ne întrebăm cum a decurs întreaga muncă de documentare și ce presupune aceasta:

„Munca de documentare nu se termină niciodată. Sunt într-un contact permanent cu alți colecționari de biciclete vechi, de la care mă informez, cumpăr și cercetez informațiile primite. Tot ceea ce se regăsește în biblioteca ciclistă se datorează orelor petrecute în fața calculatorului, vizitelor în piețele de profil, schimburilor și achizițiilor de la alți cunoscători.”

biciclete vechi romanesti marci

În timp ce colecția de biciclete vechi se află momentan în Baia-Mare, „filele de poveste” de natură istorică și documentară, adică tot ce ține de biblioteca ciclistă OldBicycleRo se află în Cluj-Napoca. Cei dornici să afle mai multe despre colecție sau să consulte documentele din bibliotecă o pot face pe bază de invitație – în scop educativ, de informare sau de cercetare. Desigur, acest lucru se poate face oricând și în varianta digitală, fie pe website-ul proiectului » www.oldbicycle.ro, fie pe pagina de Facebook OldBicycleRo

„Pe viitor, îmi doresc un spațiu de prezentare în care să pot expune pentru doritori întreaga colecție. Dacă vrea cineva să se documenteze sau să vadă unul dintre modele, este binevenit să o facă. De obicei oamenii îmi scriu și ținem legătura.”

instructiuni de folosire

bicicleta carpati

bicicleta pegas turist

Pe ce drumuri ne va purta „Bicicleta Veche”? 

Întreținerea colecției și munca depusă pentru dezvoltarea bibliotecii cicliste sunt, deocamdată, responsabilitatea și pasiunea unui singur om. Andrei S. își propune însă mărirea echipei, odată cu finalizarea demersului de a transforma OldBicycleRo într-o asociație non-guvernamentală » Asociația Bicicleta Veche. Alte planuri de viitor? 

„Îmi doresc, ca orice colecționar și iubitor de biciclete vechi, să cresc numărul lor. Aș vrea ca munca și investițiile depuse să poată fi admirate și să devină inspirație pentru generațiile următoare. Colecția reprezintă un mod de a experimenta relația dintre joacă și muncă – ceea ce ne face pe noi să rămânem veșnic copii.

biciclete vechi cluj 1939
Fetiță pe tricicletă | Cluj, anul 1939