Banca de Alimente | O inițiativă nouă în Cluj pentru combaterea risipei

de | | 2 Minute

Banca de Alimente va fi oficiată în curând

Clubul de inițiativă IMPACT, împreună cu Asociația Food Waste Combat lansează proiectul Rafturi de Colectă pentru Banca de Alimente. Acest lucru va avea loc joi, 4 aprilie 2019, de la ora 14:00, în Piața Flora. În cadrul acestei lansări, colțul băncii de alimente va fi inaugurat în mod oficial.

Banca de Alimente photo 1

Banca de Alimente reprezintă un proiect pentru colectarea alimentelor care nu se vând, dar încă sunt bune de consum. Astfel, acestea pot fi redirecționate către diferite acțiuni umanitare care oferă sprijin social persoanelor defavorizate. Totodată, alimentele ce nu mai pot fi consumate sunt adunate și transformate în compost. Prin acestea, se asigură un nivel mult mai scăzut al risipei alimentelor.

Această inițiativă a început ca urmare a faptului că, în Piața Flora, se aruncă zilnic în jur de 1 metru cub de deșeuri vegetale. Dintre acestea, aproximativ 30% ar putea fi consumate. Așadar, acest proiect se vede ca un răspuns la risipa zilnică a alimentelor.Banca de Alimente reprezintă o inițiativă pornită de echipa Food Waste Combat și face parte din Institutul pentru Economie Circulară IRCEM. Aceasta funcționează după principii europene și are ca model organizațiile de profil din Uniunea Europeană. Pentru acest proiect, echipa a colaborat cu clubul de inițiativă IMPACT din Asociația BLANĂ!, al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” pentru a înfăptui toate demersurile necesare. Organizatorii sunt nerăbdători să vadă rezultatele și cum vor reacționa oamenii unei asemenea inițiative.

Produsele alimentare pot fi donate din partea producătorilor agroalimentari, distribuitorilor din lanţul logistic, hipermarketurilor şi supermarketurilor, magazinelor alimentare, cantinelor, restaurantelor şi hotelurilor care au surplusuri alimentare.Așadar, Banca de Alimente își propune să fie o acțiune care, în primul rând, reduce prezența deșeului inutil, dar și să educe oamenii în ceea ce privește risipa de alimente și cum poate fi aceasta combătută. Drept urmare, această inițiativă ar putea avea un impact semnificativ asupra distribuirii alimentelor, dar și a mediului în care trăim.