Artizani clujeni: din codru și sălbăticia Transilvaniei, se nasc idei creative
Eram în căutare de artizani clujeni, da. Fără vreo intenție tematică, însă, pornind de la niște mici grădini care încap într-un papuc (veți înțelege mai jos), am descoperit și alți artizani clujeni care își transmit mesajele în lemn și-n plante, îmbrăcând vechi tradiții sau meșteșuguri românești în straie moderne.
Și-apoi, ne simțim sufocați și suprasaturați de o piață economică abundentă, de avalanșa de obiecte scoase-n fabrică, pe bandă rulantă, care nu mai au nici o semnificație pentru noi sau pentru interacțiunile cu cei dragi. Așa că zâmbim ideilor creative de mai jos, ce-și iau inspirația din obiceiuri, locuri dragi și materiale naturale, dar și din probleme serioase ale societății românești actuale. Pe cei 4 artizani clujeni care ne-au atras atenția, vi-i prezentăm mai jos, succint. Iar dacă e perioadă de cadouri, poate îi preferați pe aceștia (sau alții, dacă aveți recomandări, nu ezitați!) în locul plasticului fără sens de pe rafturi.
#1 Povești și imagini pe lemn
Cu toată evoluția tehnologiei materialelor din timpurile contemporane, ceva ne face să revenim mereu la lemn. Aspectul, mirosul specific, căldura, familiaritatea și fibrele lemnului ne spun o poveste veche, de demult. Kodru ne aduce o bucată de… codru între cei patru pereți ai noștri, fie ei un apartament sau un birou. Prelucrarea lemnului natural se face în mod manual, astfel încât acesta să își păstreze din autenticitate. Un cadou original, care ne aduce mai aproape de rădăcini! 🙂
Facebook: Kodru | Instagram: @kodru.imaginipelemn
#2 Sâniziene și autoacceptare (.)(.)
La fel ca sânii femeilor, Sânizienele vin în diferite forme, mărimi și culori. Mesajul purtat de simpaticele obiecte de artă este unul de iubire și acceptare de sine, de împuternicire a femeilor de pretutindeni. Beatrice reciclează vaze și ghivece de flori, oferindu-le noi semnificații. Jocul de cuvinte (sâni+zâne și faimoasele noastre Sânziene autohtone) descrie perfect această transformare. Toate veniturile obținute merg către sprijinirea supraviețuitoarelor violențelor sexuale, fiind donate Asociației COMMA.
„I want to celebrate all the different shapes, sizes, colors and types of breasts so that women everywhere love themselves a little bit more for their uniqueness.” – Beatrice, Sâniziene
Facebook: Sâniziene | Instagram: @Saniziene | Website: Sâniziene Art
#3 Mini-grădinițe… într-un papuc
În jungla urbană, nu toți avem grădini. Dar se zice că fericirea stă în lucruri mărunte, așa că o mini-grădiniță poate fi acel colț de natură care ne lipsește în viață. ? După cum bine-i spune numele, shoe garden e despre grădini în miniatură care ar putea să încapă într-un papuc. Mai e și despre plăntuțe și lumușoare oferite-n dar celor dragi, personalizate și bine sădite în amintiri frumoase. Ce colț verde din Cluj ai pune într-un papuc?
Facebook: shoe garden
#4 Transilvania sălbatică
O colecție de mărțișoare create de Anca Milchiș, Wild Transylvania vorbește despre copilării petrecute la bunici, sărbători autohtone, animale și arbori străvechi pe care avem bucuria (încă!) de a-i zări prin pădurile Apusenilor. Urși, lupi și cerbi, ramuri de copaci, flori gingașe, motive tradiționale sau cuvinte ce ilustrează simplitatea și frumusețea graiului românesc, toate își găsesc locul pe frumoasele broșe, pandantive sau ornamente create de mâinile iscusite ale Ancăi.
Facebook: Wild Transylvania