Anul comorilor la Muzeul național de Istorie
Muzeul Național de Istorie întâmpină anul 2019 cu brațele deschise și cu o nouă tematică: anul comorilor și al podoabelor din spațiul românesc. Prin urmare, pe parcursul acestui an se vor organiza diferite evenimente și expoziții care dau vizitatorilor o ocazie, poate unică, de a descoperi tezaurele din patrimoniul transilvănean, dar și din alte zone ale țării.
Expoziții de excepție
O expoziție ce se încadrează în tematica din acest an va fi „Lux și opulență în lumea nobiliară transilvăneană”. În cadrul acesteia, vor fi expuse podoabe, precum și diferite accesorii vestimentare, care au aparținut nobilimii transilvănene de diferite dimensiuni. Vor fi expuse rochii de mătase cusute cu broderii fine, unicate, dar și brâie, broșe, arme, armuri și alte obiecte militare de paradă. Această expoziție va putea fi admirată în perioada mai-august, în cadrul evenimentelor Noaptea Muzeelor.
O altă expoziție ce îi va captiva pe căutătorii de comori, dar și pe simpli curioși este „Călătoria comorilor. Pășește pe drumul aurului!”, unde vor putea fi admirate podoabe din vremurile migrațiilor din Șimleul Silvaniei. Este vorba de un tezaur care a fost descoperit în două etape, la aproape 100 de ani una de alta. De asemenea, acest tezaur va fi expus pentru prima oară în România. Expoziția va fi însoțită de materiale interactive și virtuale ce vor relata povestea exponatelor. Veți astfel purtați prin timp, ascultând povestea podoabelor, ce începe de la făuritori și meșteșugari din atelierele romane, la posesori, familia regală gepidică și până la oameni simpli din Transilvania, ce aveau să descopere acest tezaur, între secolele XVIII și XIX. Această expoziție va putea fi vizitată în luna octombrie.
Pentru pasionații de muzică, muzeul a pregătit o serie de concerte la orgă, cu piese baroce, organizate cu ocazia Festivalului de muzică Barocă „La Stravaganza”, ajuns la cea de-a VI-a ediție. Aceste concerte vor fi susținute la sediul muzeului, între 8 și 11 mai și sunt organizate de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.
Imagini și obiecte de epocă
Primăvara ne va mai aduce o expoziție, care începe din mai și va ține până în luna august. Este vorba de expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”. Această expoziție este organizată la inițiativa Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, cu participarea Muzeelor din Alba Iulia, Bistrița-Năsăud și a Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”. Fiecare muzeu prezintă câte un fotograf renumit din Transilvania secolelor XIX-XX, precum primul fotograf de renume al regiunii, primul fotograf român din Bistrița, cei mai importanți artiști fotografi din Făgăraș, respectiv Baia Mare, și mulți alții.
Expoziția „O prietenie regală: Grigore Antipa și regii României 1892-1944” va prezenta obiecte rare, provenite din colecțiile mai multor muzee. Vor fi expuse aici obiecte de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Municipiului București, dar și colecții private, precum cea a lui Daniel Obreja. Printre exponatele ce vor putea fi văzute aici, amintim cartea de onoare a Muzeului Antipa, ce conține semnăturile unor membri ai Casei Regale, din diferite perioade de timp. Această expoziție va avea loc în perioada mai-iulie 2019.
În ultima parte a anului, mai exact din septembrie până la sfârșitul anului, muzeul va găzdui o expoziție dedicată proiectului LIMES. În cadrul acesteia, se va putea vedea conceptul frontierei romane, cum a evoluat aceasta de-a lungul istoriei și ce funcționalitate a avut. De asemenea, se vor prezenta și aspecte ale vieții militare și civile de pe frontiera provinciei Dacia Romană. Această expoziție va fi o adevărată călătorie în timp și o incursiune în spațiul carpato-danubiano-pontic din mileniul trecut.
Expoziții de anul trecut, deschise în continuare
Pe lângă aceste expoziții și atracții noi, muzeul ne oferă și câteva dintre atracțiile de anul trecut. Astfel, pentru cei ce nu au reușit să vadă expoziția „Incursiuni dacice în spațiul virtual” sau vor să o mai admire o dată, aceasta va fi deschisă și în 2019. Un mixt minunat al realului cu virtualului ne va prezenta o colecție de artefacte și obiecte dacice restaurate, găsite în Munții Orăștiei. O altă expoziție care va putea fi admirată și anul acesta este „Clujenii și Marea Unire din 1918”, organizată, bineînțeles, cu prilejul Centenarului Marii Uniri. De asemenea, tot legat de acest eveniment, va fi deschisă în continuare și expoziția „Românii spre Marea Unire”. Ambele vor putea fi vizitate până pe data de 28 aprilie.
De asemenea, instalația expozițională „IOXIO”, care a fost inaugurată anul trecut pe Bulevardul Eroilor și care face parte din proiectul „Scoaterea muzeului în stradă” va putea fi văzută și anul acesta. Așadar, se vor găzdui o serie de evenimente pe diferite teme, precum Festivalul de Film Transilvania, Aniversarea Centenarului Clubului Sportiv „Universitatea” Cluj sau Revoluția Română de la 1989.
Muzeul Național de istorie ne promite, așadar, o serie de aventuri prin timpuri istorice cu seria de expoziții ce se vor realiza aici. Anul 2019 este anul comorilor pentru Muzeul Național de Istorie, iar colecția bogată de podoabe ce va fi expusă pe parcursul acestui an ne va arăta cu siguranță acest lucru. Pentru mai multe detalii privind programul și alte noutăți, puteți vizita site-ul Muzeului de Istorie sau pagina de Facebook.