Invitație la o altfel de Petrecere Centenară: fără scenă, fără mici și grătare | #ClujulVăzutAltfel

de | | 3 Minute

Aniversările sunt frumoase, iar în acest an, România celebrează împlinirea a 100 de ani. Se anunță a fi un an festiv, mai mult sau mai puțin calitativ, însă. Dacă înveți ceva din plimbările pe care le faci prin România rurală, printre altele, este și faptul că avem tradiții, locuri, peisaje, povești, oameni, obiceiuri și meșteșuguri de o valoare inestimabilă. Direct proporțională cu valoarea acestor elemente folclorice de patrimoniu național este și incapacitatea noastră, a românilor, de a le valorifica. „Eternitatea s-a născut la sat” (Lucian Blaga), iar kitsch-ul a urmat-o îndeaproape.

În contextul în care anul centenarului devine o sursă inepuizabilă de promisiuni și mize politice și naționaliste, invitația lansată de irlandezul Peter Hurley este ca o gură de aer curat. Așa ca la țară: autentic, simplu, comunitar.

Peter Hurley este inițiatorul festivalului intercultural de tradiții țărănești „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, eveniment care se desfășoară în fiecare an în Maramureș încă din anul 2010. Invitația de față vine din partea inițiativei Asociației Interculturale de Tradiții, a cărei reprezentant Peter Hurley este, în cadrul unui proiect ambițios: Satele Unite ale României.

Care este ideea și de ce să-ți înscrii SATUL pentru o altfel de Petrecere Centenară? 

Proiectul Satele Unite ale României începe în anul Centenarului, dar va continua și pe viitor. Oricine se poate implica, ideea fiind ca sătenii să fie încurajați în inițiativele lor rurale menite să crească fluxul de vizitatori și schimburile economice. Cum vă puteți implica? Organizând micro-evenimente care vor fi promovate în cadrul proiectului Satele Unite ale României.

Sunt căutați acei oameni activi cultural din fiecare comunitate: muzicieni, meșteri, profesori, preoți, precum și primari sau consilieri locali – aceștia pot încuraja și ghida activitățile locale. Sate, grupări de sate sau comune din întreaga țară sunt așteptate să se înscrie pentru a găzdui o altfel de petrecere Centenară: fără scenă, cu amplificare minimă, doar cu muzică live (interzis playback-ul!), fără coregrafii, doar cu mâncare locală. O petrecere țărănească autentică!

FORMULARUL DE ÎNSCRIERE » poate fi găsit aici » http://bit.ly/satRO 

Ideea unei adevărate petreceri, una în care întreaga comunitate să se implice, nefiind vorba de un spectacol la care să asiste pasiv, poate revitaliza viața satului într-un mod autentic și participativ.

Comunitățile înscrise în proiect se angajează să organizeze câte un micro-eveniment care să includă o astfel de petrecere centenară în jurul zilei de 15 august 2018. Evenimentul va fi deschis nu doar localnicilor, ci și turiștilor și celor din satele învecinate. Se dorește ca viața satului să devină astfel accesibilă turiștilor români și străini, cu precădere artiștilor, fotografilor, videografilor și celor pasionați de cultura tradițională.

Există o serie de condiții care trebuie respectate, tocmai pentru ca accentul să cadă pe valorificarea elementelor autentic tradiționale: va fi o petrecere participativă, nu un spectacol, cu muzică tradițională live cu amplificare minimă, fără scenă (cel mult o podea de lemn) – pentru a se păstra ideea de participare activă a tuturor. Nu se va practica vreo taxă de participare, nici vânzarea de mâncare și băutură (excepție: strângeri de fonduri), nici grătarele sau micii. Mâncarea servită la eveniment se va pregăti strict din ingrediente locale. Organizatorii petrecerilor centenare vor realiza un afiș de promovare și vor crea câte un eveniment pe Facebook, cu datele de contact accesibile publicului interesat.

Petreceri centenare și în diaspora

Românii activi din punct de vedere cultural, dornici să promoveze valorile autentice românești, își pot înscrie comunitatea de peste hotare în cadrul proiectului și pot organiza la rândul lor astfel de micro-evenimente și în străinătate. Sau, mai degrabă, pot călători spre casă, participând sau organizând chiar în satul natal o astfel de petrecere.

Reuniunea Satelor în Capitala Culturala Țărănească

În acest an, ca loc de unde inițiativa a pornit, județul Maramureș primește onorific titlul de Capitală Culturală Țărănească 2018. În perioada 18-19 august 2018, Maramureșul va găzdui Reuniunea Satelor, ocazie cu care fiecare sat sau comunitate implicată în Satele Unite ale României își poate trimite delegații și poate participa la activitățile pregătite. În fiecare an, această reuniune inedită va fi găzduită de o altă comunitate din țară, aleasă pentru candidatură și primind titlul de Capitală Culturală Țărănească.

Dacă în acest an, Satele Unite ale României vizează petreceri centenare, pe viitor proiectul își propune să promoveze și alte evenimente din viața satelor românești, din calendarul agrar și religios, de Crăciun, Paște, Rusalii, măsuratul oilor, etc.

Înscrie-ți satul și organizează o altfel de petrecere centenară »» http://bit.ly/satRO 

Fotografii: Drumul Lung spre Cimitirul Vesel