“8156 metri pentru Cluj – 8 pentru performanta, Manaslu 2013″.
Continuam cu prezentarea membrilor echipei care vor porni in toamna aceasta catre indepartatele varfuri din Himalaya, o lume complet diferita, plina de provocari, dar absolut fascinanta.
De data aceasta am avut placerea si onoarea de a-l cunoaste pe Adrian Valean, cel care va fi leader-ul expeditiei.
Experienta sa in alpinism este vasta, avand un „Curriculum Vitae” foarte bogat. Punctual, Adrian Valean are 39 de ani, s-a nascut in Sibiu, este inginer IT din anul 1997 si practica alpinismul din 1994. In 2009 a obtinut calificarea de ghid montan, iar in viitorul apropiat este hotarat sa-si dedice energia integral muntelui cat si celor care il solicita in calitate de ghid pentru diferite zone din Romania sau ale lumii.
A pus schiurile in picioare la 6 ani, iar de mic copil visa la crestele inzapezite ale Muntilor Fagaras pe care ii privea tacut cu admiratie, fiind atras de austeritatea si salbaticia aparent inabordabile ale muntilor iarna. Ski-ul de tura si ski-alpinismul au reprezentat adevarata revelatie, iar brusc turele imposibile s-au transformat in tinte realizabile.
Adrian a participat la o serie de expeditii, fiecare unica in felul sau: Caucaz in 2002 si 2003, Alpi in fiecare an din 2004 pana in 2011, Anzi in 2005, Pamir 2006 si Himalaya in anul 2012. In Romania a catarat pereti cu gheata din Fagaras – muchia Saratii, Balea, Buteanu, Laita, Vistea, Podragu, Albota si din Retezat – Bucura (trasee in peretele nordic), Judele si peretele nord-estic din Creasta Stinisoara. A deschis rute noi de alpinism si a parcurs in premiera trasee de ski-alpinism. In nici o vara nu lipsesc din programul sau turele de escalada si alpinism, trail running, trekking si mountainbiking. De asemenea Adrian a participat pana acum la 15 maratoane montane (42km si peste 2000 m diferenta de nivel) si 2 ultramaratoane, in Bucegi si Fagaras.
Experienta sa vorbeste de la sine. Pentru a ajunge la o altitudine de peste 8000 de metri, nu este suficient doar sa te antrenezi fizic o perioada, pentru a rezista conditiilor vitrege. Este nevoie de mult mai mult, de pasiune, de vocatie, de dragoste pura fata de natura, munte si nu in ultimul rand de respect fata de mediul inconjurator care ofera prin atat de multe forme sansa regasirii de sine mult visata. Cu toate acestea sunt multi sportivi care practica alpinismul sau escalada doar din pur spirit de competitie.
Adrian Valean priveste cu ochii, dar si cu sufletul crestele mereu inzapezite ale muntilor in modul sau unic. El spune astfel : „in alpinism incerc sa rafinez cat mai mult din experientele traite prin prisma eticii, iar stilul alpin mi se pare cel mai aproape de ideal si de departe cel mai greu. Pentru orice activitate outdoor experienta in sine e cea care te modeleaza si transforma. Pentru mine a fi in natura inseamna nu doar pasiunea de a ma bucura de frumos dar mai ales responsabilitatea de a proteja acest minunat dar”.
Proiectele sale nu se rezuma doar la a explora zone noi ale lumii. In 2012 a pus bazele unei aliante de ONG-uri si asociatii intitulata „Alianta pentru Diversitatea Naturii”, avand ca scop protejarea acesteia. Din 2009 a inceput un amplu studiu si monitorizare al activitatii avalanselor in Carpatii Romaniei, in special in muntii Fagaras, proiect care s-a concretizat intr-un site care centralizeaza informatii despre conditiile de zapada si activitatea avalanselor. Toate aceste informatii sunt disponibile pentru studiu si informare pe http://avalanse.blogspot.ro/. Acest proiect impreuna cu experienta sa il incadreaza pe Adrian Valean in categoria celor mai buni specialisti in avalanse din Romania.
Site-ul http://adventureguide.ro/, care poarta ca titlu Romania – Adventure and Mountain Guide cuprinde informatii valoroase pe care Adrian Valean le pune la dispozitia iubitorilor de munte si natura despre diverse activitati intense realizabile atat vara cat si iarna : alpinism, ski-tura, ski-alpinism, escalada, mountain-biking etc.
De asemenea, nu trebuie ratat nici www.adrianvalean.ro, un blog unde gasim cele mai frumoase povesti si fotografii din turele realizate de Adrian. In timp ce „rasfoim” ore in sir descrierile insotite de imagini superbe din Romania si nu numai, ne putem da seama cam cat de armoniosi au fost conceputi muntii. Nu este cel mai usor sa ajungi acolo si aici il parafrazez iar pe Adrian „hardwork…there are no shortcuts”, dar satisfactia din fericire nu poate fi cuantificabila. O simti din plin si mergi mai departe pe drumul tau cu incredere, curaj si pasiune.
In lume exista oameni si oameni cu diverse povesti fascinante. Totusi o simpla discutie purtata cu un adevarat iubitor de munte, care alege voluntar sa se expuna cu pura sinceritate in fata pericolelor naturii, ne inspira cu adevarat. In momentul in care vrei sa atingi performanta sau doar propriile vise in orice domeniu, trebuie sa treci pragul confortului fizic sau mental. Unii dintre noi sunt dispusi sa accepte „suferinta” in aceasta lupta continua, altii nu. Oricum este important sa avem modele care sa ne dea un exemplu despre cum arata luminita de la capatul tunelului interior.
Cam atat pentru astazi. Iesind putin din sfera mai profunda a articolului, ii uram si lui Adrian Valean mult succes in urmatoarea sa expeditie care va fi chiar “8156 metri pentru Cluj – 8 pentru performanta, Manaslu 2013″. Ne dorim cu adevarat sa mobilizam clujenii in sustinerea acestui proiect, care la urma urmei nu este doar unul personal ci in primul rand doreste sa urce numele Clujului in isoria alpinismului romanesc. Un prim pas, ar fi un „like” paginii proiectului Manaslu 2013.
Iata si o serie de poze reprezentative realizate in expeditiile si calatoriile lui Adrian Valean din ultimii ani:
Un articol de Iulia Pardau