Adevărata mâncare chinezească din Cluj… sau amintirea din Sudul Chinei

de | | 4 Minute

Adevărata mâncare chinezească din Cluj… sau amintirea din Sudul Chinei

Piața restaurantelor cu specific internațional în Cluj-Napoca este variată și foarte apreciată de gurmanzi, curioși sau pasionați într-ale aromelor din lumea largă. De la mexican, libanez, thailandez, turcesc, american, italian, spaniol, portughez, japonez, chinezesc, Clujul chiar acoperă o paletă largă din gastronomia internațională, ceea ce nu poate fi decât un avantaj cultural extraordinar pentru oraș și pentru oameni.

În ceea ce privește restaurantele cu specific chinezesc, s-ar părea că românii sunt obișnuiți cu preconcepția că mâncarea chinezească este doar mâncarea de tip fast-food, îmbibată în sos de soia și mai tot timpul bazată pe „ceva cu orez”. Această perspectivă ușor nedreaptă asupra gastronomiei chinezești poate fi justificată de felul în care locațiile cunoscute până acum, mai ales în centrele comerciale, își prezintă meniurile.

În contextul multiculturalității și al deschiderii spre bogăția gastronomică internațională, ar fi păcat să nu cunoaștem și o altă perspectivă asupra tradițiilor culinare chinezești.

„Așa precum fiecare țară are specificități zonale, așa și China poate fi segmentată în partea de nord și partea de sud”, ne spune proprietarul celui mai nou restaurant cu mâncăruri tradiționale chinezești din Cluj, South Memory.

„Jumătatea de sud a Chinei este definită printr-o abordare mai relaxată, mai atentă la acel joie-de-vivre, mai bogată în arome light și combinații culinare elegante. Poate datorită temperaturii, poate datorită posibilităților economice, poate pur și simplu datorită obiceiurilor împământenite în mii de ani, tradiția Chinei de Sud diferă considerabil de cea de Nord”; desigur, fiecare regiune cu frumusețea și unicitatea ei.

Din memoria Sudului, arome extraordinare pentru Cluj

De ce South Memory? Deschis în Cluj acum aproximativ 4 luni, restaurantul high-end cu mâncăruri tradiționale chinezești aduce un suflu nou și valoros pieței gastronomice internaționale din oraș. Discutăm despre o abordare complet diferită de cea a fast-food-urilor chinezești; una în care eleganța, simplitatea, preparatele culinare autentice pregătite de bucătari experți, atmosfera primitoare și promisiunea de calitate sunt reperele cele mai importante.

„ Când am pus bazele acestui concept prin locația din centrul Clujului, ne-am propus să schimbăm mentalitățile clujene despre ce înseamnă mâncarea chinezească. Știu că e dificil și implică mult efort, dar suntem dispuși să avem răbdare. China reprezintă o bucătărie plină de savoare și texturi deosebite.

Chef-ul nostru este originar din Shangai, a lucrat pentru restaurante de 5 stele din China, a dezvoltat afaceri de succes acolo și aici, în România. Cunoaște îndeaproape atât bucătăria Chinei, cât și preferințele românilor în materie de gastronomie. Să știți că în cercurile noastre este cunoscut ca o legendă, cel mai bun chef în pregătirea homarului și a fructelor de mare, în general. Chiar este o bucurie să-l avem în echipă.”

south memory Meniul Zilei Cluj

Un restaurant cu specific chinezesc în context european

„În majoritatea orașelor mari din Europa există cel puțin un restaurant cu specific chinezesc care impresionează prin preparatele culinare de tip premium/high-end. Ne doream ceva asemănător și aici, petru că este un oraș pe care-l iubim mult, în care am decis să ne trăim viețile permanent, un oraș care merită tot ce este mai bun.”, spune tânărul antreprenor chinez care are planuri mari cu South Memory.

Dacă arunci o geană peste cele 55 de preparate culinare din meniul South Memory, n-ai cum să nu devii curios să guști doar citind denumirile lor: Rață Gan Guo, Creveți Shang Hai, Homar la aburi cu usturoi, Pește Shuang Wei sau Calamar Tie Pan. Pentru unele ingrediente, spre exemplu pentru homar, trebuie să faci o rezervare și să comanzi cu 3 zile în avans, deoarece bucătarul chef vrea să gătească materie primă de cea mai bună calitate. Bineînțeles, se gătește întotdeauna pe loc, iar ingredientele sunt proaspete, obligatoriu.

Decorul nu epatează prin „stereotipurile” chinezești cu care poate ne-am obișnuit. Nu vedem roșu, întunecat, dragoni etc. Când intri în local, te îmbie spre destindere un design călduros, simplu, elegant, cu o lumină primitoare, cu muzică de jazz în surdină. Toate elementele de decor și ambianță îmbină principiile europene cu unele forme subtile din cultura modernă chinezească.

„Voiam altceva, un loc primitor și elegant,care să fie european și chinezesc în același timp; un restaurant în care să știe toți că vin pentru mâncare grozavă și ambianță plăcută, de specific high-end. Pentru că noi credem în principiul că toți merităm ce este mai bun”.

south memory 6


Date de contact South Memory Cluj

Adresă: Str. Gheorghe Sincai nr.10
Orar: L-S 11:00 – 22:30, D 12:30 – 21:00
Telefon +40759 173 705
Website
Facebook