9 activități de care vă puteți bucura la Smida Jazz Festival

de | | 5 Minute

9 activități de care vă puteți bucura la Smida Jazz Festival

Se întâmplă lucruri frumoase în Cluj, însă nu doar în oraș, ci și în împrejurimile sale. Iar Smida Jazz Festival stă ca dovadă, pe sfârșit de vară, sfârșit de august, când ritmurile de jazz răsună în inima Apusenilor. Festivalul e tânăr, abia la a doua ediție și ne insuflă autenticitate și sinceritate – pe care sperăm să le regăsim și în edițiile viitoare.

Ne-am îndreptat sâmbătă pașii într-acolo, dornici să explorăm nu doar ritmurile de jazz contemporan, ci și atmosfera Smidei și ce are festivalul de oferit. Și nu am fost dezamăgiți. Motiv pentru care celor cu dor de ducă le recomandăm să pornească repejor din Cluj pentru a se mai bucura de activitățile din timpul zilei. Bilete de o zi la festival se mai pot cumpăra de la intrare, costă 45 lei / pers. Iar dacă ziua de azi nu-i tocmai prielnică călătoriilor pentru voi, poate reușim să vă punem festivalul în planurile de anul viitor.

Sfat: de pornit cât mai repede din Cluj, căci e posibil să prindeți trafic serios până în Gilău… (sau poate e valabil doar pentru zilele de sâmbătă?)
Traseu de urmat: Cluj – Huedin – Călata – Mărgău – Răchițele – Doda Pilii – Smida.

Activități de care vă puteți bucura la Smida Jazz Festival și pe care ne-am bucurat și noi să le zărim acolo, în Apuseni, într-o atmosferă plăcută și relaxantă:

#1 Atelier de pictură pe ceramică cu Caolin / 12:00 – 14:00

Despre Caolin și porțelanul care ia forme neobișnuite v-am mai povestit.

Așa că a fost o surpriză tare plăcută să-i găsim și la Smida Jazz Festival, cu ateliere de pictură pe obiecte ceramice. Atelierele sunt gratuite, au loc și duminică în intervalul 12:00 – 14:00 și practic, aveți ocazia să pictați cu acrilice pe obiecte ceramice neglazurate. Obiectele rămân apoi la voi 🙂

#2 Lectură publică și discuții cu autori români | 13:30-15:00

Sâmbătă ne-am bucurat să-l ascultăm pe Marin Mălaicu-Hondrari lecturând cu voce tare pentru cei prezenți fragment din „Dublă expunere”. Pentru cei pasionați de lectură, întâlnirile cu scriitorii aduc cu ele mici incursiuni în lumile celor care scriu și creează, în actul artistic.

Duminică, între orele 13:30-15:00 va avea loc întâlnirea cu Marius Chivu, care ajunge la Smida după „Trei săptămâni în Anzi”. Smida e cadrul ideal pentru discuții despre relația cu muntele (și jazz-ul), călătorii transpuse în cărți sau pasiunea pentru proza scurtă.

#3 The Rhythm Drift Sessions cu Cercul Întreg | 15:30- 17:30

Pentru noi, a fost experiența perfectă în inima Apusenilor. Un jammsession alături de Cercul Întreg, o călătorie de la haos la armonie, de la individ la participare comună în natură, în aer liber, împreună.

E poate cel mai autentic mod de a conștientiza legătura naturală dintre muzică și tine (chiar dacă te consideri, ca mulți alții, „afon”), dintre muzică și Natură.

Așează-te în Cerc, fii parte din experiență și doar lasă-te purtat de moment. Cercul se face și duminică, de la 15:30.

#4 Mini-biblioteca

După lectura publică, în același spațiu, ne-am lăsat duși de ritmuri în Cercul Întreg și ne-am găsit un fel de confort personal acolo, se pare că. Apoi, cărțile din mini-biblioteca festivalului au revenit pe măsuțe. Pot fi împrumutate gratuit, rămâne doar să-ți plimbi mintea prin lumi literare.

#5 Atelier de confecționat bijuterii din lemn cu Pionp Woodoworks | 12:00 – 18:00

O altă activitate bine integrată atmosferei din Parcul Natural Apuseni, atelierul de confecționat bijuterii din lemn vă îndrumă, de la o bucată brută de lemn, înspre realizarea propriilor bijuterii-amintiri. Obiectele realizate cu propriile noastre mâini, rezultate în urma unui efort personal, au mereu o valoare aparte. Vă încurajăm să descoperiți bucuria lucrului cu lemnul 🙂 (înscrierile se fac la fața locului).

#6 Atelier de confecționat terarii cu Atelier Francois | 12:00 – 18:00

Încă un atelier perfect ancorat în atmosfera generală a festivalului: atelierul de confecționat terarii. Tehnica e deosebită, iar rezultatul e inedit. Înscrierile se fac, de asemenea, la fața locului. Vă recomandăm cu drag!

#7 Descoperă Smida pe eBike | 10:00 – 19:00

Cuceriți fiind de toate activitățile de-aici și fiind cuprinși de atmosfera relaxantă de la Smida, ne-am dat seama târziu că trece intervalul orar alocat plimbărilor cu eBike-ul Bosch. Pe un traseu prestabilit în zona Smidei, puteți testa bicicletele electrice. Nu ratați ocazia! 😀 Înscrierile se fac la cortul Bosch.

#8 Henna Tattoos | 12:00 – 18:00

Nu am reușit să ne facem și noi un tatuaj cu henna, însă am văzut lume fericită cu linii trasate natural și frumos pe piele. De căutat prin festival 🙂

#9 Focul de tabără | când se lasă seara… 

Apropo: să vă îmbrăcați bine. Pe timpul zilei, e foarte cald, dar seara e ca la munte, e răcoare. Motiv pentru care focul a fost extrem de apreciat 🙂

Acestea au fost activitățile pe care le-am descoperit în a doua zi de festival, de care încă vă mai puteți bucura și azi. Însă nu sunt singurele.

De exemplu, luni dimineața, cei care rămân peste noapte la festival își pot începe săptămâna cu o sesiune de yoga alături de Olga Bogdan (08:00-10:00) sau cu o ședință de meditație cu Iuliu Costin (08:00 – 09:30).

Cei care au luat calea jazzy a Smidei au putut participa și la un club de lectură alături de Victor Miron sau la tururi ghidate speciale alături de Cluj Guided Tours.

Festivalul ne-a cucerit, cu siguranță, și datorită modului în care a știut să aleagă activitățile care se desfășoară aici. Lemn, ceramică, lectură, eBike, ritmuri spontane, terarii sau foc de tabără – până și mâncarea a fost smidiană, toate au avut o armonie a lor. Ne mai bucurăm de Smida încă o zi. Apoi, ne va fi dor de jazz, de oameni, de atmosfera de aici.

Iulia Marc, redactor Cluj.com