A 5-a ediție Someș Delivery revine mai verde ca niciodată!

de | | 4 Minute

A 5-a ediție Someș Delivery revine mai verde ca niciodată!

A 5-a ediție Someș Delivery, ediția 2019, va avea loc între 13 și 14 iulie în Zona Ștrandului Sun din cartierul Grigorescu. Motto-ul ediției de anul acesta este despre implicare: „Dacă vrem un Someș mai curat, e nevoie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediu și mai cumpătați. Dacă vrem un oraș mai verde e nevoie să ne apropiem altfel de râul care îl traversează.”

Foto: somesdelivery.ro

Dar mai mult decât oricând, preocuparea noastră e sustenabilitate, de unde vine și tema ediției: 3XRE- REciclare, REutilizare, REducere. Toate atelierele, amenajările și instalațiile organizate stau sub semnul grijii față de mediului și protejării ecosistemului pe care râul îl creează în Cluj, în timp ce încercăm să ne apropiem de el și să îl integrăm în viața cetățenilor. Cu acest scop organizăm pe tot parcursul anului diferite proiecte și dezbateri, dar weekendul acesta am pregătit ceva special.

a 5-a ediție Someș Delivery

Ateliere și evenimente în natură

Invităm publicul să ia parte la numeroasele ateliere și evenimente de pe cele două maluri adiacente Ștrandului Sun:

 • Plimbări pe apă cu caiacul – Visăm la ambarcațiuni de agrement fără motor pe Someș. Anul acesta aducem caiace și nu numai! Animăm nu doar malurile apei, în tentativa de a fi tot mai aproape de Someș.
 • Atelierele Pop-up Gardening pe Someș – Un atelier în care punem pe o hartă digitală zone verzi din cartierele clujene; atelier de creat propria gradină verticală din materiale reciclate sau atelierul în care explorăm zonele vacante din oraș care pot fi transformate în grădini urbane.
 • Cele 4 dezbateri Someș Delivery – Una dintre temele abordate este “Criza climatică la firul ierbii”, într-o discuție moderată de Tobias Pasăre, alături de invitații Maria Martelli (sociolog) și Flaviu Petean (consultant de mediu).
 • Atelier PlayPet pentru copii – Atelier pentru copii în care îi vom ajuta pe cei mici să transforme sticle de plastic în sticla de apă preferata, bună de luat la joacă, la mare și în drumeții.
 • Tururile ghidate „Corul apei” – Explorăm dimensiunea socială a Someșului, prin documentarea memoriei locale și a modurilor de utilizare a râului în prezent printr-o instalație audio și foto și tururi ghidate prin cartier.

 

O prezență care ne onorează este Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu ROWmania, care vor organizate Ateliere de construire canotci, Plimbări cu ambarcațiuni, iar punctul de maxim interes va fi sâmbătă seară, când vom avea parte de o defilare a tuturor ambarcațiunilor ROWmania și Someș Delivery. La Defilare ne vom bucura de compania lui Ivan Patzaichin, cunoscutul canotist cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară între anii ‘60 și ’80 și în prezent implicat în numeroase proiecte de antreprenoriat social și de mediu.

a 5-a ediție Someș Delivery

Activități inedite la a 5-a ediție Someș Delivery

Pe lăngă evenimente și ateliere, vizitatorii pot interacționa cu diferite instalații sau amenajări construite special pentru weekendul Someș Delivery, cu scopul de a facilita interacțiunea oamenilor cu râul:

 • În trecere
  Instalația funcționează ca un bac care permite traversarea de pe un mal pe altul și care leagă Cartierul Grigorescu de zona verde dinspre Ștrandul Sun. Dar acest bac nu are doar rol utilitar, e un mod jucăuș de interacțiune cu apa.
 • UMBRAR
  Amenajarea dedicată cartierului și folosirii cotidiene a fost realizată în luna mai în cadrul atelierului de proiectare & construcție, coordonat de koho’. A fost construită integral din materiale reutilizate, inclusiv lemn reutilizat și e un fel de declarație despre ce ne propunem în ediția de anul acesta a Someș Delivery: să fim mai responsabili față de mediu.
 • Alley
  Un traseu amenajat pe malul Someșului pe malul dinspre Ștrandul Sun, propune la capătul său o oglindă, un moment în care utilizatorul își privește reflexia în contextul natural al Someșului, miza fiind de conștientizare a impactului nostru asupra mediului. Proiectul a fost propus în cadrul concursului Someș Delivery: 3xRE.

activitati

Pentru că ideea de comunitate e un aspect important pentru noi, organizăm și O masă a bunei vecinătăți, unde oricine este bine venit să aducă bucate și să mănânce alături de locuitorii cartierului Grigorescu, sau un Oser: târg de vechituri și nu numai, unde oricine târgui obiectele de care nu mai are nevoie.

Concerte și evenimente speciale

Nici partea de entertainment nu lipsește. Atmosfera va fi asigurată zilnic între 18:00 și 23:00 de DJ Indjstione, la Someș Pavilion. Odată ce se lasă seara, iar interacțiunea cu râul nu mai este posibilă, ne retragem lăngă Terasa Someș Delivery pentru un concert Dan Barbu, urmat de acustic Grimus, sâmbătă seara. Duminică, încheiem cea de-a 5-a ediție Someș Delivery cu un concert Musai Soundworks, urmat de un elegant concert de jazz avangardist – Jacob Medrea!

 

Programul complet pentru cele peste 30 de evenimente, cât și toate amenajările pot fi găsite aici: http://somesdelivery.ro/editii/sd-2019/

Vă așteptăm pe malurile din zona Ștrandului Sun cu un eveniment pentru toată lumea: de la cel mai mic, până la cel mai mare, gândit cu responsabilitate față de mediu!

Someș Delivery un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.

***

Comunicat de presă