5 locuri altfel de văzut în Cluj
Dacă îți faci timp să te plimbi, să explorezi și să cauți, orașul ți se dezvăluie altfel. Pe lângă obiectivele turistice consacrate, care au devenit simboluri ale Clujului, există locuri mai aparte, mai altfel, mai puțin cunoscute sau promovate. Nu sunt obiective turistice propriu-zise. Unele însă ar avea potențial. Altele nici măcar puțin. Sunt locuri deosebite, cu ceva-ul lor, cu un fel de atracție pe care-o exercită doar pentru unii dintre trecători.
Azi, vă prezentăm 5 locuri altfel de văzut în Cluj. La unele, veți putea poposi, le veți putea admira pe îndelete. La altele, veți arunca o privire în treacăt, rapid, poate…
1. Canalul Morii – strada Andrei Șaguna
Andrei Șaguna este una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj-Napoca, în opinia noastră. Canalul Morii, cu o lungime totală de 7.2 kilometri, are o istorie controversată și nu este, din păcate, valorificat. Strada Andrei Șaguna este un fel de promisiune a ceea ce ar putea deveni întreg Canalul Morii. Amenajată ca zonă pietonală, străduța are un aer boem și conferă Clujului o altfel de imagine. Sau, cel puțin în acest stadiu, viziunea unei imagini de viitor – căci încă există probleme de administrare și igienă a canalului. Făcând abstracție de ele, strada Andrei Șaguna rămâne într-un top subiectiv al locurilor preferate din Cluj-Napoca.
2. Depozitul de filme
Depozitul de filme se află pe Str. Septimiu Mureșan, nr. 31 – 35 (fosta Maiakovski). La pas, puteți intra pe stradă de la Autogara FANY și țineți pe ea până ajungeți la nr. 31-35 (e în apropiere de Școala de Agenți de Poliție Septimiu Mureșan). Aici veți găsi un fost depozit RADEF Romaniafilm. Abandonat începând cu anii ’90, depozitul adăpostea (în clădire și în curte), până nu de mult, mormane de pelicule de film. În urma proiectului inițiat în cadrul TIFF, „Salvați Marele Ecran”, clădirea a fost igienizată și reabilitată, iar peliculele de film adunate din zonă. Acum, în absența miilor de pelicule de film împrăștiate peste tot, nu-i mare lucru de văzut. A rămas o idee în așteptare și un potențial proiect de revitalizare a spațiului urban.
3. Parcul Iuliu Prodan
A trecut mai bine de un an de când am fost pe-aici. La început de septembrie, cu soarele abia răsărit pe cer, am regăsit Parcul Iuliu Prodan într-o liniște savuroasă, scăldat în raze de lumină ce au darul de a-ți limpezi toate gândurile! Parcul se află în cartierul Zorilor și este relativ tânăr (a fost inaugurat în anul 2012).
Țineam minte zona în care se află și învecinarea lui cu Cimitirul Mănăștur, dar ne-am învârtit puțin printre garaje până ne-am lămurit unde e intrarea (motiv pentru care lăsăm o hartă cu locul de intrare în parc marcat cu roșu, poate le e de folos și altora). Noi am mers de la Spitalul Clinic de Recuperare pe strada Viilor, am tot continuat pe strada Sighișoarei, până pe strada Gheorghe Dima. Dacă mergeți pe direcția aceasta, după biserică, faceți dreapta spre parc.
E minunat! Copacii înalți, lumina, spațiul verde, treptele, perspectiva asupra orașului și liniștea te fac să vrei să îți petreci câteva ore bune în relaxare.
4. Piața Gării
Nu e cea mai frumoasă gară din lume, nici cea mai curată piață din oraș, dar parcă zona gării a început să arate altfel în ultimii ani. Băncuțele pe care poți să îți tragi sufletul după vreo lungă călătorie sau așa, pur și simplu, să stai pe ele să asculți trenurile, sunt binevenite. Locomotiva cu abur, din anii ’50, expusă aici, este și ea o apariție plăcută ochiului.
5. Lacul 3 din cartierul Între Lacuri
Lacul Gheorgheni din Iulius Parc a devenit deja celebru, iar amenajările parcului l-au transformat într-un loc de promenadă tot mai îndrăgit de către clujeni. Mai înspre răsărit, mergând pe strada Dunării, apoi pe strada Tulcea și înspre Parcul Între Lacuri, mai există și Lacul 3. Denumirea nu-i deloc creativă sau ingenioasă, dar ni l-am dori la fel de îngrijit. Lângă parc, înspre lac, există un foișor unde vă puteți relaxa câteva clipe. E un loc „altfel”, încă nevalorificat, dar cumva o zonă deosebită a orașului care ne-a ajuns la suflet. Nostalgii, probabil.
Fotografi: Iulia Marc, Mihail Onaca, Marius Neag, Marius Oprea Redactor: Iulia Marc