Spații verzi | Primăria demarează procedurile legale pentru 3 noi parcuri

de | | 4 Minute

Spații verzi | Primăria demarează procedurile legale pentru 3 noi parcuri

Spațiile verzi din oraș devin o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca, care a început să demareze procedurile legale pentru realizarea a 3 noi parcuri în oraș:

• Parc Bună Ziua – 7,8 ha
• Parc Zorilor – 1,2 ha
• Parc Est – 46,19 ha (inclusiv amenajarea malurilor pentru Lac 1, Lac 3, pârâu Becaș și legăturile aferente)

10 proiecte pentru spații verzi, în derulare

10 proiecte pentru parcuri/zone de agrement se află în derulare în acest moment în Cluj-Napoca și vizează o suprafață totală de 110 ha.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 4 iulie, vor fi supuse spre aprobare studiile de oportunitate pentru amenajarea a 2 parcuri noi în municipiu: în cartierul Bună Ziua și în cartierul Zorilor.

Parcul Feroviarilor
Randare – Parcul Feroviarilor

Având în vedere faptul că Parcul Est este prevăzut în Planul Urbanistic General, nu mai sunt necesare studiile de oportunitate și se va trece direct la realizarea Planului Urbanistic Zonal, a Studiului de Fezabilitate și a proiectului tehnic.

Studii pentru amenajarea celor 3 parcuri noi

Primăria Cluj-Napoca a realizat studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de noi parcuri în cartiere.

Parcul Armătura
Randare – Parcul Armătura

Pentru elaborarea studiilor de oportunitate, s-au analizat și propus suprafețe de teren de minimum un hectar care să corespundă amenajării unui parc, conform prevederilor în vigoare privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.

 

Pentru cartierul Bună Ziua în cadrul studiului au fost identificate 6 posibile zone pentru amenajarea unui parc:
– Zona „G. Moisil”
– Zona „ K. Lajos”
– Zona „M. Sorescu”
– Zona „C. Negri – A. Graur”
– Zona „St. Luchian – G.Constantinescu”
– Zona „Becaș.

În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza următoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investiției și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș.

Malurile Someșului, zona platoului Sălii Sporturilor
Randare – Malurile Someșului, zona platoului Sălii Sporturilor

Spații verzi noi și în cartierul Zorilor

Pentru cartierul Zorilor, în cadrul studiul de oportunitate au fost identificate 3 zone pentru amenajarea unui parc: zona „Observatorului”, zona „ A. Gurghianu – G. Moisil”, Zona „G. Călinescu – T. Peter”. În urma analizei comparative a acestora, varianta recomandată de proiectant ca fiind oportună amenajării unui parc în cartierul Zorilor este zona străzii „Observator”.

Pentru Parcul Est și Parcul Bună Ziua se va opta pentru organizarea concursurilor de soluții în vederea realizării obiectivelor, iar pentru Parcul Zorilor se va derula procedura standard.

Parcul Între Lacuri
Randare – Parcul Între Lacuri

Pe lângă cele 3 parcuri noi, Primăria pregătește mai multe zone de agrement

Pe lângă aceste obiective de investiții, în municipiul Cluj-Napoca în acest moment se află în diferite faze de pregătire următoarele parcuri/baze de agrement:

1. Amenajare Malurile Someșului (7 ha) – Studiul de Fezabilitate aprobat, se lucrează la Proiectul Tehnic;
2. Baza Sportivă „La Terenuri” (4 ha) – P.U.Z. aprobat în comisia de urbanism, în faza de realizare a Studiului de Fezabilitate;
3. Parcul Feroviarilor (5,3 ha) – se lucrează la Studiul de Fezabilitate și la Proiectul Tehnic
4. Pădurea Clujenilor (21,3 ha) – Studiul de Fezabilitate aprobat, în acest moment sunt în evaluare oferte de licitație pentru proiectare și execuție;
5. Parcul Între Lacuri (1 ha) – contractul de proiecție și execuție semnat, se lucrează la proiectul tehnic și detalii de execuție;
6. Zona verde Cetățuia (10 ha) – urmează a fi semnat contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic cu câștigătorul concursului de soluții;
7. Parcul Armătura (6 ha) – Studiul de Fezabilitate aprobat, se lucrează la Proiectul Tehnic.

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile,evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook

Baza Sportivă
Randare – Baza Sportivă „La Terenuri”