Încă 25 de autobuze electrice la Cluj, în premieră pentru România

de | | 2 Minute

Încă 25 de autobuze electrice la Cluj, în premieră pentru România

Vești bune pentru cei care utilizează mijloacele de transport în comun în Cluj! La începutul lunii noiembrie, în cadrul ședinței Consiliului Local, a fost aprobat proiectul pentru achiziționarea a 25 de autobuze electrice. Ca noutate și în premieră pentru România, noile vehicule dispun de o tehnologie de ultimă generație care le permite o încărcare electrică din mers, în timpul deplasării.

Spre deosebire de cele 11 autobuze electrice care deja circulă în Cluj-Napoca, autobuzele vor fi articulate, având o lungime de 18 metri și permițând astfel transportul mai multor călători.

„Primăria Cluj-Napoca a luat decizia de a avea un transport ecologic, verde, nepoluant, pentru ca sănătarea locuitorilor să nu fie pusă în pericol. Suntem singurul oraş din România care are în circulaţie autobuze electrice şi, continuând pe aceeaşi linie, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat achiziţia a 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare din mers pe linia de troleibuze, acestea fiind considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde există linie de troleibuze. Acest tip de autobuz îmbină calităţile troleibuzului şi autobuzului electric, fiind superior fiecăruia dintre ele luate în parte. Investiţia se ridică la 115,7 milioane de lei, din care 80% se asigură de către Autoritatea Fondului de Mediu” – Primarul Emil Boc.

Primul oraș din România cu astfel de autobuze electrice

Cluj-Napoca a devenit primul oraș din România care a introdus în circulație autobuze electrice, iar de această dată va fi și primul oraș din țară care va deține astfel de autobuze electrice, cu o tehnologie de ultimă generație.

Bateriile de înmagazinare a energiei electrice aflate la bordul celor 25 de vehicule vor asigura o autonomie de 30 km. Astfel, autobuzele vor putea circula pe această distanță fără linie de contact. În momentul în energia înmagazinată este epuizată, încărcarea bateriilor se va putea face din mers, prin captarea curentului electric de la liniile de troleibuz.

Aflate la granița dintre autobuz și troleibuz, noile mijloace de transport în comun sunt utilizate numai în câteva orașe europene.

Un altfel de transport

Clujul a introdus deja în circulație 11 autobuze electrice nearticulate. Până spre finalul acestui an, CTP Cluj-Napoca va dispune de alte 12 autobuze similare, urmând ca în anul 2019 să fie introduse alte 17. Numărul autobuzelor electrice nearticulate ar ajunge astfel la 40.

În paralel, iată că acestor demersuri li se alătură și introducerea celor 25 de autobuze electrice articulate, cu încărcare în timpul deplasării. Licitația va fi organizată la începutul anului 2019.

Municipiul se îndreaptă astfel, tot mai alert, înspre un altfel de transport: unul ecologic, pentru oameni și mediu.

–––
Surse de informații: adevarul.ro
Imagine: Autobuzele electrice nearticulate de la Cluj | Primăria Cluj-Napoca – Emil Boc