163 idei propuse din partea tinerilor pentru comunitatea clujeană
S-au înregistrat 101 de grupuri care au propus 163 de inițiative pe platforma online COM’ON Cluj-Napoca până în data de 23 iulie 2016. Participarea a fost deschisă oricărui grup de inițiativă format din minim 3 tineri care locuiesc în Cluj-Napoca, au vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, fără nici un fel de restricție cu privire la pregătire/experiență, sex, etnie etc. La moment inițiatorii proiectului lucrează la identificarea inițiativelor propuse de grupuri de tineri cu oportunități reduse, va urma comunicarea numărului exact al acestora.
Grupurile de inițiativă au avut posibilitatea de a propune un proiect cu un buget maxim de 9.000 lei. Alocarea financiară din partea Municipalității va fi de maxim 4.500 de lei.
Scopul acestui proiect este derularea unui proces participativ bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obținute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor inițiative ale unor grupuri informale de tineri din localitate care au legătură cu obiectivul municipiului de a dobândi titlul de Capitala Europeană a Culturii 2021.
Ce se va întâmpla cu ideile tinerilor? Ele vor fi verificate tehnic numai pentru a vedea dacă propunerile sunt realizabile din punctul de vedere al unor legi și reglementări. Colegii de la Primărie vor ajuta demersul în acest sens. Nu se va elimina niciun proiect, numai dacă este efectiv nerealizabil. În această fază vor fi contactate grupurile de inițiative dacă se va sesiza orice problemă pentru a le ajuta să își adapteze ideea. După aceea, ideile tinerilor vor fi clasificate prin VOT. Comunitatea clujeană va decide între 14 august–4 septembrie 2016 care sunt cele mai sprijinite proiecte. Votul se va derula online, iar clasificarea va fi făcută exclusiv pe baza voturilor!
Care inițiative vor fi sprijinite? Vor fi sprijinite cel puțin 55 de inițiative, plus 5 inițiative ale grupurilor de tineri cu oportunități reduse. Poate și mai multe, depinzând de bugetul ideilor propuse. Totodată, cei care nu vor reuși să prindă finanțare de la Primărie, vor fi încurajați să obțină fondurile pe alte căi. BCR și alți parteneri vor ajuta procesul în acest sens.
Com’ON Cluj-Napoca ’16 este realizat pe baza unui parteneriat format între Fundația Comunitară Cluj și Grupul PONT. Partenerii demersului sunt, de asemenea, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitala Europeană a Culturii și Federația SHARE Cluj-Napoca. Aceste parteneriate servesc conectarea acestei inițiative cu demersurile de anvergură în derulare la nivelul Municipiului Cluj-Napoca.
Ediția 2016 a Com’ON Cluj-Napoca este finanțată de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Proiectul este derulat de asemenea cu parteneriatul Fundației ERSTE și a BCR și Asociația pentru Relații Comunitare, entități ce asigură o contribuție semnificativă la implementarea financiară și facilitarea pre-finanțării grupurilor sprijinite prin acest demers.