Ziua Păcălelilor: scurt istoric și idei de farse de la diferite țări

de | | 4 Minute

1 aprilie este Ziua Păcălelilor

Ziua Păcălelilor este o zi care scoate la iveală spiritul ludic din fiecare dintre noi, dar ne și antrenează spiritul ludic pentru recunoașterea unei farse. Totul este o adevărată întrecere parcă tot mai avidă de la an la an. Vrem să devenim tot mai buni, să surprindem tot mai mult pe cei din jur și să avem păcăleli cât mai originale și imposibil de intuit. Ziua păcălelilor este ziua farselor menite să stârnească amuzamentul celor din jur și să genereze bună dispoziție. Dar care este, de fapt, istoria sărbătorii? Cum este întâmpinată ziua păcălelilor în jurul lumii?

Istoricul sărbătorii

Ziua păcălelilor Sfântul Sisoe 1Pentru unii, 1 aprilie poate că este o zi oarecare. Alții susțin că această sărbătoare nu este una legitimă. Însă aceasta s-ar putea să își aibă originile chiar în creștinism. Conform unor surse, Sfântul Sisoe (în icoana alăturată), care era un pustnic egiptean, îl păcălea pe Sfântul Antonie, prietenul său. Îi spunea acestuia că diavolul a făcut fel și fel de năzbâtii sau se prefăcea că învia din morți victime ale ciumei.

Alte surse atestă faptul că Sfântul Fesbuchie, un alt sfânt pus pe șotii, scufunda niște bușteni într-un lac din apropiere. Făcea acest lucru la începutul lunii aprilie pentru ca el să poată păși pe aceștia. Astfel, el le dădea oamenilor impresia că merge pe apă, asemenea lui Iisus. Astfel, faptul că făcea acest lucru în luna aprilie a devenit o sărbătoare ce a rămas până în zilele noastre.

O explicație mai apropiată de istorie cu privire la originea acestei sărbători este legată de calendar. În calendarul iulian (sau „ritul vechi”, cum este, poate mai bine cunoscut în lumea religioasă), Anul Nou se sărbătorea pe data de 1 aprilie. În anul 1582, s-a făcut trecerea la calendarul gregorian, inițiat de papa Grigore al XIII-lea. Drept urmare, sărbătoarea anului nou a fost mutată din 1 aprilie pe 1 ianuarie.  Mulți oameni nu s-au obișnuit cu această schimbare. Așadar, ei au continuat să sărbătorească Anul Nou în aprilie și să își dea cadouri. Drept urmare, ei au fost porecliți „nebuni de aprilie”, de unde, cel mai probabil, și originea termenului englezesc pentru Ziua Păcălelilor (April Fools’ Day). Se spune că și după ce s-au mai obișnuit, localnicii încă mai continuau să ofere cadouri. Acest lucru, însă, se făcea doar în semn de glumă, amintindu-se de confuzia creată cu schimbarea calendarului.

Ziua Păcălelilor, sărbătorită în jurul lumii

Data de 1 aprilie a devenit nu foarte greu sinonimă cu Ziua Păcălelilor. A început din Europa ca mai apoi, la scurt timp, să fie recunoscută ca și sărbătoare în întreaga lume. În România, această sărbătoare a ajuns pentru prima oară în secolul al XIX-lea. Există diferite tradiții care se leagă de această sărbătoare. Se spune că dacă o fată frumoasă te păcălește de 1 aprilie trebuie să o iei de nevastă sau măcar să îți fie prietenă. Sau că bărbații care se căsătoresc de 1 aprilie vor fi ținuți sub papucul nevestei toată viața lor. Copiii ce se nasc în această zi vor fi predispuși la succes pe toate planurile. Însă este indicat ca aceștia să nu se atingă de jocurile de noroc.

O practică modernă destul de întâlnită este publicarea unor știri false de 1 aprilie. Practica este foarte folosită în special în țările scandinave. Aici, o știre falsă este publicată de ziua păcălelilor pe prima pagină a gazetelor locale. Drept urmare, au fost și cazuri în care știrile acelea au fost crezute. Acest lucru a creat puțină agitație printre oameni, unii dintre ei chiar pierzându-și încrederea în publicațiile respective.

În Italia, Franța, Belgia, Olanda, precum și părți vorbitoare de limba franceză din Elveția și Canada, există o tradiție ce se numește „Peștele lui aprilie”. Prin aceasta, oamenii vor încerca să lipească un pește din hârtie de spatele celor dragi fără ca aceștia să își dea seama. Această tradiție există încă din secolul al XIX-lea, fiind folosită și pe cărțile poștale trimise pe 1 aprilie. De asemenea, în bunul spirit scandinav, publicațiile din aceste țări scriu, de asemenea, câte o știre falsă. Aceasta este însoțită și de o referință destul de subtilă la pește pentru a arăta faptul că tot articolul e, de fapt, o glumă nevinovată.

În Irlanda, este un obicei de a i se da unei persoane apropiate o scrisoare foarte importantă. Desigur că aceea nu e nimic altceva decât o glumă, iar în plic se găsește mesajul „Trimite păcăleala mai departe”. Apoi, aceasta va fi trimisă mai departe la cineva și tot așa.

În țările hispanice, Ziua Păcălelii este mai degrabă sărbătorită în data de 28 decembrie. Această zi este sărbătorită ca ziua pruncilor uciși de regele Irod. Se spune că, pentru ca fecioara Maria, Iosif și pruncul Iisus să scape, au apelat la diverse șiretlicuri și au reușit să fugă în Egipt. Astfel, ei au scăpat de mânia regelui.

Ziua Păcălelilor în zilele noastre

Cum știm cu toții, Ziua Păcălelilor este în continuare o sărbătoare internațională. Așteptată de mulți, este o ocazie minunată de a fi puși pe șotii și de a face o glumă micuță și nevinovată celor apropiați. De asemenea, este o zi în care mulți dintre noi putem să ne mai descrețim frunțile și să ne bucurăm de o glumă bună. Putem să ne uităm și în urmă, la tradiții sau obiceiuri, ca să ne inspirăm și să ne iasă gluma cât mai bine. Să nu uităm că râsul este cel mai bun medicament. Drept urmare, dacă restul anului suntem cufundați în griji și rutină, să ne luăm medicamentul măcar de Ziua Păcălelilor!

Sursă informații: Wikipedia și Descopera.ro