Incepand cu anul acesta Clujul este si el marcat pe harta oraselor din intreaga lume care sarbatoresc muzica jazz. In noiembrie 2011, cu ocazia Conferintei Generale UNESCO, comunitatea internationala a proclamat 30 aprilie ca Ziua Internationala a Jazz-ului.
In acest context toti iubitorii de jazz din intreaga lume se reunesc pentru a impartasi pasiunea pentru acest stil care manifesta libertate de exprimare, unitate, pace, incurajeaza inovatia artistica si improvizatia. Jazz-ul ne incalzeste sufletele si ne provoaca mintea in cele mai colorate moduri.
Aflandu-se in pregatiri serioase pentru anul 2015 cand va fi Capitala Culturala Europeana a Tineretului, orasul Cluj Napoca a primit cu bratele deschise jazzul pe 30 aprilie, sub titlul „Cluj can Jazz”.
Programul zilei a fost foarte bine stabilit si plin de surprize. Dimineata la ora 10.00, a avut loc o deschidere oficiala cu o cafea la Piano Cazola in compania celor de la „Tuesday Jazzy Mood”, urmand ca la ora 13.00 solista de jazz Elena Mindru sa sustina un workshop „Cluj can Jazz”, alaturi de invitatul sau Prof. Stefan Vannai. Dupa o pauza de pranz, Conf.univ.dr.Virgil Mihaiu a tinut un curs foarte interesant despre „Factorul lation-american in Estetica Jazzului”. Am ascultat jazz-ul care se canta in Brazilia, oarecum diferit de cel american, pe ritmuri bine cunoscute de Bossa Nova, insotit de versuri absolut profunde despre iubire, viata, muzica sau arta.
Pana la marele concert al serii, am mai facut o mica incalzire tot la Piano Cazola cu o sesiune de Piano Jazz. A trecut timpul repede si a venit si ora 20.00, cand lumea a inceput sa apara in fata Operei Maghiare din Cluj. Am ramas impresionata de nivelul ridicat de promovare pe care
l-a avut evenimentul si de faptul ca multa lume din categoria firmelor si oamenilor cu influenta din oras au sustinut si au participat cu prezenta lor la Ziua Internationala a Jazz-ului la Cluj.
Freamatul spectatorilor inaintea concertului, tinutele elegante spre spectaculoase imi dadeau senzatia ca va urma un show grandios. Am zarit in sala o multime de fotografi, figuri marcante ale culturii clujene, tineri, muzicieni, totul fiind bine organizat si pus la punct. Lumea buna si-a facut intrarea in sala pe ritmuri de swing care se auzeau inca de departe din Parcul Central. A fost o zi de sarbatoare.
Concertele care au urmat au uimit audienta care umpluse sala Operei Maghiare pana la refuz. Primii artisti care cantat au fost Elena Mindru Quintet si Cvartetul „The Mood” din Cluj Napoca. Elena Mindru Quintet s-a infiintat in 2011 si este compus din : Lucian Nagy – saxofon, Albert Tajti – pian, Michael Acker – contrabas, Tavi Scurtu – tobe si Elena Mindru – voce.
Elena Mindru face parte din generatia tanara a jazz-ului clujean, fiind absolventa a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Pe langa numeroasele festivaluri la care a participat in intreaga tara, este de remarcat ca in iulie 2012 a obtinut premiul al doilea la cel mai prestigios festival de jazz din lume – Montreux Voice Jazz Competition.
Cvartetul „The Mood” a luat fiinta in 2005, abordand muzica de cvartet intr-un stil original si aparte, prelucrand piese si hituri de mare succes, adaptate pentru un cvartet de coarde.
Am asistat la mai bine de o ora jumatate la un concert minunat, in care au fost interpretate o serie de piese din categoria standardelor de jazz din intreaga lume. La final Elena Mindru a reusit sa mobilizeze spectatorii, cantand impreuna cu acestia o tema specifica de jazz.
La finalul serii au sustinut un concert impresionant artistii de la Budapest Jazz Orchestra. Aceasta a fost fondata in anul 1998, este formata din 17 muzicieni cu o vasta experienta si istorie muzicala. Acestia au reinterpretat hituri din perioada de glorie a swing-ului, compozitii proprii cat si muzica clasica contemporana sau jazz contemporan.
Seara a fost un extrem de reusita. Am vazut clujeni cu zambetul pana la urechi, incantati de muzica ce le-a gadilat auzul si relaxat inimile. Ne bucuram enorm ca orasul nostru este din ce in ce mai activ in sfera organizarii de evenimente. In plus, acestea au pana la final si un succes rasunator, fapt care confera Clujului o nuanta contemporana, europeana si plina de vibratie.
Draga Cluj Napoca, bine ai venit in lumea Jazz-ului! Asteptam sa promovezi in continuare oamenii si activitatile lor de calitate si sa oferi sansa atator de multi artisti talentati sa se exprime. Cluj.com este cu ochii pe tine si este pregatit sa „dea sfoara in tara”, despre orice initiativa indrazneata si plina de originalitate ia nastere pe meleagurile tale.
„Cluj can Jazz” online : https://www.facebook.com/Jazzday.ro
Un articol de Iulia Pardau