Nu îmi mai aduc aminte care a fost prima carte citită fără ajutorul părinților (poate Colț Alb), dar cert este că de atunci și până azi nu m-am oprit din a explora universal literar. Am fost martora nenumăratelor aventuri alături de Winnetow, Cireșarii, Olguța, Harry, Ron, Hermione, am explorat întreaga lume alături de Jules Verne și m-am îndrăgostit de Anglia secolului al XIX-lea, schițată de Jane Austen. Citind, dispar granițele dintre imaginar și real, apar multe curiozități, întrebări și… doruri; doruri de a explora, de a găsi răspunsuri, de a (te) descoperi.
Cum se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții în Cluj?
Librăria Humanitas vă invită la un cross printre cuvinte la Maratonul de citit, ediția 2015. De Ziua Mondială a Cărţii, suntem încurajați să batem recordul de 44 de ore de lectură neîntreruptă. Tu citeşti – iat Humanitas donează! Pentru fiecare participant, librăria va dona o carte cuiva care are nevoie de ea. Anul acesta, ,,Maratonul de citit” susține ,,Podul de cărți”, un proiect ce-și propune să strângă 500 000 de cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova. Dacă te înscrii la maraton, trimiți și tu o carte peste Prut! Tot ce trebuie să faci este să vii joi, 23 aprilie, de la ora 12.00, la librăria Humanitas, și să citeşti un fragment dintr-o carte pe care o consideri importantă – şi ţii morţiş s-o împarţi cu ceilalţi.
Pentru înscrieri, accesați link-ul: http://www.booktopia.ro/MaratonulDeCitit și chemați cât mai mulți prieteni să sărbătorim Ziua Mondială a Cărții până la miezul nopții! Surprizele pentru maratoniști se țin lanț – de la reduceri de 20% pentru toate cărțile din librăriile Humanitas și premii pentru cunoscătorii jocurilor ,,În fața blocului”, până la întâlniri cu scriitori de seamă în fiecare librărie Humanitas.
Librăria Cărturești vă așteaptă la o noua întâlnire Ce mai faci, scriitorule?, unde invitatul din această săptămână va fi Marin Mălaicu-Hondrari, autor a trei romane, două volume de poezie și al mai multor traduceri din limba spaniolă.
Serile „Ce mai faci, scriitorule?” sunt întâlniri tihnite și fără fasoane, cu oameni în carne și oase pe care librarii Cărturești îi aduc în fața publicului pentru părerile și ideile lor. La finalul întâlnirilor veți ști cu siguranță dacă doriți una sau mai multe dintre cărțile invitatului, un autograf sau adresa sa de facebook.
Şi pentru că nu poate există o sărbătoare a cărţii fără să fie celebraţi şi cititorii ei, în dată de 23 aprilie, la orice achiziţie care conţine cel puţin o carte, veți primi un volum la alegere dintr-o selecţie de titluri captivante din diferite domenii.
Universitatea Babeș-Bolyai și Cărțile pe față organizează campania Noaptea Cărților Deschise la Cluj. Scopul este acela de a aduce în stradă atât cartea, cât și pe iubitorii ei, în cel mai mare manifest pro-cultură din România.
Pentru a marca această zi, vom încerca să creăm un lanț literar în jurul Universității Babeș-Bolyai, ținând în mâini câte o carte deschisă, oferită de Litera! Joi, 23 aprilie, începând cu ora 18.30, peste 2000 de cărți își așteaptă iubitorii la Universitatea Babeș-Bolyai.
Campania se desfășoară simultan în București, la Casa Poporului. Hai să demonstrăm că și românii acordă cărții și lecturii atenția cuvenită și că ne aliniem țărilor din întreaga lume, unde sărbătorirea Zilei Internaționale a Cărții prin campanii culturale de anvergură este deja o tradiție.
Târgul de carte Gaudeamus își va deschide porțile miercuri, 22 aprilie cu un program cultural bogat la care vor participa cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți reprezentanți ai vieții culturale clujene. Târgul poate fi vizitat până duminică, 26 aprilie. Intrarea este liberă!
Ce este „Ziua Internațională a Cărții”?
Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor este un eveniment care are loc anual pe 23 aprilie și este organizat de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1923 în Spania în memoria cunoscutului scriitor, Miguel de Cervantes.
Consiliul general al UNESCO a stabilit aceasta dată pentru a marca simbolic naşterea şi moartea unor scriitori importanți precum: William Shakespeare, Miguel de Cervantes,Inca Garcilaso de la Vega, poetul englez William Wordsworth, scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly și poetul englez Rupert Brooke.
Iulia Iancu
redactor Cluj.com