Ziua Femeii 8 martie | Ce înseamnă aceasta și cum a apărut

de | | 2 Minute

Ziua femeii 8 martie și cum este întâmpinată această sărbătoare pe glob

Ziua femeii 8 martie este o sărbătoare cu totul specială prin care sărbătorim și prețuim femeile din întreaga lume: mame, soții sau persoane apropiate. Este un moment cu totul special, prin care ne arătăm aprecierea față de femeile din viața noastră. Cu toate acestea, cum a apărut această sărbătoare? În ce țări se mai sărbătorește și care sunt câteva dintre obiceiurile specifice pentru 8 martie?

Cum a apărut această sărbătoare

Ziua de 8 martie nu a fost întotdeauna sărbătoarea pe care o știm astăzi. La început, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe data de 28 februarie în anul 1909, la inițiativa lui Theresa Malkiel. Aceasta a fost o militantă a drepturilor femeilor. Acesta a fost primul moment din istorie când femeile au avut o sărbătoare dedicată lor. Mai apoi, la o conferință din Danemarca din anul 1910, această chestiune a fost adusă în discuție. Datorită acestei ședințe și a mai multor manifestații organizate în diferite țări, precum Germania și Rusia, ziua de 8 martie a început să fie sărbătorită ca și Ziua Femeii în țări din întreaga lume. Sărbătoarea a început să fie celebrată și în cadrul Națiunilor Unite din anul 1975, când s-a definitivat internaționalitatea acestei sărbători.

Ziua femeii 8 martie

Ziua femeii în întreaga lume

Ziua femeii 8 martie este sărbătorită în diferite țări din întreaga lume. În unele țări, este chiar declarată zi liberă oficial. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie cu ocazia acestei sărbători. În fiecare an, de 8 martie, bărbații dau cadouri femeilor din viața lor, cum ar fi mame, soții, colege, prietene. Aceste cadouri pot fi flori, dar și diverse bijuterii sau simboluri pentru persoanele dragi.

În Italia, de 8 martie, bărbații dau femeilor mimoze galbene. Aceste flori reprezintă un simbol italian a Zilei Internaționale a Femeilor, stabilit încă din 1936, de pe timpul dominației fasciste. În Cehia, sărbătoarea a fost uitată după căderea comunismului și destrămarea Republicii Cehoslovace, în mare parte datorită faptului că sărbătoarea era un simbol și avea conotații comuniste. Însă în anul 2004, Parlamentul Cehiei a restabilit-o ca și sărbătoare importantă în întreaga țară. În Bulgaria, dar și la noi, în România, 8 martie este privită ca și Ziua Mamei de cele mai multe ori, iar copiii dau cadouri mamelor și bunicilor lor.

În cadrul Rusiei, sărbătoarea avea, pe vremea comunismului, conotații strict politice și de interes al statului. După căderea acestui regim, totuși, Ziua Femeii a început să fie privită ca un simbol al frumuseții și al femeilor. În majoritatea țărilor în care această sărbătoare este recunoscută, Ziua femeii are aceleași conotații și este o zi de apreciere a femeilor. Astfel, vom sărbători ziua de 8 martie precum și în anii precedenți. De asemenea, pentru prima dată, și Germania va sărbători data de 8 martie ca și Ziua Internațională a Femeii, prin recunoașterea acesteia ca sărbătoare publică la Berlin.

Foto sus: History.com