Ziua Culturii Naționale 2022
Ziua Culturii Naționale 2022 este celebrată în Cluj în cadrul unor evenimente speciale – de la serate muzicale și expoziții tematice, până la spectacole de teatru și activități desfășurate alături de bibliotecari. Ziua de 15 ianuarie are o dublă semnificație, fiind de asemenea și ziua poetului Mihai Eminescu. O parte dintre activități îi sunt, de altfel, dedicate acestuia.
În Cluj-Napoca
Seria manifestărilor dedicate acestei zile a fost deschisă încă de joi, 13 ianuarie, cu o serată muzicală organizată la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”. Au participat experții Olga Bordaș, Dana Liliana Ciuca, Ioan Dordoi și Ciprian Poenaru, care, alături de cursanții lor, au trecut în revistă toate genurile muzicale. Taraful „Rapsozii Ardealului” a asigurat acompaniamentul. Vineri, 14 ianuarie, a avut loc și evenimentul „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, în foaierul Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga”, reunind cântece tradiționale, lucrări consacrate din muzica cultă și de inspirație folclorică, scrise de compozitori români, dar și momente poetice din opera lui Mihai Eminescu. Cu această ocazie, a fost lansat albumul fotografic „Tradiții în satele clujene” de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT).
În această perioadă, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” derulează (online) activități dedicate elevilor mai multor școli din municipiu, iar publicul larg poate găsi, până în 21 ianuarie 2022, expoziții de publicații la toate filialele de cartier, sub denumirea generică de „Ziua Culturii Naționale – 172 de ani de la nașterea poetului, prozatorului și publicistului Mihai Eminescu (15.01.1850 – 15.06.1889)”.
Începând de vineri, 14 ianuarie 2022, până pe 30 ianuarie 2022, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, poate fi găsită expoziția „Cuvinte și lucruri. Desenele corespondenților la anchetele lingvistice indirecte ale Muzeului Limbii Române”. Expoziția, organizată în parteneriat cu Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” și Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, a fost deschisă în mod special pentru Ziua Culturii Naționale. Va putea fi vizitată conform programului de vizitare – de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00, ultima intrare la ora 17:00.
„În perioada cuprinsă între anii 1922–1937, Muzeul Limbii Române din Cluj-Napoca trimitea către intelectualii din satele Românei Mari opt chestionare ce au constituit ancheta lingvistică indirectă, concepută de Sextil Pușcariu pentru consemnarea faptelor de limbă vorbită. Expoziția conține desene din fondul de răspunsuri la aceste chestionare, completate cu câteva desene din fondul de răspunsuri la chestionarele Muzeului Etnografic al Transilvaniei la care au participat, în mare măsură, aceiași corespondenți.” – Consiliul Județean Cluj (Biroul de presă)
Pentru ziua de sâmbătă, 15 ianuarie, Teatrul de Păpuși „Puck” a pregătit, de asemenea, o serie de evenimente speciale dedicate celor mici.
- 10:00 – „Luceafărul” – difuzarea înregistrării audio a poemului, pe pagina de Facebook, în lectura actorilor Ionuț Constantinescu (Naratorul), Ion Iurcu (Hyperion), Laura Corpodean (Cătălina), Robert Trifan (Cătălin) și Călin Mureșan (Demiurgul);
- 12:00 – „Dănilă Prepeleac”, după Ion Creangă – live streaming pe Facebook a spectacolului în regia lui Traian Savinescu;
- 17:00 – „Făt Frumos din lacrimă” – transmiterea pe Facebook a înregistrării audio a poveștii scrise de Mihai Eminescu. În lectura actriței Ramona Atănăsoaie.
Fără a fi încadrat oficial ca spectacol organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale (de altfel, premiera a avut loc în toamnă), „Istoria românilor pe scurt: o satiră pentru secolul XXI”, o producție Magic Puppet, în regia lui Lucian Țion, poate fi o experiență inedită pentru cei pasionați de arta teatrală. Următoarea reprezentație are loc duminică, 16 ianuarie 2022, în Atelier Café.
Un popor care nu poate să se amuze de propriul trecut nu este un popor matur. Acesta ar putea fi motto-ul spectacolului „Istoria românilor pe scurt”, o comedie satirică cu elemente de teatru muzical și teatru de păpuși, care își propune să acopere (în doar trei personaje!) complicata istorie a românilor lungă de 2.000 de ani. Chiar dacă nu răspunde la ele, piesa ridică o serie de întrebări legate de identitatea națională, de naționalism și de locul pe care îl ocupă românismul atât în spațiul ideatic contemporan cât și în cel geografic al condiției periferice caracteristice estului european. Spus pe șleau, textul urmărește să descopere identitatea etnică și politică a românilor prin diferite incursiuni (ne)ortodoxe în istoria antică și modernă, cercetând ce se află în spatele miturilor fondatoare și a intangibilelor valori naționale.
Marți, 18 ianuarie 2022, începând cu ora 18:00, are loc recitalul cameral ROMÂNIA UNIVERSALIS – eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, desfășurat în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
ROMANIA UNIVERSALIS este un proiect cultural original, accesibil și deosebit de atractiv, care își propune să marcheze diversitatea și identitatea culturii române. Evenimentul este prezentat de doi dintre cei mai activi și apreciați tineri muzicieni români – violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga – care vor realiza, în perioada 15 – 22 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, un turneu de 5 recitaluri cu un program inedit și care se include în mod fericit în specificul activităților realizate și promovate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cuprinzând lucrări muzicale semnate de compozitori români de diferite origini etnice. Vor fi, așadar, prezentate creații de George Enescu, Walter Klepper, Alfonso Castaldi, Mihail Jora, Eugen Doga, Bela Bartok, Theodor Rogalski și Hilda Jerea, partituri care acoperă peste 130 de ani de istorie muzicală.
Ziua Culturii Naționale 2022 celebrată și la nivelul județului Cluj
În Ciucea, Muzeul Memorial „Octavian Goga” găzduiește expoziția „Luceafărul”. Astfel, până pe 15 februarie 2022, vizitatorii vor putea admira fotografii și studia documente tematice, dedicate Luceafărului poeziei românești.
În Turda, evenimentele încep sâmbătă, de la ora 16:00, la monumentul Mihai Eminescu din centrul orașului. De la ora 17:00, la Galeria de Artă „Valer Suciu”, are loc vernisajul Salonului Național de Grafică „Mihai Eminescu”. Un recital de muzică și poezie va fi susținut de un grup de tineri coordonați de Sebastian Zăhan, iar poetul clujean Victor Constantin Măruțoiu își va lansa volumul de poezie „Odihna mea e munca pentru strămoși”.