Ziua Culturii Naționale 2020 sărbătorită la Cluj: evenimente 15 ianuarie

de | | 3 Minute

Ziua Culturii Naționale 2020 la Cluj: „Cultura ne unește”

Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj vor marca ziua de 15 ianuarie, prilej cu care este celebrată Ziua Culturii Naționale 2020, precum și ziua marelui poet național Mihai Eminescu, printr-o serie de evenimente special dedicate acestei zile. În acest an, sărbătorim 170 de ani de nașterea poetului!

Foto sus (biblioteca) » Sebastian Suarasan

Acces gratuit, recital de poezie și romanțe

Cele trei muzee clujene care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean, respectiv Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă și Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea vor asigura miercuri, 15 ianuarie 2020, acces gratuit la toate expozițiile și evenimentele pe care acestea le găzduiesc.

De asemenea, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va organiza, în Sala „Reduta”, începând cu ora 15.00, o întâlnire cu muzica și poezia românească. Manifestarea va include un moment folcloric, un recital de poezie și un program de romanțe.

În aceeași zi, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca va avea loc deschiderea oficială a expoziției de grafică și sculptură a artiștilor Florentina și Alexandru Mihai.

Inaugurarea secției de fanfară din Turda

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca organizează, tot cu prilejul Zilei Culturii Naționale, inaugurarea secției de inițiere fanfară din Turda precum şi vernisajul expoziţiei absolvenţilor secţiilor de Arte vizuale Turda şi Câmpia Turzii. Evenimentul, inclus în proiectul ,,Şcoala Artelor Turdene”, aflat la ediţia a VI-a – va avea loc în Sala mare a Primăriei Municipiului Turda, începând cu ora 17.00.

Tot sub semnul Zilei Culturii Naţionale şi a Poetului Nepereche, Mihai Eminescu, Școala Populară de Arte va organiza joi, 16 ianuarie 2020, de la ora 16.00, în incinta Mănăstirii Muntele Rece din comuna Măguri Răcătău, judeţul Cluj, cea de-a VII-a ediţie a Cenaclului „Steaua fără nume” al instituției. Această nouă acţiune culturală vine în întâmpinarea iubitorilor de literatură şi muzică din zona rurală a judeţului.

Teatrul de Păpuși „Puck” în școli gimnaziale și licee

O altă instituție implicată în activitățile omagiale derulate miercuri, 15 ianuarie 2020, este Teatrul de Păpuși ,,Puck”. Astfel, 12 actori ai Secției române vor susține recitaluri de poezie și proză din opera marelui poet, Mihai Eminescu, manifestările urmând să aibă loc în opt școli gimnaziale și licee din Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Dej și Gherla.

Ziua Culturii Naționale la bibliotecă

Nu în ultimul rând, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj va organiza, pe lângă înscrierile gratuite de care publicul va beneficia în data de 15 ianuarie 2020, și o serie de activități specifice, cu elevi și preșcolari, ce vor fi derulate atât la sediul central al instituției cât și la filialele de cartier, dar și la sediul Teatrului de Păpuși ,,Puck”.

Tot cu prilejul aniversării a 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, dar și în contextul celebrării Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj va găzdui, în cursul lunii ianuarie a anului 2020, o serie de expoziții de publicații:

  • „Eminescu la o atingere distanță” – Sediul central, foaier, 13-23 ianuarie 2020;
  • „Ziua Culturii Naționale” – sediul central, Sala de literatură română „Ion Agârbiceanu”, 7-31 ianuarie 2020;
  • „Ziua Culturii Naționale” – sediul central, Secția pentru copii, 13-17 ianuarie 2020;
  • „Creatorii de cultură” – Filiala Grigorescu, 13-23 ianuarie 2020;
  • Eminesciana în grafica lui Salmen” – Filiala „Traian Brad”, 13-24 ianuarie 2020.
sebi.the.photographer biblioteca judeteana o goga
Foto: @sebi.the.photographer

Comunicat de presă
Biroul de presă – Consiliul Județean Cluj