Zilele Tranzit 25 / CLUSTER 3
În toamna anului 1997 clădirea fostei sinagogi Poale Tzedek, scoasă din uz și puternic avariată, este reinclusă în peisajul cultural al orașului prin proiectul Casa Tranzit.
Casa TRANZIT este primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în atenția publică locală și internațională prin crearea unui centru cultural independent. Misiunea noastră este repunerea clădirii în circuitul public, recondiționând și îngrijind ansamblul arhitectural precum și cultivarea memoriei locului în contemporaneitate. Acest lăcaș este un memento pentru consecințele extreme ale excluderii sociale, un spațiu reumplut în permanență cu conținuturi, dând ocazia reinterpretărilor continue ale modelelor de conviețuire posibile.
În toamna anului 2022 vă invităm cu drag să vă alăturați celei de a 25-a aniversare a Casei Tranzit!
Vom sărbători printr-o serie de evenimente – de la lansări și dezbateri, la expoziții și spectacole!
Primele două clustere au avut loc în luna octombrie, conform calendarului de mai jos. Al treilea cluster începe joi, 15 decembrie.
Primele două clustere:
15.10.2022, sâmbătă
17:00 – Csilla Könczei – Szilárd Miklós: Selecție din arhiva Casei Tranzit. Instalație, 2012.
19:00 – Szemző Tibor concert cinematic.
16.10.2022, duminică
14:00 – Concert de lansare a albumului „In Vald Arayn” al lui Zoë Aqua.
19:00 – Concert klezmer MAZEL TOV.
17.10.2022, luni
19:00 – Miki Braniște: Creativitatea-Marfă. O perspectivă din interiorul scenei culturale independente Clujene 2009-2019. Lansare-dezbatere.
21.10.2022, vineri
18:00 – Sub același acoperiș, dar sub un cer senin: Teatrul idiș după Holocaust în România.
20:00 – Forgács Péter: Cădere liberă (Az Örvény), 1996 – 75 min.
22.10.2022, sâmbătă
19:00 – Hakeshet Klezmer Band.
Al treilea cluster începe joi, 15 decembrie 2022
15.12.2022, joi
17:00, 19:00 – Playdate.
16.12.2022, vineri
20:00 – Casa dansului popular, Zurboló.
17.12.2022, sâmbătă
13:00 – Interkulti. Aici poți să fii copil(ă)
16:00 – Ilonka néni. Expoziție.
18.12.2022, duminică
20:00 – Într-o formă sau alta 3.0. Concert.
19.12.2022, luni
19:00 – Sunt una dintre fortunate.
15.12.2022, joi, orele 17:00, 19:00 – Playdate
Performance auditiv
De / cu: Schneider-Lőnhárt Csenge
Casa Tranzit, Sala Studio
Spectacol în limba română, maghiară și engleză
Durata: 70 min.
Pentru a participa la spectacol, vă rugăm să vă rezervați locul prin completarea acestui formular: https://form.jotform.com/223414805890053
What makes us human? Este întrebarea de la care artista Csenge Schneider-Lőnhárt pornește o cercetare introspectivă și asumată, punând accentul asupra emoțiilor pe care le recunoaștem ca fiind foarte puternice în viețile noastre. Aceeași întrebare o întoarce publicului sub forma unei performance auditiv, într-un cadru non-formal, unde participanții sunt invitați la un PLAY DATE, având ocazia să își imagineze propriile alternative la întrebarea în cauză, prin interacțiunea cu mediul prietenos creat de aceasta.
❗️ Durata unei sesiuni este de 1h 10 minute. Pentru a participa vei avea nevoie de un smartphone și o pereche de căști. În cazul în care nu deții aceste obiecte, te rugăm să ne trimiți un e-mail la [email protected] și ți le vom asigura noi. În timpul Playdate-ului vei fi obligat să te descalți, șosete calzi sunt recomandați.
Csenge Schneider-Lőnhárt s-a născut în anul 1998 în Budapesta. A studiat la liceul Janos Zsigmond până în 2016, apoi a intrat la Facultatea de Teatru din Cluj, secția actorie. A absolvit masteratul de actorie, UBB. A făcut voluntariat la diverse festivaluri, cum ar fi Festivalul TESZT din Timișoara, Festivalul Interferențe din Cluj și Festivalul Holnapután din Oradea. În prezent, colaborează cu Casa Tranzit, unde este implicată în proiecte care includ interacțiunea și grija față de copii.
Performance produs în cadrul programului de rezidență Wild Card For A Head Start a Fabricii de Pensule.
16.12.2022, vineri, 20:00 – Casa dansului popular „Zurboló”
Prima ediție a casei urbane a dansului popular din Transilvania a avut loc într-o zi de joi în luna februarie a anului 1977 în sala de repetiții a teatrului de păpuși din Cluj, care în ultimi 45 de ani a funcționat aproape în continuare în ciuda diferitelor greutăți, deoarece totdeauna au apărut noi organizatori, care au dus ștafeta mai departe. Astfel din toamna anului 2000, organizarea casei de dansuri a fost preluată de către Ansamblul de Dans ”Zurboló”.
Ca și rezultat al sprijinului reciproc și al cooperării dintre Zurboló și Fundația Tranzit, prima Casă de Dans ”Zurboló” a avut loc în data de 23 noiembrie 2000 în Casa Tranzit, reînviând vechea tradiție a organizării săptămânale a casei de dans atât pentru copii cât și pentru adulți. Șirul evenimentelor a continuat până în anul 2005, în timp ce au avut loc în total 148 de ocazii cu participarea copiilor, și 123 cu participarea adulților.
Începând cu anul 2005, casa urbană de dansuri populare ”Zurboló” este legată de alte evenimente organizate în Casa Tranzit, precum forumuri, festivaluri și spectacole, de 2-3 ori pe an. Casa dansului popular Zurboló, care deja a devenit o tradiție în ultimii douăzeci și doi de ani, va avea loc pe 16 decembrie 2022 în cadrul sărbătoririi celei de-a 25-a aniversări a Casei Tranzit.
Vă așteptăm cu drag!
17.12.2022, sâmbătă, 13:00 – Interkulti. Aici poți să fii copil(ă)
Tabăra Interkulti este unul dintre cele mai îndrăgite programe ale Fundației Tranzit, ajungând în 2022 la a 17-a ediție.
În fiecare an, copii vorbitori de limba română, maghiară, romani, sau alte limbi, copii provenind din variate grupuri etnice și sociale, cu vârstele de 7-13 ani, participă la diferite ateliere de creație artistică: dans, jonglerii și arta circului, arte vizuale, visual literacy, atelier de animații, foto-video, modelaj, lucru manual.
Cu ocazia aniversării a 25 de ani de Casa Tranzit vă așteptăm la proiecția filmului Interkulti. Aici poți să fii copil(ă). Filmul prezintă o mică parte din istoria taberei, folosind materiale de arhivă, dar și interviuri realizate cu copii și adulți participanți la tabăra.
Proiecția va fi urmată de o expoziție din lucrările realizate de copii și tinerii participanți în tabără din ultimii 17 ani, cu ocazia celebrării Casei Tranzit.
Interkulti. Aici poți să fii copil(ă)
2022 – 18 minute
Film în limba română și maghiară, cu subtitrare în română, maghiară și engleză
Realizat de: Eckstein-Kovács Ráhel, Schneider-Lőnhárt Csenge, Schneider Bence
© Arhiva Fundației Tranzit
Vă așteptăm cu drag!
Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și a Consiliului Judeţean Cluj.
În colaborare și co-finanțat de Asociația “Vereinigte Aktion für Rumänien” (Germania).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
18.12.2022, duminică, 20:00 – Într-o formă sau alta 3.0. Concert
performance muzical
Autori: Adorjáni Panna, Bodoki-Halmen Zsolt, Láng Dániel, Visky Péter
Ce găsim dacă trecem dincolo de limitele genului de concert? Putem oare nuanța relația formală dintre spectator și muzician? Poate performer-ul să se ascunde în crepuscul? Ce se întâmplă dacă cadrele existente primesc elemente noi?
Ne punem astfel de întrebări în performance-ul nostru muzical. Ne jucăm cu cadrele spectacolului, cu convențiile genului de concert, ne jucăm între noi. Sunet și imagine, beznă și lumină, partitură și improvizație – într-o formă sau alta asta se va întâmpla.
Autorii primei ediții: Panna Adorjáni, Áron Ferencz, Dániel Láng, András Páll
Data premierei: 19 august 2021
Panna Adorjáni este performance maker, gânditor de teatru, artist interdisciplinar. Este student doctorand și lucrează în formate colaborative. Este interesată de posibilitatea de a împăca teoria și practica și de modurile în care sistemele ierarhice ale teatrului ar putea fi reconsiderate pentru a crea procese orizontale și interdisciplinare.
Bodoki-Halmen Zsolt și-a început demersul cu sunetul la o vârstă fragedă, studiind muzica clasică și aventurându-se apoi în cultura pop. Mai târziu, a studiat compoziția electroacustică, a compus muzică pentru teatru și dans și a colaborat cu alți artiști de la universalpleasurefactory.com într-o serie de performance-uri.
Dániel Láng este muzician, educator și performer, locuiește în prezent în Cluj-Napoca. Este implicat în muzică încă de la vârsta de unsprezece ani, a studiat percuția clasică la Cluj-Napoca și tobe de jazz la Budapesta. Împreună cu grupul de artiști Universal Pleasure Factory a colaborat în mai multe creații colective. Pe lângă proiectele sale artistice Dániel predă tobe.
Péter Visky a absolvit chitara clasică la Academia de Muzică din Cluj, după care s-a mutat la Budapesta, unde a încercat să cânte jazz. În prezent, se ocupă de compoziție și predă chitara. Consideră că improvizația și efectele sunt foarte interesante în muzică și este fascinat de jocul cu forma și ritmul.
19.12.2022, luni, 19:00 – Sunt una dintre fortunate
Sunt una dintre fortunate este un spectacol despre sutele de mii de copii crescuți între două telefoane, între două pachete, care au suflat în lumânări aniversare pe video. Este despre mamele lor care au plecat fără să se poată uita înapoi, care au îngrijit simultan bătrâni în Italia și copii în România, şi care au reuşit să găsească forța de a rămâne la suprafață într-un climat economic nesigur, atât acasă, cât și în ţările spre care au plecat.
Este despre cei care au învăţat să trăiască între aici şi acolo.
Distribuție: Oana Hodade, Doru Taloș, Alexandra Caras
Compoziție muzicală originală: Adorjáni Panna, Bodoki-Halmen Zsolt, Láng Dániel, Visky Péter
Interpretare muzicală: Adorjáni Panna, Láng Dániel, Visky Péter
Înregistrare și design sunet: Andrei Bobiș |Cirkular Studio
Voce credite: Lucia Mărneanu
Text: Alexandra Voivozeanu
Regie: Lorand Maxim
Traducere în engleză și adaptare: Mugur Butuza
Traducere în limba maghiară și adaptare: Ábrán Ágota și Seprődi Attila
Subtitrare: Jasmina Cloșca
Website: Denisa Nistor | scrijelit.design