Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj. Zeci de producții la Cinema Victoria și Cinema Arta

de | | 3 Minute

Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj. Zeci de producții la Cinema Victoria și Cinema Arta

Peste 70 de lungmetraje și scurtmetraje – filme artistice, documentare și de animație, o selecție a celor mai bune producții maghiare recente și filme-cult îi așteaptă pe cinefilii clujeni în acest an, între 4 și 8 octombrie, la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar 2023. Proiecțiile vor avea loc la la cinematografele Victoria și Arta, intrarea este gratuită, iar filmele beneficiază de subtitrare în limba română. Zilele Filmului Maghiar se vor desfășura în 16 localități din Transilvania.

Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 17:30 la cinema Victoria, cu proiecția filmului Control (Kontroll), cel mai de succes film-cult maghiar din ultimele două decenii. Realizat într-o epocă dominată de filmele de artă, cineastul crescut în SUA, cu o experiență în producția de videoclipuri, a adoptat o abordare liberă și îndrăzneață a genurilor. Control a fost prima peliculă maghiară filmată în întregime în metroul din Budapesta și, deși amestecă elemente de comedie, romantism, dramă socială și psihothriller, imaginile sale rămân echilibrate și incitante.

Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj. Zeci de producții la Cinema Victoria și Cinema Arta (2)Eroii săi de zi cu zi sunt controlorii de bilete de metrou care încearcă să își facă meseria, uneori umilitoare și uneori periculoasă, în mijlocul disprețului pasagerilor. Cel mai misterios dintre aceștia este Bulcsú, în vârstă de 30 de ani, care a abandonat o carieră de succes ca inginer, a intrat în subteran și refuză să părăsească metroul chiar și după ce își termină orele de lucru. Monotonia vieții sale de zi cu zi este tulburată doar de apariția unei fete fermecătoare și a unui criminal în serie care vânează pasageri.

Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu protagonistul filmului, Csányi Sándor. De altfel multe din proiecțiile de la Cluj vor include întâlniri cu echipele filmelor.

În categoria Capodopere Maghiare cinefilii vor putea viziona  filmele Dániel prinde trenul / Szerencsés Dániel (r. Sándor Pál), Tuse măgărească / Szamárköhögés (r. Gárdos Péter), Flori, petale, coroane / Szirmok, virágok, koszorúk (r. Lugossy László).

Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj. Zeci de producții la Cinema Victoria și Cinema Arta (3)Pentru prima dată, în acest an, pe 7 octombrie, începând cu ora 18:30, la Cinema Arta, publicul festivalului Filmtettfest va putea viziona o selecție de cinci scurtmetraje ale cineaștilor din Voivodina, cu o durată totală de peste o oră.

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 8 tineri talentați își vor prezenta creațiile care vor fi proiectate la Cinema Arta, vineri, 6 octombrie, de la ora 16:30, dar vor putea fi vizionate și online timp de câteva zile – votul publicului va avea loc online. Filmele din competiție sunt foarte variate atât din punctul de vedere al (sub)genului, cât și din punct de vedere stilistic – ele reflectă modul complex în care tinerii cineaști transilvăneni gândesc și simt în legătură cu regiunea lor natală.

Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de regizorul clujean Lakatos Róbert.

De asemenea, filmele realizate în tabăra de creație Filmett Workshop care a avut loc în această vară la Sânvăsii, județul Mureș, vor putea fi vizionate în premieră absolută cu prilejul Zilelor Filmului Maghiar. În acest an, tabăra de vară a Asociației Filmtett, care funcționează ca o fabrică de film în miniatură, a produs patru scurtmetraje live action și șase filme de animație, iar ca bonus, echipa de directori de imagine a realizat un studiu propriu0 de cinematografie, iar echipa de actori a realizat un scurtmetraj pe baza scenariului improvizat și a instrucțiunilor regizorale ale mentorului lor, Hajdu Szabolcs. Ultimele retușuri au fost făcute în săptămânile care au trecut de la tabără, astfel încât participanții înșiși nu avut încă prilejul de a-și vedea filmele în starea lor finală. Proiecția creațiilor va avea loc la Cinema Arta în 10 octombrie, de la 12:30. Filmele vor fi proiectate în prezența mai multora dintre creatori.

La Cluj, biletul cu valoare zero pentru proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Maghiar se obține (preferabil în avans) de la casieria Cinema Victoria sau casieria Cinema Arta (în funcție de proiecția aleasă).

Proiecții la Zilele Filmului Maghiar vor avea loc – cu ajutorul co-organizatorilor locali – și în alte 15 localități din Transilvania: Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Gherla, Săvădisla, Sibiu, Brașov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Informații detaliate despre programul Zilelor Filmului Maghiar și despre filmele din cadrul acestuia găsiți la adresa www.ro.filmtettfeszt.ro/

Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett și se află la ediția 23.


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.