Încep Zilele Filmului Maghiar 2020: Proiecții în curtea Muzeului de Artă, la Cinema Victoria și online

de | | 4 Minute

Încep Zilele Filmului Maghiar 2020: Proiecții în curtea Muzeului de Artă, la Cinema Victoria și online la Filmtettfeszt

Zilele Filmului Maghiar 2020 sunt aici! Zece lungmetraje, două evenimente de istoria filmului, nouă filme în competiția Filmgalopp, dar și scurtmetraje și filme pentru copii îi așteaptă pe clujeni în acest an, între 16 și 20 septembrie, la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar. În cadrul festivalului vor avea loc atât proiecții în aer liber – în curtea Muzeului de Artă/Palatului Bánffy, cât și la cinematograful Victoria și online. Zilele Filmului Maghiar se vor desfășura simultan în 15 orașe din Transilvania.

Intrarea la toate proiecțiile – o selecție din cele mai bune producții maghiare recente – este gratuită și fiecare film va beneficia de subtitrare în limba română. Biletul cu valoare zero se obține fie prin rezervare online – pentru filmele în aer liber, fie de la casieria Cinema Victoria.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 16 septembrie, de la ora 18:30, la Cinema Victoria, iar în cadrul acesteia va fi proiectat documentarul lui Visky Ábel, Povești din închisoare. La Cinema Victoria vor putea fi văzute și producțiile FOMO – Fear Of Missing Out  (regia Hartung Attila) și În liniște (regia Nagy Zoltán) – ambele drame cu tematică foarte actuală. Cinefilii vor putea urmări, tot la Victoria, și Prizonierii, o dramă istorică semnată de Deák Kristóf, care a câștigat premiul Oscar cu scurtmetrajul Mindenki/Cântecul. Spectatorii vor fi transportați în trecut, în perioada de după al Doilea Război Mondial, și prin filmul romantic Povești mărunte, regizat de Szász Attila.

Zilele Filmului Maghiar 2020

Clujenii vor putea putea viziona sâmbătă o producție semnată de regizorul recunoscut internațional Hajdu Szabolcs, Treasure City – un film de antologie, format din mai multe povești legate împreună. Filmul tratează aspecte ale dominației și dependenței, la limita dintre ficțiune și realitate, fie că e vorba de relația de cuplu, de prietenie, relația părinte-copil sau de cea între stat și cetățean.

Curtea Muzeului de Artă/Palatului Bánffy va găzdui vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 20:00, trei filme foarte diferite între ele: drama Eden (regia Kocsis Ágnes), Valan – Valea Îngerilor városa (regia Bagota Béla) – un film polițist care se petrece în Ardeal, dar și comedia savuroasă Belea la Budapesta (regia Lóth Balázs).

Cinefilii vor putea descoperi și în acest an, la Zilele Filmului Maghiar, adevărate delicatese de istoria filmului.

Filmul englez Ghost Train a avut premiera în 1931, iar doi ani mai târziu a fost lansată o versiune maghiară și una românească a acestuia. Remake-urile din 1933 au fost regizate de Lázár Lajos și, respectiv Jean Mihail, iar componența echipelor implicate în producția celor două filme este aproape identică. Remake-urile filmate cu actori maghiari și români preiau mai multe înregistrări din filmul original, iar scenariul rescris și limbajul filmului sunt foarte similare în cele două versiuni mai noi. Cele două remake-uri vor fi proiectate într-un montaj paralel de 65–70 de minute realizat de Kővári Szabolcs.

Proiecția filmului Fotografie, al lui Zolnay Pál, apărut în 1972, e un alt eveniment special al festivalului. Filmul aparține unei mișcări foarte spectaculoase din istoria filmului maghiar: documentarismul anilor ’70, așa-numita Școală din Budapesta. Însă chiar și în cadrul acestui trend care a înglobat multiple feluri de creație, filmul lui Zolnay rămâne un fenomen aparte și izolat. Producția amestecă evenimente create și evenimente observate într-o măsură în care granița dintre ficțiune și realitate devine greu de identificat.

În weekend, înainte de prânz e vremea copiilor: Povești de pe malul lacului 2. – Iarna în Marea de Stuf și PălărieTare și NasDeCartof  îi așteaptă la Cinema Victoria.

Competiția Filmgalopp va avea loc pentru a șasea oară la Zilele Filmului Maghiar și va include nouă producții, creații ale unor tineri din Transilvania dintre care mulți sunt studenți sau au absolvit recent facultăți de regie. În selecție sunt cuprinse producții diverse:  de la dramă de carantină ori SF la studiu experimental și film de animație. Publicul va putea vota filmele din competiție pe zilelefilmuluimaghiar.ro unde vor putea fi vizionate și producțiile.

De altfel, în programul festivalului au fost incluse și trei proiecții online, tot pe zilelefilmuluimaghiar.ro: vineri, 18 septembrie: Deva (regia Szőcs Petra), sâmbătă, 19 septembrie: Prizonierii (regia Deák Kristóf), iar duminică, 20 septembrie: Cei care au rămas (regia Tóth Barnabás) – propunerea Ungariei pentru nominalizare la Oscar în 2020. Filmele vor putea fi vizionate în fiecare seară de la ora 20:00 până la miezul nopții.

Zilele Filmului Maghiar 2020

Proiecții la Zilele Filmului Maghiar 2020 vor avea loc  – cu ajutorul co-organizatorilor locali – și în alte 14 orașe din Transilvania: Arad, Brașov, Carei, Covasna, Gheorgheni, Gherla, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Timișoara.

Citiți programul detaliat pe orașe pe website-ul oficial al festivalului: zilelefilmuluimaghiar.ro

Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett și se află la a 20-a ediție.

Reguli de acces și măsuri de siguranță pentru public

Spectatorii vor intra în perimetrul festivalului doar cu mască, își vor dezinfecta mâinile și le va fi măsurată temperatura. Ei vor păstra distanța de minimum 1,5 metri față de alți spectatori, iar pentru evitarea aglomerației, sunt rugați să obțină în avans biletele – online (în cazul filmelor din curtea Muzeului de Artă), respectiv de la casieria cinematografului (în cazul filmelor de la Cinema Victoria).