Zilele Culturale Maghiare din Cluj | Începe cea de a zecea ediție

de | | 7 Minute

Zilele Culturale Maghiare din Cluj | Începe cea de a zecea ediție

Încep Zilele Culturale Maghiare din Cluj ajunse la cea de a zecea ediție. Evenimentele se vor desfășura între 17 și 25 august 2019, cu programe preliminare în 14 și 16 august. În acest an, festivalul sărbătorește 10 ani de la înființare, ca urmare o parte din evenimente vor marca această aniversare.

’’Ne bucurăm că dăm din nou startul celei mai ample manifestări culturale maghiare din Transilvania și că putem oferi din nou comunității un număr foarte mare de evenimente pentru toate gusturile și vârstele și ne bucurăm, mai ales, că sărbătorim o ediție rotundă, cea de-a X-a. Această ediție aniversară nu este menită să le umbrească pe celelalte nouă, ci își propune să vină în continuarea și completarea lor firească. Este o ediție lipsită de stridențe și trâmbițări festiviste, dar care a câștigat în atenția pentru desfășurarea optimă a programelor într-o atmosferă colorată, armonioasă și vie’’, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferința de presă care a anunțat începerea festivalului.

Prezentă la conferință, Olah Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a spus:

’’Această ediție este foarte importantă pentru noi toți, fiind o ediție aniversară. Țin minte și acum încercările din primul an, din 2010, uneori șubrede, dar, de-a lungul anilor, Zilele Culturale Maghiare din Cluj au dovedit că pot deveni parte a brandului orașului. Să nu uităm că mii de persoane sunt prezente în fiecare an la acest eveniment, multe dintre ele venind din afara județului sau a țării. Fiind un eveniment amplu, pe parcursul festivalului vor exista anumite restricții de circulație care vor fi comunicate din timp participanților în trafic și ne cerem scuze pentru viitoarele inconveniente’’.

Ediția aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală care va avea loc la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj.

În cadrul galei, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține în premieră spectacolul ‘’În piața din Cluj’’, la care vor participa invitații Balogh Melinda, Busai Bori și Makula Zoltán, Molnár Ilona și Ansamblul Tokos. Spectacolul deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului și muzicii populare atmosfera pieței vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoștat vindeau legume, femeile din Călata lapte și unt, iar bărbații din Sic sau Câmpie își vindeau forța de muncă sau animalele. Regizor-coregraf al spectacolului este Mihályi Gábor, directorul artistic al Ansamblului Popular de Stat din Ungaria, deținător al premiului Harangozó Gyula și artist emerit din Ungaria.

Un alt eveniment care va marca cei 10 ani aniversari este concertul extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara granițelor Ungariei. Orchestra condusă de György Vashegyi și formată din artiști proveniți din Transilvania și Voivodina va concerta marți, 20 august, ora 19:00, la Casa Universitarilor.

Momente speciale din edițiile anterioare ale festivalului vor fi aduse în atenția publicului prin intermediul expoziției foto aniversare în aer liber ‘’Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediția a X-a’’ Fotografiile vor fi expuse pe 25 de panouri așezate în Piața Unirii, în apropierea Bisericii Sfântul Mihail. Și pentru că nu e bine să sărbătorești de unul singur, pe panourile din Piața Unirii publicul va putea admira momente surprinse în cadrul altor 10 evenimente transilvănene invitate să participe la acest moment aniversar: Zilele Culturale Maghiare din Brașov, Zilele Maghiarilor din Dej, Zilele Maghiare din Județul Hunedoara, Vâltoarea Mureșană, Festivalul Főtér – Zilele Maghiare Băimărene, Zilele Hungarikum Sibiu, Zilele Maghiarilor din Județul Alba, Zilele Sfântului Ladislau (Oradea), Zilele Culturale Maghiare Partium (Satu Mare) și Zilele Culturale Maghiare din Timișoara.

concerte zile maghiare cluj

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecții de film, tururi ghidate și proiecții de film la activități pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri vor fi aduse, timp de nouă zile, în atenția locuitorilor Clujului și vizitatorilor veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare la festival.

‘’Foarte multe programe din cele 630 câte numără anul acesta festivalul sunt accesibile și publicului vorbitor de limba română. Vom vernisa 25 de expoziții și avem 10 tururi ghidate prin oraș și la Castelul Bánffy din Bonțida. Avem și câteva programe în zilele premergătoare festivalului, care vor include expoziții cu vernisaj bilingv în diferite galerii din oraș. Un eveniment inedit din timpul festivalului va fi spectacolul de Donizetti, oferit de Opera Maghiară de Stat, care va avea loc pe Aleea Stadionului, Clujul fiind prima oprire din cadrul turneului ’’, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Programele preliminare festivalului vor avea loc miercuri, 16 august, și vineri, 17 august și vor include vernisaje bilingve ale unor expoziții de pictură precum ’’Gy. Szabó Béla – Liber Miserorum’’ sau ’’Artiști plastici contemporani de la Szentendre’’. Tot în aceste zile va fi vernisată și expoziția ’’Schimb de teren II’’, care prezintă o selecție din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros, unul dintre cele mai importante spații expoziționale din Ungaria amplasat în afara capitalei.

La fel ca și până acum, evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare se vor desfășura în zona centrală a orașului, respectiv în Piața Unirii, pe strada Kogălniceanu, pe strada Potaissa, în curtea Palatului Bánffy și în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată.
Scena din Piața Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară, artiștii care vor concerta aici fiind, printre alții, Filarmonica de copii din Vlăhița, Quimby, Tamás Gábor, Ladánybene 27, Ákos, Honeybeast, Familia Neoton, și mulți alții. Centrul orașului va fi, de asemenea, locul în care publicul se va putea bucura în fiecare zi de un vârtej de dansuri populare în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional Folcloric ’’Sfântul Ștefan’’.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Strada Kogălniceanu
va rămâne în continuare “inima” festivalului, aici găsindu-se târgul meșteșugăresc, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene și cea de-a doua scenă a festivalului. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va găzdui Satul Medieval, de asemenea un eveniment tradițional în cadrul ZCMC, precum și diferite activități pentru copii. Tot în Grădina cu ruine vor avea loc anul acesta, în premieră, și ’’Zilele ciobăneștilor maghiari’’, o serie de evenimente în care vor fi prezentate publicului rase de câini specific maghiare. Acestea vor debuta miercuri, 21 august, de la ora 11:00, pe strada Kogălniceanu, cu Parada raselor ciobăneștilor maghiari, după care vor avea loc mai multe prezentări de rase canine, precum Puli, Mudi, Komondor, Májzli sau Sinka.

Strada Potaissa, devenită acum doi ani Strada Vinului, va găzdui și acum târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România și vor putea savura momentele muzicale pline de voie bună ale muzicanților ardeleni.
Un loc nou pe harta festivalului este, anul acesta, Aleea Stadionului, unde sâmbătă, 24 august, ora 19:00, va avea loc ’’Elixirul dragostei’’ de Gaetano Donizetti, un spectacol în aer liber al Operei Maghiare de Stat, care este parte al turneului ’’Opera pe roți’’.

Din festival nu vor lipsi nici mult iubitele tururi ghidate prin oraș conduse de curatori vorbitori de limba română. Cu această ocazie, clujenii, și nu numai, vor putea cunoaște principalele repere ale moștenirii culturale și istorice ale comunității maghiare din Cluj, vor vedea și asculta orgile orașului, vor (re)descoperi Cimitirul Central sau monumentele din epoca Regelui Matia și din perioada renașterii. Anul acesta, pasionații de tururi ghidate vor avea ocazia să viziteze și Castelul Banffy din Bonțida, unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania.
Ghidajele în limba română vor însoți și o serie de expoziții de la Muzeul de Artă (’’Spiritul romantic de tip Biedermeier în colecţia de pictură a Muzeului de Artă Cluj’’) și Muzeul de Istorie al Transilvaniei (’’Cornul abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană’’, ’’Mari fotografi din Transilvania – secolele XIX-XX’’‚ ’’Orbán Balázs. Călătorie în Orient’’), precum și expoziția de artă bisericească ’’Ars Sacra Claudiopolitana’’ de la galeria aflată pe strada Iuliu Maniu nr. 4.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Din programul festivalului nu vor lipsi mesele rotunde și dezbaterile, cea mai amplă dintre acestea stând sub semnul schimbării de regim de acum 30 de ani. Astfel, joi, 22 august, și vineri 23 august, vor avea loc mesele rotunde cu tema ’’Martori și participanți’’ și ’’Confruntarea cu trecutul – încercările politicilor de lustrație după 1989’’, cu traducere în limba română.

Alergătorii de toate vârstele se vor putea înscrie și anul acesta la Crosul ZCMC Donaton, competiție organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat. Aflat la a doua ediție, crosul va avea loc sâmbătă, 24 august, ora 10:00. Concurenții își vor putea testa rezistența pe distanțele de 1,4 și 10 km, în 10 categorii diferite, în funcție de vârstă și sex. Competiția se va desfășura pe traseul str. Mihail Kogălniceanu – str. Emmanuel de Martonne – str. IC Brătianu – str. Hermann Oberth – str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. IC Brătianu – str. Hermann Oberth – B-dul Eroilor – str. Universității. Înregistrarea în concurs se va putea face anticipat până la data de 24 august, pe www.donaton.ro, iar în ziua de 24 august la standul amenajat în apropierea startului.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Ediția aniversară Zilele Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 25 august, pe scena din Piața Unirii cu concertul chitaristului și cântărețului Zorán, unul dintre cei mai iubiți artiști din Ungaria, al cărui nume este sinonim cu muzica rock nobilă și intelectuală, de calitate superioară, scrisă pentru ’’oameni mari’’.

La fel ca în fiecare an, intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepția spectacolelor din incinta Operei Maghiare din Cluj și a înscrierii în Crosul ZCMC Donaton.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Clujul Comoară și co-organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Bugetul festivalului se ridică la aproximativ 500.000 euro, din care 530.000 lei sunt sprijin din partea Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 29.000 lei din partea Consiliului Județean Cluj.

Despre ZCMC. Eveniment de referință în viața orașului, Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) a fost inițiat în 2010 de Asociația Clujul Comoară și este organizat, din 2017, în parteneriat cu Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj. ZCMC reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca și se bucură anual de colaborarea cu peste 150 de parteneri instituționali și de susținerea a numeroase companii clujene.

****
Comunicat de presă
Foto: facebook.com/zilelemaghiarecluj/