Zilele Culturale Maghiare, ediția a șaptea, în cifre

de | | 2 Minute

Zilele Culturale Maghiare, ediția a șaptea, în cifre

250.000 este numărul aproximativ de persoane care au participat la ediția a șaptea a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, manifestare care a avut loc între 14 și 21 august 2015, în organizarea Asociației Clujul Comoară. Ediția din 2016 a festivalului a cuprins peste 500 de evenimente, care s-au desfășurat în 65 de locuri. 10 evenimente din cadrul festivalului au fost dedicate împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș.

Cei mai mulți participanți – 50.000 – au luat parte la la Gala de închidere și la concertul Omega din 21 august. Cele mai multe concerte din Piața Unirii și de pe strada Mihail Kogălniceanu s-au bucurat de o mulțime de spectatori, însă amintim mai cu seamă concertele cu Ákos, Budapest Bár sau la superproducția Zenevonat – LGT.

35.000 de oameni au participat la videoproiecția de 3D mapping de pe zidul Bisericii Sfântul Mihail, din data de 19 august, care a sărbătorit împlinirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Proiecția-eveniment a artistului Bordos László Zsolt a durat 8 minute și 30 de secunde. 100 de parteneri instituționali au contribuit la organizarea celei de-a șaptea ediții a festivalului. Alături de organizatori, 200 de voluntari au ajutat la buna desfășurare a evenimentelor.

Ediția din 2016 a Zilelor Culturale Maghiare a avut un buget format din bani publici din Ungaria (25%) și România (Primăria, Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj – 18%), firme din Ungaria (14%) și firme din România (43%).

Pe parcursul a 8 zile, au avut loc 90 de evenimente pentru copii și familii, 25 de vernisaje ale unor expoziții, peste 40 de evenimente dedicate filmului profesionist și studențesc, 13 concerte de muzică clasică, peste 40 de competiții și activități sportive, precum și dezbateri, lansări de carte, spectacole de dans și teatru sau tururi ghidate.

Mai mult de 2000 de oameni au vizitat turnul Bisericii Sfântul Mihail, deschis pentru public în 6 zile ale festivalului. 700 de sarmale s-au împărțit gratuit publicului pe strada Potaissa, în timp ce boul gătit la proțap în Curtea Liceului Teoretic „Apáczai Csere János” a avut 450 de kilograme. 700 de șampanii s-au desfăcut în seara de 19 august în Piața Unirii, cu ocazia sărbătoririi a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș.

Asociația Clujul Comoară, în calitate de organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare, le mulțumește tuturor acelora care au contribuit la realizarea, desfășurarea și mediatizarea acestei manifestări de mare anvergură: voluntarilor, ONG-urilor și partenerilor instituționali, sponsorilor, reprezentanților mass-media și nu în ultimul rând participanților.