Specific ardelenesc: Zilele Culturale Maghiare 2017

de | | 3 Minute

Specific ardelenesc: Zilele Culturale Maghiare 2017

Ajunse la venerabila vârstă de 8 ediții, Zilele Culturale Maghiare vor avea în acest an o formă și un concept deosebit. Așa cum ne-a obișnuit în acești ani, Zilele Culturale Maghiare marchează un eveniment important în viața orașului, nu doar datorită  faptului că aceasta este o sărbătoare a grupului etncilor maghiari și vorbitorilor de limbă maghiară din Transilvania, ci prin impactul asupra comunității clujene care transformă acest eveniment într-unul al întregului oraș, celebrând multiculturalismul Clujului și respectul pentru alte etnii.

În acest an, timp de o săptămână, între 13 și 20 august, valorile materiale, spirituale și spirituale specific ardelenești vor fi celebrate într-un eveniment care își propune să omagieze unitatea și diversitatea, calități ce definesc orașul din inima Transilvaniei – Cluj-Napoca. Conceptul celei de-a opta ediții a acestui festival cultural – transylvanicum – face referire la faptul că orașul nostru, prin istoria sa, este profund legat de etnia maghiară, iar sintagma înglobează într-un mod cuprinzător ceea ce definește regiunea Transilvania.

În acest sens, organizatorul principal al evenimentului, Gergely Balázs, declară: 

Evident că festivalul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj nu dorește să își însușească transylvanicum-ul ca fiind ceva doar al său, ci dorim să subliniem faptul că evenimentul este unul specific ardelenesc, este unul dintre trasnylvanicum-uri”. 

Locațiile evenimentului 

O altă noutate a festivalului cultural este dată de locațiile pentru evenimente. Pe lângă locațiile deja cunoscute și consacrate: Piața Unirii, strada Mihail Kogălniceanu, strada Potaissa, anul acesta în circuitul festivalului apare o locație nouă – Parcul Central, unde se vor desfășura concerte, va găzdui o zonă de relaxare, standuri de bere și de vin, și o zonă destinată activităților pentru copii. Tot o noutate a festivalului cultural este și Strada Vinului care se mută pe strada Potaissa. Aici se vor desfășura recitaluri de muzică tradițională.

Ca și până acum, strada Mihail  Kogălniceanu va fi principalul punct de atracție a festivalului, unde vor fi amenajată o alee a muzeelor, târgul meșteșugăresc, va găzdui recitaluri de operetă, muzică folk și populară, iar lângă Biserica Reformată, în Grădina cu Ruine, va fi amplasat Satul Medieval.

În afară de aceste locații din oraș, vor exista concerte care se vor desfășura și în parcul de sculpturi Arkhai din Vlaha.

Artiștii invitați la festivalul cultural 

Cele peste 30 de concerte anunțate pentru ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare vor încânta publicul de pe scenele din Parcul Central, Piața Unirii și parcul de sculpturi Arkhai din Vlaha. Pe scena principală din Piața Unirii vor susține concerte  Charlie, Hobo și Deák Bill Gyula, Szikora Róbert și R-Go, Ghymes.

Specific ardelenesc: Zilele Culturale Maghiare 2017

Pe scena din parcul de scupturi Arkhai din Vlaha va cânta trupa Európa Kiadó, iar pe scena din Parcul Central vor susține concerte Pál Utcai Fiúk, Kowalsky și Vega, Anna and the Barbies, Matiné Zenekar, AG Weinberger & One More Minute, Katáng, Magashegyi Underground și Loose Neckties Society (concert comun), Old Boys, Ocho Macho. Tot pe această scenă vor cânta și artiștii susținuți prin intermediul programului Cseh Tamás al Fondului Cultural Național din Ungaria.

Specific ardelenesc: Zilele Culturale Maghiare 2017

Activități din cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2017

Pe lângă concerte, în cele șapte zile de festival, ne vom putea bucura de diverse evenimente: expoziții, dans, proiecții de film, competiții sportive, activități pentru copii, evenimente gastronomice, degustări de vin, târg meșteșugăresc, jocuri medievale, petreceri și spectacole de teatru.

În cadrul festivalului, cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor Sfântul Ștefan, va avea loc un spectacol pe scena principală din Piața Unirii. În ultima zi a acestui festival cultural va avea loc spectacolul de operetă Silvia de Emmerich Kálmán. Spectacolul este regizat și interpretat de artiștii Teatrului de Operetă din Budapesta cu acompaniamentului artiștilor orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Producția, o premieră în Ardeal, este una de mare anvergură, cu 120 de artiști pe scenă.

Specific ardelenesc: Zilele Culturale Maghiare 2017

Mai multe informații despre acest eveniment așteptat și important pentru orașul nostru, puteți găsi pe pagina de Facebook Zilele Culturale Magiare din Cluj