Zeci de decese în accidente rutiere în Cluj, în 2022. E nevoie de educație rutieră?
Tot mai multe mașini circulă pe străzi, iar mai multe mașini înseamnă mai multe accidente. Însă există diferite metode prin care aceste accidente pot fi prevenite. Dar care sunt acestea? Spectacolul „Zebrar” vine cu răspunsul, iar premiera are loc sâmbătă, 25 februarie începând cu ora 12:30, la teatrul independent Magic Puppet (Bulevardul Eroilor, nr.16, Cluj-Napoca).
Potrivit statisticilor oferite de Poliția Română, în primele 11 luni ale anului 2022, la nivel național au avut loc 4261 de accidente rutiere. În aceste accidente și-au pierdut viața 1481 de persoane, iar alte 3324 au fost rănite grav.
Doar la nivelul județului Cluj au fost înregistrate anul trecut peste 1.200 de accidente rutiere, dintre care 198 au fost grave. În urma acestor accidente rutiere, 41 de persoane și-au pierdut viața.
Însă care au fost cauzele acestor accidente? Pe primul loc se află indisciplina pietonilor, apoi viteza, indisciplina bicicliștilor, neacordarea de prioritate vehiculelor și neacordarea de prioritate pietonilor. Astfel, se poate observa că există o nevoie de educare a pietonilor, în primul rând, pentru a se evita astfel de tragedii. Luând în considerare aceste statistici, echipa teatrului independent Magic Puppet a creat spectacolul „Zebrar”.
„Zebrar” este un spectacol interactiv despre siguranța rutieră, care invită publicul tânăr să ia decizii pentru a schimba lumea din jur. Prezentând situații actuale din viața de zi cu zi a orașului, spectacolul propune mai mult decât teme de reflecție, el îndeamnă spectatorii la acțiune.
„În 2022 am făcut parte din echipa proiectului Pe drum – un spectacol de educație rutieră pentru liceeni, care s-a conturat în urma unor ateliere cu elevii. Atunci am aflat chiar de la ei problemele și temerile cu care se confruntă viitorii șoferi. Mi-am dat seama că educația rutieră trebuie să înceapă mult mai devreme, cu pietonii, și de aceea cred că „Zebrar” va fi binevenit în rândul celor mai mici, care deși nu înțeleg încă pe deplin regulile și legile, observă ceea ce nu funcționează în jurul lor și de cele mai multe ori au cele mai bune soluții. Mi s-a părut important dialogul cu publicul în acest spectacol, tocmai pentru a le transmite celor mici că fiecare dintre ei are puterea de a schimba ceva și pentru a-i încuraja să își facă auzită vocea”, a explicat Oana Tămaș, regizoare.
„Zebrar” este un „follow-up” pentru spectacolul „Pe Drum”, în regia lui Lucian Țion, care, de asemenea, tratează tot importanța educației rutiere în rândul tinerilor, ambele spectacol făcând parte din proiecte cu impact puternic în comunitate, pe care Magic Puppet și pe propun să le aducă în fața publicului. Biletele pot fi achiziționate de AICI.
Zebrar
După un text de Lucian Țion
Regia și scenografia: Oana Tămaș
Muzica: Max Anchidin
Cu: Iulia Dinescu și Dragoș Lupău
Durată 45 min
Recomandat copiilor peste 6 ani.
Despre Magic Puppet
Asociația Magic Puppet este o organizație care are ca scop promovarea artei păpușeriei și a magiei scenice publicului larg, indiferent de vârstă. Principalele activități ale organizației includ crearea și desfășurarea de spectacole educative pentru copii, realizarea de ateliere socio-educative pentru tineri și implicarea voluntarilor în proiectele noastre de educație prin proiecte culturale.
Încă de la înființare, Magic Puppet și-a desfășurat preponderent activitatea în mediul rural, funcționând ca o companie de teatru ambulant, activitatea de bază, spectacolele, fiind nu de puține ori completată de scurte discuții cu copii despre ce înseamnă teatru/teatru de păpuși, demonstrații de mânuire ș.a. Astfel s-a creat nevoia de proiecte adresate comunităților defavorizate.
Începând din anul 2019, Magic Puppet și-a deschis sediul pe Bulevardul Eroilor nr.16, unde au loc săptămânal spectacole și ateliere. Mai multe informații se găsesc pe site-ul Magic Puppet.