Young Audience Award (YAA) în acest weekend la Cluj

de | | 3 Minute

Young Audience Award (YAA) în acest weekend la Cluj

De 6 ani încoace, prima duminică din luna mai este dedicată, la Cluj-Napoca, evenimentului Young Audience Award (YAA), organizat de EducaTIFF în parteneriat cu Academia Europeană de Film. Tinerii iubitori de filme exersează democrația la cel mai mare eveniment cinematografic european pentru adolescenți! Din cele 3 filme nominalizate, adolescenți din 34 de țări aleg, prin vot, câștigătorul trofeului pentru „Cel mai bun film european de tineret”

Young Audience Award (YAA), eveniment internațional

Young Audience Award (YAA), eveniment internațional creat de Academia Europeană de Film în 2012 pentru a stimula în rândul tinerilor pasiunea pentru cinema și gândirea critică, se va desfășura anul acesta simultan în 55 de orașe din 34 de țări. Cluj-Napoca, prin EducaTIFF, program al Asociației Pentru Promovarea Filmului Românesc, găzduiește YAA pentru al șaselea an consecutiv la Cinema Victoria. Evenimentul este deschis tuturor tinerilor care au împlinit 12, 13 sau 14 ani, iar accesul este liber.

Participanții la YAA 2019 vor vedea cele trei filme nominalizate în cadrul unui maraton cinematografic care va începe duminică, 5 mai, de la ora 10:00 și se va desfășura în sincron cu vizionările din celelalte 54 de orașe. Filmele sunt difuzate în premieră în România și propun trei povești incitante, ai căror protagoniști și protagoniste sunt de vârsta tinerilor spectatori.

Filme nominalizate

„Los Bando” (regia Christian Lo) arată drumul parcurs de Aksel și Grim, doi prieteni care și-au făcut o trupă de rock cu care se ambiționează să participe la un concurs național, deși părinții nu sunt de acord. În plus, vocea lui Aksel nu e prea bună, ba chiar e îngrozitoare, iar Grim nu știe cum să-i spună asta.

Al doilea film vizionat va fi „Old Boys” (regia Toby MacDonald), o reinterpetare a operei „Cyrano de Bergerac”, plasată într-un internat de colegiu, unde băieții se ghidează după motto-ul „cel mai puternic supravieţuieşte”.

Maratonul cinefil se va încheia cu „Fight Girl” (regia Johan Timmers) în care tânăra Bo luptă să fie noua campioană olandeză la kickboxing. Cu un temperament vulcanic, care îi deranjează adesea pe cei din jur, ea e cunoscută că „gândește cu stomacul”, nu cu capul, dar felul în care viața ei decurge o determină să învețe cum să ia decizii.

Cum se desfășoară concursul?

Toți participanții clujeni la Young Audience Award vor primi la finalul maratonului buletine de vot pe care să alcătuiască clasamentul personal al celor trei filme. Iulia Maria Chiorean, elevă în clasa a 8-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, și Raluca Nemeti, 13 ani, Palatul Copiilor din Cluj, și-au asumat poziția rolul de Jury Speaker și vor transmite votul final către Academia Europeană de Film.

Câștigătorul trofeului Young Audience Award pentru „Cel mai bun film european de tineret” va fi anunțat într-o ceremonie transmisă în direct pe site‑ul yaa.europeanfilmawards.eu. după numărarea punctelor anunțate de jury speakeri din toate orașele participante. În ultimii ani, filmul preferat de tinerii spectatori de la Cluj a coincis cu câștigătorul trofeului Young Audience Award.

EFA Young Audience Award  România

EFA Young Audience Award | România este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), care desfășoară programul de educaţie cinematografică pentru elevi EducaTIFF în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Programul EducaTIFF are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

Academia Europeană de Film a fost fondată în 1998 și reunește, în prezent, peste 3.000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv în rândul publicului foarte tânăr, cum e cazul evenimentului Young Audience Award. Acest eveniment este organizat de EFA și EFA Produsctions, cu sprijinul Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) și al Uniunii Europene, prin Creative Europe – Media Programme.

Young Audience Award