Weekendul acesta trecem la ora de vară

de | | 2 Minute

Weekendul acesta trecem la ora de vară.

După „Mărțișor”, „Babe” și „Moși”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ajungem la momentul echinocțiului de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade. Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Totodată, echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, iar la sfârșitul acestei saptămânii România va trece oficial la ora de vară. Primăvara astronomică în emisfera nordică a început pe 20 martie. Echinocțiul de primăvară (sau vernal), este cunoscut de asemenea sub numele de echinocțiul de martie. În emisfera sudică este întâlnit sub denumirea de echinocțiul de toamnă.

Solstițiile și echinocțiile marchează etapele cheie în ciclul astronomic al Pământului.

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00, dormind cu o oră mai puțin în aceasată noapte.

Ora oficială de vară este valabilă între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică, 27 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4:30 şi apune la ora 20:00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com