Votează Oamenii Timpului: Tudor Sălăgean, director Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj
Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, este nominalizat în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”, domeniul Memorie și istorie. Până pe 5 decembrie 2016, publicul poate vota candidații ale căror proiecte le consideră a contribui la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului românesc.
Cei care doresc, îl pot vota pe domnul Tudor Sălăgean aici: oameniitimpului.ro/nominalizati/tudor-salagean .
Dincolo de numeroasele activități intreprinse în contextul statutului său de director la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Tudor Sălăgean este istoric și cadru didactic asociat al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai, fiind specializat în următoarele domenii de cercetare: istoria și civilizația Transilvaniei medievale și moderne, cultură hegemonică și culturi subalterne, genealogie, hermetism și societăți secrete în istoria Transilvaniei, istorie sud-est europeană.
Campania Oamenii Timpului se află la a treia ediție, fiind inițiată de revista de cultură contemporană TIMPUL. Scopul campaniei este de a „identifica, promova și recunoaște public acele personalități și/sau organizații care, pe parcursul ultimului an (octombrie 2015 – septembrie 2016), și-au dovedit excelența în zece domenii ale vieții culturale și sociale, contribuind la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului public românesc, extins peste granițele țării, în spiritul valorilor specifice unei societăți democratice. Mai mult decât atât, aceste personalități pot determina identitatea culturală a României în spațiul european, ce promovează principiul „unității în diversitate”, din punct de vedere socio-cultural.”
Cele zece domenii vizate de campanie sunt: Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.
Restaurarea bisericilor de lemn cu pictură interioară din Cizer și Petrindu
Tudor Sălăgean a fost nominalizat în cadrul campaniei la categoria Memorie și istorie, în urma inițiativei de a restaura cele două biserici de lemn cu pictură interioară din Cizer și Petrindu. Este vorba de două monumente istorice înscrise în patrimoniul istoric, cu o valoare deosebită.
- Biserica de lemn din Cizer – capodoperă arhitecturală, ridicată de Horea. Semnătura acestuia a rămas încrustată pe o grindă a bisericii, aflată în incinta Parcului Național Etnografic „Romulus Vuia” (secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca).
- Biserica de lemn din Petrindu – este reprezentativă pentru bisericile de lemn iobăgești din nordul Transilvaniei, ce erau construite în secolul al XVIII-lea. Aceasta a fost mutată în Parcul Etnografic din Cluj în anul 1965. Pictura interioară a fost realizată de unul dintre cei mai faimoși zugravi ardeleni, Dimitrie Ispas de la Gilău, în anul 1835.
Proiectul de conservare și restaurare a celor două biserici a fost finalizat în iunie 2016, fiind finanțat de Guvernul Regal al Norvegiei și realizat în parteneriat cu Asociația Nordică de Design Urban. Reprezentanții norvegieni implicați în proiect, au elaborat în acest context și un plan de dezvoltare a Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia”. Planul propune o nouă viziune de dezvoltare a parcului și de promovare a muzeului satului.
Considerăm că eforturile și implicarea domnului Tudor Sălăgean în derularea acestui proiect de restaurare merită recunoscute public, la nivel local, național și internațional. Astfel, vă invităm să îl votați, atât pe dânsul, cât și pe ceilalți oameni ai timpului care v-au convins prin proiectele inițiate și desfășurate în ultimul an.
Votează Oamenii Timpului: Tudor Sălăgean: oameniitimpului.ro/nominalizati/tudor-salagean .