Ce tipuri de metale sunt potrivite pentru vopsirea în câmp electrostatic?

de | | 2 Minute

Vopsirea în câmp electrostatic este o modalitate inovatoare de finisare a diferitelor suprafețe. Această metodă are multe avantaje. În primul rând, oferă articolelor lăcuite durabilitate și rezistență la efectele nocive ale condițiilor meteo, precum: umiditate, radiații solare sau schimbări de temperatură.

În plus, elementele prelucrate prin metoda vopsirii electrostatice sunt finisate cu precizie și suprafața lor este perfect netedă. Un alt avantaj este varietatea mare de culori a vopselelor pudră.

Pentru a realiza procesul de vopsire în câmp electrostatic, trebuie îndeplinite mai multe condiții. Prin urmare, nu orice material poate fi prelucrat folosind această metodă. Pentru ca vopseaua pulbere să formeze un strat pe elementul vopsit, între ele trebuie creat un câmp electrostatic. De aceea vopsirea cu pulbere poate fi realizată succesiv pe următoarele suprafețe: oțel inoxidabil (spalator inox sau mobilier inox), oțel carbon și aluminiu. Aceste materiale generează o sarcină pozitivă și atrag particule de vopsea pulbere încărcate negativ. În plus, oțelul și aluminiul sunt rezistente la temperaturi ridicate, iar procesul de călire necesar poate fi efectuat în cuptoare speciale după vopsire fără probleme.

Vopsirea în câmp electrostatic a oțelului

Oțelul negru (oțel carbon) este un material cu o gamă foarte largă de aplicații. Este realizat din aliaje de carbon și fier. Popularitatea acestui tip de oțel este influențată, în primul rând, de rezistență și preț scăzut. Pentru a efectua o vopsire în camp electrostatic a oțelului este necesar ca acesta să fie pregătit în prealabil. Necesită șablare sau tratament chimic. Pentru a efectua acoperirea cu precizie, suprafața tratată trebuie să fie perfect netedă.

Produsele realizate din oțel negru, după procesul de vopsire cu pulbere, au o mulțime de aplicații. Vopseaua le protejează împotriva coroziunii. Oțelul negru este utilizat pentru producția de mașini – unelte, precum și pentru producerea de dispozitive expuse la sarcini mari în timpul funcționării.

Vopsirea cu pulbere este un proces adesea efectuat pe oțel galvanizat. Acest material este utilizat pe scară largă în toate structurile externe. Utilizarea vopselei cu pulbere pe oțel galvanizat nu îi conferă doar un aspect estetic, ci îi oferă și protecție suplimentară împotriva coroziunii.

Aluminiul și vopsirea în câmp electrostatic

Aliajele de aluminiu sunt un material cu o utilizare foarte versatilă. Ele sunt caracterizate de o plasticitate uimitoare, motiv pentru care sunt utilizate pe scară largă în multe industrii și sectoare industriale. Aluminiul este un material care nu se corodează, dar tehnologia de acoperire cu pulbere este foarte des folosită pentru a-i conferi aspectul potrivit.

Aluminiul, datorită ușurinței sale, este foarte popular în construcții. Îl poți găsi, printre altele: în profilele ferestrelor sau pe marginile acoperișurilor. De asemenea, este utilizat în producția de diferite tipuri de conducte de aer condiționat și țigle de acoperiș. Aluminiul este folosit și în industria auto, de exemplu pentru producția de jante. Acoperirea cu pulbere asigură un aspect perfect și oferă durabilitate elementelor.


Articol publicitar