Vom avea o ,,Grădină a Someșului” în Cluj sau cum va arăta Parcul Feroviarilor 

de | | 2 Minute

Vom avea o ,,Grădină a Someșului” în Cluj sau cum va arăta Parcul Feroviarilor 

După o perioadă în care s-au făcut numeroase încercări de a reda Parcul Feroviar comunității clujene, acesta va fi reabilitat și reactivat. Rezultatele concursului internațional de soluții, organizat de Municipiul Cluj-Napoca în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, au fost anunțate.

Foto: Fabrica de Pensule
Cum va arăta Parcul Feroviarilor? 

Concursul a fost lansat pe data de 4 aprilie 2018. Din cele 12 proiecte considerate eligibile, câștigător a fost desemnat proiectul depus de ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L, care a obținut premiul cel mare în valoare de 555.450 RON, fără TVA, suma reprezentând valoarea estimată a contractului de proiectare.

Membrii juriului apreciază că potențialul acestui spațiu va fi multiplicat, îmbogățind peisajul urban.

”Proiectul propune transformarea parcului într-o “Grădină a Someșului”, integrând râul în amenajarea propusă. Apa devine, astfel, o „axă ecologică”, un element transformator și atractor al parcului. Printr-o zonificare complexă și ierarhizată, se propun patru “fâșii funcționale” cu grade diferite de utilizare și multiple scenarii posibile. Proiectul pune în valoare cele două zone existente de acces prin crearea a două “porți” marcate subtil. Se apreciază descoperirea de noi posibilități de acces în zona de est și accesibilizarea zonei malului opus al râului.”

Vom avea o ,,Grădină a Someșului” în Cluj sau cum va arăta Parcul Feroviarilor 

”Corelarea Parcului Feroviarilor cu Parcul Farmec, cu Parcul Armătura și cu râul Someș reprezintă exact ceea ce noi ne așteptam: calitate și integrarea spațiului urban. Menționăm faptul că și noi am făcut eforturi pentru a aduce Parcul Feroviarilor în patrimoniul orașului, pentru a-l putea deschide acestui concurs de soluții și mulțumesc încă odată juriului, specialiștilor, societății civile pentru interesul constant pe care l-a arătat și îl arată pentru revitalizarea spațiilor publice. Pentru că doar împreună societatea civilă, specialiști și autoritate publică putem să găsim cele mai bune soluții pentru comunitatea noastră.” – Emil Boc

Sursă: Primăria Cluj-Napoca