Devino voluntar pentru Colecta Națională de Alimente din decembrie. Cum poți să te implici și să-i ajuți pe cei în nevoie
Banca pentru Alimente dă start apelului de voluntari pentru cea mai mare campanie de solidaritate la nivel național, cu un impact semnificativ în viața celor nevoiași.
Colecta de Alimente se va desfășura în 15-17 decembrie 2023 în câteva sute de magazine din toată țara, iar în județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud, deservite de Banca pentru Alimente Cluj, sunt implicate 94 magazine și supermarketuri.
Înscrierile ca voluntari în cadrul colectei au început astăzi și se încheie joi, 30 noiembrie.
„Colecta de Alimente este un moment în care învățăm să fim mai atenți la nevoile celorlalți și să ne implicăm prin propriul nostrul gest de solidaritate. Îi invităm pe toți cei care vor să ajute să devină voluntari, iar împreună să hrănim speranța. Alături de persoanele care donează și de organizațiile partenere ale Băncii pentru Alimente, voluntarii sunt inima campaniei noastre de colectare de alimente. Ei sunt legătura directă dintre generozitatea comunității noastre și persoanele care au mai mare nevoie de ajutor”, declară Andreea Bobiș, vicepreședintele Băncii pentru Alimente Cluj.
Cum funcționează Colecta de Alimente
În fiecare regiune din România unde activează cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente, voluntari dedicați se implică la nivel local, în cadrul magazinelor partenere, iar aici se strâng alimente de bază ce sunt donate de clienții magazinelor.
În toate unitățile de alimentație incluse în program sunt amplasate cutii speciale, după casele de marcat, unde clienții pot face un gest concret de solidaritate, prin cumpărarea și donarea unor alimente de bază neperisabile. Cu ajutorul voluntarilor, clienții magazinelor află detalii despre campanie.
Cum poți deveni voluntar
Persoanele interesate să se implice trebuie să completeze până la finalul lunii formularul de înscriere online disponibil pe https://bancapentrualimente.ro/voluntariat-colecta-nationala-de-alimente/.
Se pot înscrie persoanele majore, iar tinerii care au împlinit 16 ani au nevoie de acordul scris al părinților. Pentru cei care doresc să participe împreună cu prietenii, colegii de la serviciu sau de la școală, înscrierea se poate face în grup.
Nu se cer anumite cunoștințe sau abilități specifice, tot ceea ce contează este ca persoanele care se înscriu să dorească să se implice cu pasiune și bucurie și să fie disponibile pentru deplasarea fizică în magazinele partenere în perioada 15-17 decembrie.
Fiecare voluntar va putea alege județul și orașul în care vrea să se implice.
„Voluntarii ne ajută să transmitem partea umană a campaniei, ei vor putea comunica direct cu clienții despre colectă. Interacțiunea de la om la om e altfel față de prezența unui pliant. Ne dorim ca cei care pășesc în magazinele partenere să înțeleagă la cald care e impactul pe care ei îl pot avea dacă aleg să doneze alimente. Experiența ne-a demonstrat că cele mai multe alimente au fost donate acolo unde au fost prezenți voluntari, acolo unde oamenii au întâlnit alți oameni care i-au încurajat prin propriul gest concret de ajutor. Putem spune că oamenii au donat pentru că au întâlnit alți oameni”, spune vicepreședintele Băncii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.
Patru motive ca să devii voluntar în cadrul Colectei Naționale de Alimente
- Voluntariatul îți va hrăni sufletul, iar alimentele colectate cu ajutorul tău vor hrăni speranța celor în nevoie.
- Vei face astfel o diferență reală în viața celor nevoiași din comunitate și vei fi împlinit să știi că mii de oameni vor avea o masă demnă de sărbători și datorită ție.
- Vei avea ocazia să întâlnești oameni cu inimă mare și îți vei dezvolta abilități de comunicare.
- Vei avea satisfacția că ai contribuit la combaterea foametei și a sărăciei în rândul celor mai vulnerabili din comunitatea ta.
Înscrierea ca voluntar se face online completând acest formular, până cel târziu în 30 noiembrie:
https://bancapentrualimente.ro/voluntariat-colecta-nationala-de-alimente/.
Persoanele care vor să ajute, însă nu reușesc să se implice ca voluntari la campania din 15-17 decembrie, pot ajuta printr-o donație lunară de 2 euro pe lună, printr-un sms cu textul HRANA la numărul 8845. Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.
Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.