Vizite ghidate în expoziţia Aurul şi argintul antic al României

de | | 2 Minute

Vizite ghidate în expoziţia Aurul şi argintul antic al României

Vizite ghidate în expoziţia-eveniment itinerantă „Aurul şi argintul antic al României”

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj, lansează începând cu data de 25 februarie 2015 un program de vizite ghidate cu caracter general în expoziţia-eveniment itinerantă „Aurul şi argintul antic al României”. Ghidajele sunt organizate în fiecare săptămână a perioadei calendaristice 23 februarie – 22 martie 2015, în zilele de miercuri, joi şi vineri, potrivit următoarelor intervale orare: 11:00-12:00 şi, respectiv, 15:00-16:00.

Participarea se face exclusiv pe bază de înscriere, programările fixându-se cu cel puţin două zile în avans, prin e-mail la adresa: [email protected] sau la numărul de telefon: 0264-596952, de luni până vineri inclusiv, între orele 08:00-16:00. Persoană de contact: Viorica Tomoş, referent. Număr de locuri disponibile/ghidaj: 30.

Participanţii înscrişi au obligativitatea achiziţionării unui bilet de intrare în expoziţie, precum şi achitarea unei taxe de ghidaj în valoare de 5 lei/persoană. Pentru informaţii referitoare la valoarea şi modul de percepere a tarifelor de intrare în expoziţie, vă rugăm să consultaţi următoarea adresă de web a instituţiei: www.macluj.ro.

Pornind de la o selecţie de 1004 piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, care sunt adevărate „perle ale Coroanei” patrimoniului cultural naţional al României, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” propune o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6000 de ani, situată între Eneolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.

Dincolo de etalarea unei diversităţi cuprinzătoare, podoabele, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, vesela de ceremonie sau monedele aflate în expunere se remarcă, în mod excepţional, prin raritatea înregistrată pe teritoriului ţării noastre sau al regiunii sud-est europene, multe dintre ele fiind unicate la nivel mondial. O parte însemnată a acestor capodopere majore ale orfevrăriei pre- şi protoistorice sau de epocă clasică, toate descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, compune astăzi renumitul ansamblu al artefactelor expoziţiei permanente „Tezaur Istoric” din cadrul MNIR din Bucureşti: brăţările regale polispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, Tezaurul de la Pietroasa (com. Pietroasele, jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloşca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea) şi Peretu (jud. Teleorman) sau piese ale unor vestite complexe ale evului mediu timpuriu găsite în imediata apropiere a Clujului, inventarele princiare de la Apahida sau tezaurul de la Cluj-Someşeni.