Vizita gratuita a Colectiei de Istorie a Farmaciei de 1 decembrie

de | | < 1 Minute

Vizita gratuita a Colectiei de Istorie a Farmaciei de 1 decembrie

Vizita gratuita a Colectiei de Istorie a Farmaciei de 1 decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale a României Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă oferă posibilitatea de a vizita gratuit Colecţia de Istorie a Farmaciei ( Piaţa Unirii, nr. 28). Programul de vizitare se va desfăşura în intervalul orar 10.00-16.00. Ca urmare a acestei modificări ocazionale a programului, vă anunţăm că vineri şi sâmbătă, 28 respectiv 29 noiembrie, Colecţia de Istorie a Farmaciei va fi închisă publicului.

COLECŢIA DE ISTORIE A FARMACIEI

Acastă colecţie se află în cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea acestui muzeu se află colecţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean. Această colecţie a fost donată muzeului, fiind îmbogăţită pe parcursul timpului prin alte donaţii valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele  XVI-XIX .

Structura farmaciei medievale transilvănene este similară cu aceea existentă în alte ţări ale Europei acelor timpuri. Farmacia avea o Oficină (încăperea în care se vindeau medicamentele). O altă încăpere, Camera materialelor era destinată depozitării materiilor prime folosite pentru producerea medicamentelor cât şi medicamentele produse în laboratorul farmaciei. Laboratorul era spaţiul destinat producerii medicamentelor prin diferite tehnologii. În acest scop farmaciştii se inspirau din diferite farmacopei, dispensatorii precum şi alte cărţi vechi în care erau trecute, în cele mai mici detalii, tehnica de realizare a fiecărui produs farmaceutic. (sursa)