„Vino la Hoia” – eveniment de conectare cu tradițiile și bucuriile satului românesc

de | | 4 Minute

Vino la Hoia – eveniment de prezentare a produsului viticol autohton si internațional, și târg al mesteșugului și al artei autohtone.

Vino la Hoia – eveniment la a doua ediție, pregătit cu pasiune și imboldul de a deveni un eveniment cu si de tradiție pentru comunitatea clujeană. De ce? Pentru că, Vinul vine de la țară, din obicei străvechi. Pentru că, Vinul este un produs al pamântului și al conectarii divine dintre om și rodul acestuia, este o binecuvântare și un liant cultural pentru toți locuitorii pământului.

Evenimentul este găzduit cu drag și însuflețire de locașul emblematic al păstrării patrimoniale al tradițiilor: Parcul Etnografic Național Romulus Vuia – Muzeul Satului, de pe dealul pădurii Hoia. În mijlocul satului românesc, pe ulița principală se adună de secole încoace, comunitatea pentru a-și împărtăși bucuriile și veștile, pentru a degusta și împărți produsele, pentru ca să cânte, să joace, să-și răsfețe plozii (copiii) să-și binecuvânteze bătrânii.  Tot acolo ne vom întâlni și noi, din nou, în 26-28 Mai 2023. Acolo, pe ulița principală al celul mai vechi, bine restaurat sat tradițional, printre cele mai destoinice gospodării, să ne simțim în conectare unii cu alții, și cu străbunii.

Tradiția exprimă moștenirea de obiceiuri, datini și credințe si produse ce se transmit din generație in generație, constituind trăsăturile specifice oricărui popor. De aceea, partenerul principal în desfasurarea acestui eveniment este Asociația Meșterilor Populari Cluj. Scopul acestei asociații, a acestei frumos întregite comunități de meșteri și artiști este chiar promovarea, păstrarea dar și continuarea meșteșugurilor tradiționale. Iar, Meșteșugurile contribuie la caracterizarea identității culturale, regionale și naționale, reprezentând forma expresiei artistice, care aduce cultură artistică în viața zilnică a tuturor.

Imagine a libertății și a puterii, aflat mereu în folosul omului, al țăranului, aflat mereu în miezul legendelor : Calul a avut întodeauna o putere halucinantă asupra omului. Calul reprezintă cel mai bun prieten al omului și al copiilor precum și cea mai atractivă acțiune de divertisment pentru copii, dar si pentru cei mari, la întâlnirile de sărbatoare.  De aceea, Centrul de Călărie Hidalgo, va fi prezent la eveniment, cu minunatele sale exponate ecvestre, cu caii lor prietenoși și dornici de relaționare cu oaspeții. Hidalgo nu este doar un centru de călărie, este dragoste pentru animale, drag de oameni faini și curajoși, reprezintă locul si momentul în care se leagă prietenii umane și cu lumea.

Vino la Hoia 2023 (1)

Și pentru că tradiția se completează și se întregește din contemporaneitate, prin act artistic și vocațional nou, la această ediție sunt invitați tinerii și elevii muzicieni talentați ai urbei noastre, prin acțiunea de expresie artistică muzicală pe scenă deschisă, și prin ateliere de divertisment educaționale și de îndemânare, organizate de Centrul Educațional-Vocațional Be Happy Art Studio Cluj. Surpriza acestei editii: Be Happy Live Stage – un program vast muzical ce iși dorește promovarea tinerilor muzicieni debutanți și al copiilor elevi aflați în formare muzical-artistică, ce așteaptă cu nerăbdare să ofere publicului și comunității darul, rodul muncii lor.

O gospodarie măndră și mare a Satului nostru va găzdui acțiunea lor artistică, precum și diverse ateliere de brățălit și Lucru Manual cu Lână, pentru copii și familiile lor, în zona denumită La Șezătoare .

Consiliul Judetean Cluj, prin reprezentanții săi, sprijină, susține și recomandă cu căldură comunitații clujene, acest deosebit eveniment de tradiție si contemporaneitate.

Inițiatorii, organizatorii principali al evenimentului Vino la Hoia, o familie de anteprenori clujeni, Profesioniști Somelier cu vastă experiență în degustarea vinurilor, în prezentarea și alegerea celor mai nobile sortimente. Cuplu de pasionați în arta culinară și vinuri, reprezentanții Enoteca Predazzo, un business emblematic construit în afara granițelor țării, într-un sat din varful Munților Dolomiti, în Predazzo, Italia. Acestia iși doresc un eveniment emblematic construit în jurul tradițiilor și a vinului, cu scopul cunoașerii și recunoașterii produsului românesc pe plan internațional. De aceea, deși vor prezenta o variată colecție de vinuri nobile italiene și internaționale, acestia recomandă în acest an un produs din Bistrița – Lechința, cu vinuri bio, si anume,  Crama Lechburg. Aceasta cramă investește în agricultură BIO, păstrează vegetația în cea mai bună formă a sa și monitorizează permanent calitatea terenurilor. Reprezentanții Cramei Lechburg știu că agricultura bio este cea care produce struguri de cea mai înalta calitate și care la rândul lor produc un vin deosebit.

Vino la Hoia să petreci 3 zile de relaxare în iarbă verde, în decor plăcut sufletului, înconjurat de tradiții, degustând soiuri nobile și Bio de vinuri locale și din diferite regiuni din Italia precum: Alto Adige, Toscana, Piemonte, Veneto, Puglia, Friuli.

Vei găsi biodiversitate, calitate, pasiune, gustări deosebite de tip cicchetti și tapas, toate acestea pe armonii muzicale și veselie.


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.